Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO / Evadați la fotbal! Reporterul Libertatea a asistat la o competiție interpenitenciară desfășurată la Ploiești, Cupa „Fotbal pentru toți”

VIDEO / Evadați la fotbal! Reporterul Libertatea a asistat la o competiție interpenitenciară desfășurată la Ploiești, Cupa „Fotbal pentru toți”

Penitenciarul Ploiești a organizat săptămâna trecută o competiție interpenitenciară de minifotbal, la care au participat deținuți custodiați în penitenciarele din regiunea SUD-Muntenia: Ploiești, Slobozia, Găești, Mărgineni, București - Jilava și Mioveni.

De Mihai Toma,

  • “Sportul contribuie la dezvoltarea globală a sinelui atât din punct de vedere mental sau emoțional, cât și din punct de vedere social, dezvoltă calități precum cooperarea, spiritul de toleranță, adaptabilitatea socială și munca în echipă”, a explicat comisarul de penitenciare Magdalena Toma, organizatorul turneului desfășurat într-o bază sportivă de la intrarea în Ploiești.
  • Aceste competiţii sportive se adresează persoanelor custodiate constituind un demers esenţial în procesul reinserţiei sociale şi al reintegrării postdetenţie.
  • Participanții au primit puncte sau credite, constând în pachete cu mâncare, vizite mai dese ale familiilor sau chiar scăderea perioadei de detenţie.

Terenurile sintetice de la Bărcănești ard. E foarte cald, dar ei sunt obișnuiți.

Dubele de penitenciar parcă păzesc covoarele pe care se joacă. Câte doi agenți înarmați cu revolvere și cu cătușele la curea asigură paza. În mod normal, toți cei care vor juca sunt “cuminți”. Azi are loc marea evadare, dar în fotbal.

Pe fețele lor se vede bucuria. Unii au corpurile perfect lucrate la sală și lasă să se vadă tatuajele generoase. “I love you, Maria”, scrie pe pieptul unuia. Maria e fetița lui.

«La construit autostrăzi, nu la fotbal!»

 “La muncă, tati, la construit autostrăzi, nu la fotbal!”, urlă un muncitor. “Au și ei nevoie de integrare și prin sport, nu numai ce fac de regulă zi de zi cât timp sunt privați de libertate”, răspunde, în barbă, unul dintre supraveghetori.

Meciul din colivie

Multe uniforme păzesc coliviile în care se joacă azi. Suprafețele de joc sunt ca o cușcă. Garduri de sârmă subțire, cu noduri. Ar putea fi o situație nefericită, pentru unii poate părea tot o închisoare. Poate că sunt prea liniștiți să observe paradoxul. Lasă că e bine așa, fiindcă mingea nu poate ieși de pe teren.

Încă două cazuri de coronavirus confirmate în România. Anunțul oficial
Recomandări

Încă două cazuri de coronavirus confirmate în România. Anunțul oficial

 

Psalmul de pe tricouri

Echipele arată bine. Tricouri curate, scoase din țiplă. Unele formații au chiar câte două rânduri de echipament. Pe cele ale Ploieștiului scrie pe spate “Voi fi învingător”. Psalmul 60:6 “Dumnezeu a zis în sfinţenia Lui: Voi ieşi biruitor, voi împărţi Sihemul şi voi măsura Valea Sucot”.

Miroase a revuxin, ca la profesioniști, lumea e gata de lupte. Participanții au primit puncte sau credite, constând în pachete cu mâncare, vizite mai dese ale familiilor sau chiar scăderea perioadei de detenţie.

Pe teren joacă Ploieștiul și Jilava, albaștrii contra galbenii.

Țuica lui «Pâinică»

“Ai jumătate de țuică, “Pâinică!”, se aude dinspre susținătorii celor de la Jilava. Dacă trece ceva de tine, nu te mai iau la Jilava!”.

