Mergi direct la conținut »
Violențe în Chile. Spitalele nu mai fac față sutelor de împușcați. Răniții sunt pe moarte din cauza lipsurilor Galerie foto
3imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Violențe în Chile. Spitalele nu mai fac față sutelor de împușcați. Răniții sunt pe moarte din cauza lipsurilor

Violențe în Chile. Spitalele nu mai fac față sutelor de împușcați. Răniții sunt pe moarte din cauza lipsurilor

În timp ce președintele chilian a anunțat remanierea guvernului pentru a aplana nemulțumirile milioanelor de oameni care au ieșit în stradă, Hotnews relatează că sute de chilieni au fost împușcați sau bătuți, iar medicii nu mai fac față și acuză autoritățile că dezinformează cu privire la numărul răniților. Angajații unui spital din Santiago de Chile spun că răniții sunt pe moarte din cauza lipsei consumabilelor medicale de bază.

De Cristian Anton,

“Soldatul se afla la o distanță de 40 de metri. S-a uitat la mine și a tras”, povestește Christopher Madrid, arătând spre bandajul de deasupra ochiului drept.

Madrid, un student de 25 de ani, a fost împușcat lunea trecută de soldații chilieni, în timpul protestelor de la Universitatea Catolică din Santiago.

”Mulți oameni au fost doborâți la pământ, fiind răniți la cap”, mai povestește tânărul, în timp ce aștepra nerăbdător la Posta, un spital dărăpănat unde sunt tratați zeci de protestatari împușcați, informează The Guardian.

Printre răniți, și un prieten al studentului, împușcat de trei ori în cap și o dată în picioare cu pelete (proiectile de marmură neletale, dar care pot perfora plămânii sau scoate un ochi).

Confruntări violente au avut loc vineri seara pe străzile din Santiago de Chile

Paturile Spitalului Posta sunt de obicei ocupate de victimele accidentelor rutiere sau pacienți cu răni care pun în pericol viața.

De-a lungul ultimei săptămâni au fost însă trimiși aici sute de oameni împușcați, în urma celor mai puternice manifestații antiguvernamentale de la căderea regimului dictatorului Augusto Pinochet (1973-1990), în care au murit cel puțin 19 persoane.

Dat afară din SRI, fostul general Alexandru Sas a importat, prin firma soției, 2,2 milioane de măști pentru COVID-19 din China, care au ajuns la preț dublu la Unifarm și în spitale
Recomandări

Dat afară din SRI, fostul general Alexandru Sas a importat, prin firma soției, 2,2 milioane de măști pentru COVID-19 din China, care au ajuns la preț dublu la Unifarm și în spitale

 

Personalul spitalului lucrează acum în schimburi de 24 de ore, arată sursa citată. Și asta pentru că, din cauza stării de urgență, sute de militari patrulează pe străzi, făcând periculoasă și dificilă plecarea angajaților din spital.

În condițiile în care oricum existau dificultăți pentru ajutorul medical de bază administrat victimelor împușcate, majoritatea din clasa muncitoare, personalul spitalului spune că se confruntă cu o criză de consumabile medicale în sistemul public de sănătate.

Asta în contrast cu strălucitoarele clinici private aflate la 10 kilometri distanță.

Pacienții din Spitalul Posta sunt pe moarte, din cauza lipsei de consumabile medicale de bază, inclusiv mănuși chirurgicale, seringi și măști

Personalul din Spitalul Posta:

Lipsa de flacoane pentru recoltarea probelor de sânge face ca pacienții să aștepte zile întregi pentru banalele analize de sânge, chiar și în unitatea de urgențe a spitalului.

Medicii improvizează din ce pot consumabile pentru a salva vieți

Resursele sunt atât de limitate, încât doctorii trebuie să îi aleagă pe cei aflați în pragul morții, în detrimentul celor care au șanse mai mari de supraviețuire.

Șeful Spitalului Județean din Suceava, generalul Ionel Oprea: „Am un teanc de cereri de concediu și de pensionări, de la medici. Pentru unii nu e clar că e nevoie de disciplină”
Recomandări

Șeful Spitalului Județean din Suceava, generalul Ionel Oprea: „Am un teanc de cereri de concediu și de pensionări, de la medici. Pentru unii nu e clar că e nevoie de disciplină”

 

Într-un efort disperat de a salva viețile pacienților, asistentele și personalul tehnic dezmembrează diverse aparate și improvizează filtre pentru trahee.

Un astfel de produs costă 43 de dolari, dar nu avem prea multe, așa că oamenii inventează tot ce pot ei mai bun, a mărturisit un angajat al Spitalului Posta.

Acesta a cerut să nu-i fie dat numele, de frica represaliilor din partea șefilor săi, din sistemul public de sănătate.

Potrivit angajatului, cel puțin un om moare pe săptămână fără a suferi de afecțiuni grave, doar din lipsa consumabilelor medicale de bază.

Multe cazuri de răniți neraportate

Reprezentanții unei asociații medicale spun că oficialii refuză să ofere informații cu privire la numărul persoanelor împușcate și starea lor de sănătate.

Aglomerație pe aeroportul din Cluj: aproximativ 1.800 de oameni, înghesuiți în parcare. 12 curse decolează astăzi spre Germania
Recomandări

Aglomerație pe aeroportul din Cluj: aproximativ 1.800 de oameni, înghesuiți în parcare. 12 curse decolează astăzi spre Germania

 

”Directorii Spitalului Posta refuză să ofere informații. Colegii noștri sunt amenințați să nu divulge nicio informație”, a spus Izkia Siches, președintele Asociației Medicale Chiliene.

”Este un număr substanțial de cazuri neraportate”, a completat Siches. Autoritățile au raportat până acum 470 de răniți.

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a anunţat sâmbătă o amplă remaniere a guvernului, într-o încercare de a calma masivele protestele din ultima săptămână împotriva inegalităţilor sociale.

Peste un milion de chilieni au ieșit în stradă într-una dintre cele mai impresionante manifestații din istoria țării.

Pinera a declarat, de asemenea, că starea de urgenţă va fi ridicată duminică ”dacă circumstanţele o vor permite”, o măsură menită ”să contribuie la această normalizare pe care atâţia chilieni o doresc şi o merită”.

Proteste uriașe la Santiago de Chile: peste un milion de oameni au ieșit în stradă

Starea de urgenţă a fost decretată pe 18 octombrie în urma unor revolte violente, punctul de plecare al valului de contestare socială fără precedent în această ţară cu 18 milioane de locuitori, cunoscută în America Latină pentru stabilitatea sa politică şi economică.

Close
Închide
  Close