Mergi direct la conținut »
Viorica Dăncilă: „Președintele Iohannis trebuia să-l sune pe Regele Iordaniei și să-i spună că nu e de acord cu anularea vizitei”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Viorica Dăncilă: „Președintele Iohannis trebuia să-l sune pe Regele Iordaniei și să-i spună că nu e de acord cu anularea vizitei”

Viorica Dăncilă: „Președintele Iohannis trebuia să-l sune pe Regele Iordaniei și să-i spună că nu e de acord cu anularea vizitei”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marți seară, că își menține poziția privind necesitatea mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim și crede că acest lucru nu va afecta relațiile cu statele arabe.

„Îmi mențin punctul de vedere. Cred că acest lucru trebuie să ni-l asumăm. Că fiecare stat are dreptul să-și aleagă ambasada și într-un CSAT, președintele României trebuie să ridice această problemă sau să-și spună punctul de vedere. Acuză premierul de ignoranță dar nu exprimă o poziție clară. Faptul că nu numește un ambasador de atât timp în Israel arată că nu este interesat de o bună colaborare pe această axă Washington – Tel Aviv”, a spus Viorica Dăncilă.

„Cred că am făcut ceea ce e corect, România trebuie să aibă propriul punct de vedere pentru a fi respectată. Apropierea noastră de SUA și Israel este foarte importantă. Nu înseamnă că vom avea o poziție împotriva UE. Cele două sunt complementare nu se exclud una pe cealaltă”, a declarat premierul la România TV.

Ea l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că prin poziția și declarațiile sale „aduce prejudicii de imagine României” și a adăugat că nu din cauza ei și-a anulat regele Iordaniei vizita la București.

„Regele trebuia să aibă întâlnire cu președintele. Președintele trebuia să-l sune (pe Regele Iordaniei) și să îi spună că nu este de acord cu acest lucru, pentru că regele este omologul său nu al prim-ministrului”, a declarat Dăncilă.

Ea a vorbit și de acuzațiile că declarațiile sale vor afecta relațiile României cu țările arabe. „Percepția că vom avea relații proaste cu statele arabe este o percepție pe care vor să o inducă unii”, a spus prim-ministrul adăugând că ea a fost cea care a realizat vizite oficiale în Golf și „nu am văzut președintele să viziteze țările arabe”.

Cine ar fi suspectul eliberat în cazul morții pădurarului din Maramureș! Este milionar în euro și are rude în funcții importante
Recomandări

Cine ar fi suspectul eliberat în cazul morții pădurarului din Maramureș! Este milionar în euro și are rude în funcții importante

Vorbind despre vizita în Statele Unite, premierul a spus că „la Washington am avut întâlniri cu vicepreședintele Mike Pence, cu secretarul pentru Comerț, Wilbur Ross, cu șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și cu premierul Netanyahu”.

„Toate aceste întâlniri, toate aceste discuții au repus România pe harta mondială și spun acest lucru într-un context pozitiv”, a mai spus premierul, care a adăugat că a avut parte de aprecieri în SUA pentru actul de guvernare.

Viorica Dăncilă a declarat, duminică, în timpul unei vizite private din Statele Unite, că este hotărâtă să mute ambasada României din Israel, la Ierusalim.

„Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a spus premierul.

Ce a ajuns să facă în Spania un român, plecat de la 8 ani. Toată lumea îl cunoaște și vorbește despre el
Recomandări

Ce a ajuns să facă în Spania un român, plecat de la 8 ani. Toată lumea îl cunoaște și vorbește despre el

Regele Iordaniei și-a anulat vizita de trei zile în România care trebuia să înceapă luni după ce premierul Viorica Dăncilă a declarat că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim.

De asemenea, Forumul de afaceri România-Iordania, programat pe 26 martie, a fost, de asemenea, anulat, ca urmare a faptului că întreaga delegație a Regelui Hașemit al Iordaniei nu mai vine în țara noastră.

Regele Abdullah al II-lea ar fi trebuit să aibă o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, apoi o întrevedere cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

WNYC, postul public de radio din New York, a scris luni că premierul Viorica Dăncilă s-a cazat la Trump Hotel în Washington, pe durata vizitei pe care o efectuează în weekend în capitala SUA. Potrivit sursei citate, Dăncilă este primul lider al unui guvern străin care a închiriat o cameră în hotel în ultimul an.


Citește și: Atenție, România! Ce arată ancheta lui Trump despre cum vrea Putin să influențeze alegerile din țări democratice


 

Close
Închide
  Close