Discuții între medici din interiorul spitalului Balș, unde e bărbatul cu coronavirus: ”Consultăm TOȚI PACIENȚII CU ACELAȘI ECHIPAMENT. Dacă unul e pozitiv le dăm tuturor”!
Recomandări

Discuții între medici din interiorul spitalului Balș, unde e bărbatul cu coronavirus: ”Consultăm TOȚI PACIENȚII CU ACELAȘI ECHIPAMENT. Dacă unul e pozitiv le dăm tuturor”!

 

În tribună, cu vocea șoptită, un băiat îmi spune că are de executat o pedeapsă de 12 ani. Altcineva mă roagă, în glumă, să-i pun un film deocheat pe telefon.

Steaua vs Dinamo

“Găină” și “Turcu” joacă la Ploiești, “China” și “Țigănuș” sunt titulari la albastru. “N-are nimic, Steluță”, se aude. Steluță, un jucător cu barbă, impunător și tehnic, a fost la juniori chiar în Ghencea.

La Jilava joacă “Dinamo”. Porecle după echipele pe care le susțin deținuții custodiați.

Reponsabilii de pe bancă sunt ca Guardiola și Klopp. “Strânge, fă-ți preluare, dă-i la poartă, ia-i la mână”.

«Așa, Criminale!»

“Așa, Criminale. Calm!”. “Criminalul” e de la Jilava. Până să procesăm supranumele, “Pâinică” e pe șut și gol!

Tatăl tânărului mort „dintr-o eroare de comunicare” la Colectiv: ”Arafat, Streinu-Cercel și Rafila ne asigură azi că stăpânesc coronavirusul așa cum ne asigurau că avem de toate după Colectiv!”
Recomandări

Tatăl tânărului mort „dintr-o eroare de comunicare” la Colectiv: ”Arafat, Streinu-Cercel și Rafila ne asigură azi că stăpânesc coronavirusul așa cum ne asigurau că avem de toate după Colectiv!”

 

Din tribune, cei de la Mărgineni își analizează viitorii adversari. Și nu numai: “Să-mi spui ce genunchi vrei să-ți rup. Și ți-l arunc și în pădure”.

«Nea arbitre, matale ești cam hoț»

Arbitrii au venit voluntari, iar protestele sunt dulci: “Ce-a fost, șefule? Uite, bre, mi-a rupt adidașii. Nea arbire, ești cam hoț!”.

Supliment: trei kilograme de carne!

Fernando Oița, care a jucat “pe la Mehedința”, dă golul zilei pentru echipa Penitenciarului Ploiești. Jilava răspunde prin Albert, un fost junior la Rulmentul Alexandria. Vine și verdictul de pe margine: “Ai trei kile de carne în plus la rație”.

Pe teren intră cei de la Găești. Sunt doar șase, dar tot sunt pretenții. “Ginele, dacă nu dai pase, la întoarcere, te leg de mașină până la Găești”.

Omul de la polonic

Joacă și Slobozia. Un băiat face henț: “Leagă-i mâinile că le are lungi. El e învățat de la polonic…”. Tot la Slobozia e și “Bulă”.

Numere și nume

În pușcărie, deținuții sunt mai degrabă numere și porecle decât nume.

Totul s-a terminat cu cupe, premii și diplome. Cu nume cu tot: Valentin Alexe – cel mai bun jucător, Florian Grigore – cel mai bun marcator (ambii de la Mărgineni).

Rezultate
Grupa A: Mărgineni – Mioveni 11-0, Mărgineni – Slobozia 5-2, Mioveni – Slobozia 5-6.

Grupa B: Ploiesti – Găești 5-3, Ploiesti – Jilava 2-4, Găești – Jilava 3-4.

Semifinale: Mărgineni – Ploiești 9-0, Slobozia – Jilava 1-11.

Finala mică: Slobozia – Ploiești 0-9.

Finala mare: Mărgineni – Jilava 4-1.

“Legat de costuri, nu vă pot oferi o informație exactă. Pentru că au fost mai multe surse de finanțare. Unii au susținut evenimentul cu produse, alții, cu bani. Arbitrii au venit voluntari. Am beneficiat de suportul Direcției de Sport și Tineret Prahova” – Magdalena Toma, director adjunct educație și asistență psihosocială, Comisar de penitenciare

Close
Închide
  Close