De Geo Berciu,

„Astăzi, o mare doamnă a filmului şi teatrului românesc îşi aniversează ziua de naştere. Vreau să îi urez un călduros „La mulţi ani!” Maiei Morgenstern, cea care a adus actoria românească în atenţia marilor regizori de la Hollywood şi care, prin rolurile jucate, ne-a încântat de atâtea ori”, I-a trasmis premierul Maiei Morgenstern, într-un mesaj postat pe o reţea de socializare.

Cine este Maia Morgenstern?

Actriţa de teatru şi film Maia Morgenstern s-a născut la Bucureşti, la 1 mai 1962.

După absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ (1981-1985), a debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unde a jucat în perioada 1985-1988.

S-a alăturat trupei Teatrului Naţional ‘I.L.Caragiale”, iar în primăvara anului 1990 i s-a oferit un rol de excepţie: Medeea din ‘Trilogia antică’ în regia lui Andrei Şerban, spectacol apreciat în ţară şi peste hotare. De asemenea, a jucat la Teatrul Evreiesc de Stat şi pe scena Teatrului ‘L.S. Bulandra’.

Considerată ‘revelaţia anilor ’80-’90’, este laureată a Premiului ‘Stele de mâine’ al Festivalului de Film de la Geneva (1991 şi 1994), a Premiului ‘Felix’ pentru cea mai bună actriţă europeană de film (rolul Nela din filmul ‘Balanţa’ al lui Lucian Pintilie), premiu acordat de Academia Europeană de Film (1992-1993), a Premiului ‘Ion Luca Caragiale’ pentru cea mai bună interpretare feminină (1993, 1994), a Premiului Juriului la Cannes, pentru prestaţia în filmul ‘Reîntoarcerea lui Ulisse’, în regia lui Teo Anghelopulos (1995).

Profilerul Poliţiei Române despre cazul băieţului de 11 ani, violat şi găsit mort, în 2004, pe câmpul de lângă Ciolpani
Recomandări

Profilerul Poliţiei Române despre cazul băieţului de 11 ani, violat şi găsit mort, în 2004, pe câmpul de lângă Ciolpani

A interpretat rolul principal în ‘A şaptea cameră’ de Marta Meszaros, coproducţie Ungaria-Polonia, rolul principal feminin în filmul ‘Băieţii Vittman’ de Szasz Janos. În anul 2004 joacă, alături de Monica Belluci, în filmul ‘Patimile lui Hristos’, în regia lui Mel Gibson (Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma, Londra, 2004, pentru rolul mamei lui Iisus). Tot în 2004 joacă în ‘Orient Expres’, iar, în 2005, în filmul ’15’, a căror regie este semnată de Sergiu Nicolaescu.

În 2011, chiar de ziua sa de naştere, Maia Morgenstern a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală, în semn de recunoaştere şi preţuire pentru întreaga sa carieră.

La 31 august 2012, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a desemnat-o să asigure conducerea interimară a Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală.

Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, i-a acordat, la 14 noiembrie 2012, însemnele de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor pentru cariera sa de actriţă, angajamentul politic şi cultural şi promovarea valorilor franceze în România, potrivit Agerpres.

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”
GSP.RO

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”

Horoscop 18 noiembrie 2019. Ce zodie are parte de o strângere de inimă
HOROSCOP

Horoscop 18 noiembrie 2019. Ce zodie are parte de o strângere de inimă