MENIU CAUTĂ

Muzicianul american André Previn a murit. Compozitorul a fost laureat de patru ori cu Oscar

Distribuie

Compozitorul, dirijorul și interpretul american André Previn a murit, joi, la vârsta de 89 de ani. Vestea morții muzicianului, care a fost recompensat cu patru premii Oscar de-a lungul carierei, a fost făcută de IMG Artists, agenția care îl reprezenta.

André Previn a fost căsătorit cu actrița americană Mia Farrow, cu care a avut trei copii biologici şi trei adoptaţi. Unul dintre aceștia este Soon-Yi care a devenit partenera regizorului Woody Allen.

Cauzele decesului lui André Previn nu au fost precizate, se arată în comunicatul IMG Artists, citat de Agerpres.

Născut în Berlin la 6 aprilie 1929 din părinţi evrei, André Previn s-a stabilit în Statele Unite în 1939 împreună cu familia sa pentru a fugi de persecuția naziștilor.

De la sfârşitul anilor ’40, muzicianul a lucrat la Hollywood ca aranjor şi compozitor. De-a lungul carierei, Previn a fost recompensat cu patru premii Oscar pentru coloana sonoră a filmelor „Gigi” (1958), „Porgy and Bess”(1959), „Irma la Douce” (1963) şi „My Fair Lady” (1964).

André Previn a compus şi numeroase concerte şi opere, precum „A Streetcar Named Desire” ( „Un tramvai numit dorinţă”), operă apreciată de critici şi jucată în numeroase oraşe. Muzicianul a fost şi dirijor al unor ansambluri muzicale celebre precum Royal Philharmonic din Londra, New York Philharmonic sau London Symphony Orchestra.

Pe lângă contribuția pe care a avut-o în muzica clasică, André Previn era cunoscut şi ca pianist de jazz. El a acompaniat artiști celebri, precum cântăreaţa americană Ella Fitzgerald, trompetistul Dizzy Gillespie sau pianistul Oscar Peterson.

Potrivit sursei citate, diversitatea compoziţiilor sale recompensate cu zece Grammy Awards demonstrează complexitatea creativă a muzicianului, de la albume de jazz solo sau muzică de film, până la dirijarea de concerte înregistrate pe albume.

Compozitorul era gazda emisiunii „André Previn’s Music Night” difuzată de postul britanic BBC. London Symphony Orchestra a publicat joi un lung necrolog dedicat celui care i-a fost dirijor între 1968 şi 1979.

sursă foto: EPA


Citește și:

AUDIO: Copii umiliți de o profesoară. „Ești grasă de nu încapi în oglindă”. Un caz care arată un fenomen de care ar trebui să ne fie rușine!

Ministerul Sănătății nu a cheltuit anul trecut 38% din buget. Cu banii economisiți s-ar fi construit două spitale regionale

În numele copiilor! Mamele care au născut la Spitalul Ilfov depun plângere la poliție împotriva falsului ginecolog! Un articol emoționant de Alexandra Nistoroiu


 

Comentarii