Cuprins:
Ce este astenia de primăvară
Auzim adesea despre astenia de primăvară și asociem apariția ei odată cu instalarea mai multor stări generale de dispoziție la începutul sezonului călduros.
Astenia de primăvară este asociată cu un cumul de stări fiziologice, fapt ce dăunează organismului, deoarece acesta se află într-o perioadă de readaptare din sezonul rece și perioadele diurne lungi, la zilele mai lungi, mai călduroase și care presupun activități cu un efort fizic sporit.
Este perioada în care rutina zilnică suferă modificări, iar pe măsură ce temperaturile cresc și începem să ne expunem mai mult la lumina solară, trebuie să schimbăm și dieta alimentară, tocmai pentru a preveni sau a trata astenia de primăvară.
Care sunt cauzele apariției asteniei de primăvară
Câteva dintre motivele pentru care te regăsești într-un impas emoțional la începutul sezonului cald, fapt ce poate duce la instalarea asteniei de primăvară:
- Nivelul scăzut de activitate fizică din sezonul rece;
- Alimentația grea din timpul iernii;
- Lumina naturală.
Oboseala și schimbările bruște de dispoziție se instalează și dacă meniul zilnic include, în mod preponderent, carne grasă, garnituri pe bază de carbohidrați, fructe sau alimente cu un conținut ridicat de zahăr.
Tipuri de astenie
- Astenia fizică – atunci când îți simți organismul slăbit la nivelul mușchilor, ai dureri de cap, probleme cu somnul, cu greutatea și o stare generală de oboseală;
- Astenia intelectuală – atunci când întâmpini dificultăți în a duce la bun sfârșit anumite sarcini intelectuale ce includ concentrarea. Acest tip de astenie este asociat și cu stres mental, suprasolicitare emoțională și efort intelectual scăzut;
- Astenie psihologică – atunci când se instalează o depresie cu include stări de iritabilitate inexplicabile, dar și incapacitatea de a-ți controla propriile emoții;
- Astenia sexuală – atunci când stresul psihic și cel emoțional duc la o scădere drastică a apetitului, dar și la schimbări hormonale.
Cum se manifestă – simptomele asteniei de primăvară
Simptome fizice ale asteniei de primăvară:
- Amețeli;
- Stare de nervozitate;
- Stare de agitație;
- Stare zilnică de epuizare;
- Oboseală accentuată;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Dureri de cap;
- Tensiune arterială redusă;
- Dereglări hormonale;
- Senzație de leșin;
- Disconfort fizic.
Simptome psihice ale asteniei:
- Epuizare psihică;
- Confuzie generală;
- Depresie sau stări de tristețe nejustificate;
- Iritabilitate;
- Pierderi de memorie;
- Imposibilitatea de a realiza anumite acțiuni.
Cum se stabilește diagnosticul de astenie de primăvară
În cazul în care simptomele de mai sus persistă pe o perioadă mai lungă de timp, mai mult de două săptămâni atunci, în urma unui control al medicului specialist, se poate stabili un diagnostic. Se iau în calcul următorii factori:
- Dacă stările de oboseală și slăbiciune persistă;
- Dacă se observă o scădere semnificativă și pe termen lung a capacității de concentrare;
- Dacă stările de tristețe se agravează și ajung să se transforme în depresie;
- Dacă persistă și multe alte simptome precum durerile de cap, amețeli sau lipsa poftei de mâncare.
Când se instalează și cât durează astenia de primăvară
Primele semne ușoare ale asteniei de primăvară se instalează de la mijlocul lunii februarie și se accentuează până la sfârșitul lunii martie, în cazul în care nu se iau măsurile potrivite pentru tratarea stărilor.
Cum se tratează – remedii pentru astenia de primăvară
O dietă alimentară echilibrată
Oferă-i organismului elementele nutritive de care are nevoie. Consumă alimente bogate în fier, pentru a preveni apariția durerilor de cap, renunță la alimentele grase sau prăjite în exces, dar și la obiceiul zilnic de a consuma dulciuri.
Introdu în dieta zilnică și consumul de semințe, cereale integrale, sfeclă roșie, spanac, ceai verde, pește, alune, curmale, coacăze și ciocolată neagră.
Vezi câteva retete cu spanac delicioase!
Fă mișcare
Ieși în aer liber să fă mișcare. Fie că optezi pentru plimbare, mers pe bicicletă sau alergat, orice formă de mișcare este un remediu natural pentru tratarea asteniei.
Nu uita de hidratare
Pentru o funcționare optimă a organismului, nu uita de hidratare. Corpul uman este făcut din 70% apă și este extrem de important să ne menținem proporția pentru a evita apariția durerilor de cap ori a altor afecțiuni.
Odihnește-te
Nu-ți priva organismul de somn și încearcă să îți stabilești un program pentru odihnă. Încearcă să te culci la o oră fixă în fiecare zi și apropie-te de cele opt ore de somn de care ai nevoie în fiecare noapte, pentru un organism sănătos și odihnit.
Alimente care te pot ajuta să previi astenia de primăvară
Introdu în alimentația zilnică alimente bogate în fibre și proteine, care încetinesc procesul de absorbție a zaharurilor în sânge. În felul acesta, poți preveni efectele asteniei de primăvară. Iată câteva idei de alimente numai bune de consumat:
- Carne slabă;
- Pește;
- Produse lactate;
- Ouă;
- Macrou;
- Somnon;
- Sardine;
- Cereale integrale;
- Broccoli;
- Germeni de grâu;
- Salată verde;
- Urizic;
- Spanac;
- Mere;
- Citrice;
- Nuci;
- Struguri;
- Ciocolată neagră;
- Avocadă;
- Papaya;
- Mango;
- Ceai de ghimbir.
Îți recomandăm să citești și:
Alimente alcaline – ce înseamnă și care sunt cele mai bune alimente alcaline
Cea mai bună metodă prin care poți să combați astenia de primăvară este să optezi pentru o alimentație diversificată, bogată în fructe și legume, dar și să te hidratezi, să te expui la lumina naturală și să faci mișcare. Cu puțin efort și grijă față de propriul corp, cu toții putem combate stările asteniei.