De ce să consumi dovlecel

Este un ingrediente versatil, cu care poți crea atât feluri de mâncare de post, cât și mâncăruri mai sofisticate, pentru mese festive. 

Dovlecelul (zucchini) conține mulți antioxidanți, ideali pentru a încetini procesul de îmbătrânire. În plus, sunt o sursă foarte bună de potasiu și au multe vitamine din complexul B. 100 de grame de dovlecel au aproximativ 17 calorii, iar asta pentru că dovlecelul conține în proporție de 95% apă, la fel ca zucchini. Este recomandat consumul dovleceilor cu tot cu coajă, care conține cei mai mulți nutrienți, miezul lor fiind asemănător cu cel al unui castravete, adică foarte apos și cu semințe.

Cum să alegi și să depozitezi dovlecelul 

Dacă nu ai dovlecei plantați în grădină și te aprovizionezi de la piață, ar trebui să știi care sunt condițiile în care îi poți depozita. Pentru început, alege dovleceii mici, care au o culoare uniformă și sunt fermi la atingere. Ai grijă să nu aibă lovituri sau pete pe ei, pentru că se vor strica rapid, dacă nu vrei să îi gătești imediat. 

Cum să depozitezi dovleceii
Cum să depozitezi dovleceii

Dacă vrei să consumi și florile, ai grijă ca ele să fie tinere și cu o culoare galben-portocaliu deschis. 

Poți să îl depozitezi la frigider, în pungi de hârtie. Ai grijă să nu speli dovlecelul decât înainte de a îl găti, pentru că umezeala îl va face să se strice mai rapid. În frigider poate rezista până la o săptămână, însă dacă vrei să îl folosești pentru ciorbe, îl poți spăla, toca mărunt și apoi depozita în pungi închise etanș sau în caserole în congelator. 

Dovlecelul se poate consuma crud, gătit la aburi, prăjit, la cuptor sau pe grill. Poți face diferite preparate din dovlecel, iar pentru inspirație ți-am pregătit câteva rețete. 

Rețete cu dovlecel

Dovlecei crocanți cu sos de iaurt

Din multitudinea de rețete cu dovlecel, dovlecelul pane este cea mai cunoscută și răspândită rețetă. Este extrem de simplă și, cu toate că nu este foarte sănătoasă, este foarte gustoasă, mai ales servită cu un sos de iaurt și usturoi. Însă această rețetă este specială, iar asta pentru că feliuțele de dovlecel vor fi foarte crocante.

Pentru această rețetă de dovlecei pane vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 

  • 2 dovlecei medii
  • 3 linguri de făină
  • un ou
  • ulei pentru prăjit
  • pesmet
  • sare
  • piper
  • un iaurt grecesc
  • 3 căței de usturoi
  • mărar

Mod de preparare: 

Pentru început, spală bine dovleceii, apoi taie-i în feliuțe subțiri și pune-i pe o farfurie plată, apoi presară fiecare feliuță cu sare și lasă dovleceii 10 minute la odihnit. Într-un castron, amestecă oul cu sare și piper și bate-l bine. Într-o farfurie întinsă, pune făina și condimentează cu sare și piper. În altă farfurie pune pesmetul. 

Încinge ulei într-o tigaie, cam până la jumătatea ei și lasă-l la încins. Dă fiecare feliuță de dovlecel prin făină, apoi prin ou și prin pesmet și pune-le pe toate la prăjit. Scoate feliuțele de dovlecel pe o farfurie pe care ai pus un șervețel absorbant, ca uleiul să se scurgă. 

Separat, pune într-un bol iaurtul grecesc și dă prin răzătoarea mică cei trei căței de usturoi. Adaugă sare și piper, mărar și servește dovleceii pane cu sosul de iaurt. Poftă bună!

Pizza mediteraneană cu dovlecel

Odată ce vei gusta din pizza cu dovlecei, cu siguranță te vei îndrăgosti de această rețetă și o vei face mereu. Este tot cu pizza, însă aromele și gusturile sunt duse la un alt nivel. Dintre multe rețete cu dovlecel, această pizza îi va convinge chiar și pe cei mai mari iubitori de carne.

Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • Pentru blat:
  • 300 g făină
  • 3 linguri ulei de măsline
  • o linguriță zahăr
  • 10 g drojdie uscată
  • un praf de sare
  • Pentru sos:
  • 300 ml suc de roșii
  • o linguriță ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi
  • sare
  • 1/4 linguriță de zahăr
  • busuioc proaspăt
  • Pentru topping:
  • un dovlecel mediu
  • brânză feta
  • brânză mozarella
  • roșii uscate
  • măsline
  • mărar uscat
  • oregano uscat

Mod de preparare: 

Dacă nu vrei să îți bați capul făcând aluat de pizza în casă, poți să apelezi oricând la cel din comerț. Pentru a face propriul blat de pizza, amestecă făina, sarea, uleiul și zahărul într-un castron. Adaugă și drojdia uscată, apoi pune puțină apă caldă și începe să frămânți până obții un aluat omogen. Mută aluatul pe masa de lucru cu puțină făină și continuă să frămânți până ce aluatul se dezlipește de mâini. 

Pizza cu dovlecel
Pizza cu dovlecel

Apoi, pune-l într-un castron și unge-l cu ulei de măsline. Acoperă cu un prosop curat și lasă-l la crescut într-un loc călduț. 

După ce a crescut în jur de 40-50 de minute, ia o bucată din aluat și întinde-o bine pe masa de lucru pe care ai presărat făină în prealabil. 

Apoi, fă sosul așa: încinge ulei într-o crăticioară, adaugă sucul de roșii și usturoiul, apoi zahărul, sarea și celelalte condimente și dă totul într-un clocot până ce sosul s-a îngroșat. 

Acum, pune sos pe pizza și adaugă toppingurile: dovleceii tăiați în felii subțiri, brânza feta pe care ai sfărâmat-o, roșiile uscate tăiate în bucățele mici, măslinele, apoi mozarella din loc în loc. La final, presară oregano și mărar și pune totul în cuptor cam 20 de minute sau până ce blatul e gata, în funcție de grosimea blatului și de cuptorul pe care îl ai, ar trebui să dureze în jur de 10-25 de minute. 

Una dintre cele mai cunoscute rețete cu dovlecel – dovlecel pane crocant

Această rețetă de chifteluțe din dovlecel este ideală pentru perioada de post. Dacă totuși nu ții post, poți adaugă mozarella, pentru un plus de gust. Poți încerca mai multe variante a acestor chifteluțe, adăugând cartofi și morcovi, sau chiar năut ori mazăre. 

Ingrediente pentru chifteluțe din dovlecel: 

  • 2 dovlecei medii
  • o ceapă
  • o legătură de mărar
  • sare
  • piper
  • 5 linguri făină
  • pesmet auriu
  • ulei pentru prăjit
  • 2 căței usturoi

Mod de preparare:

Spală bine dovleceii și dă-i prin răzătoarea cu găuri mari. Pune compoziția pe o farfurie întinsă și presară sare. Lasă la odihnit 10 minute. Scurge-i de zeamă, apoi adaugă ceapa și usturoiul foarte mărunt peste dovlecei. Pune făina, mărarul, sare și piper.

Într-o tigaie, încinge ulei, apoi formează chifteluțe și trece-le prin pesmet auriu, apoi pune-le la prăjit. Lasă-le până se rumenesc, apoi scoate chifteluțele pe o farfurie cu un șervet de bucătărie ca să aboarbă uleiul. Le poți servi cu sos de roșii și busuioc. 

Quiche cu dovlecel 

Poți reinterpreta celebra tartă Quiche Lorraine cu ajutorul delicioșilor dovlecei. Quiche-ul este o tartă sărată care se servește ca aperitiv. Poate avea umpluturi diverse, de la praz și bacon, până la ciuperci și pui ori alte combinații care mers bine legate cu brânză și ou, ingredientele care fac această tartă pufoasă. Quiche-ul cu dovlecei va avea un gust extrem de interesant și proaspăt, cu care îți vei surprinde prietenii și familia. Pentru această rețetă cu dovlecei ai nevoie de o tavă de tartă cu fundul detașabil. Pentru multe rețete cu dovlecel va fi nevoie să storci sau să lași dovlecelul să își lase zeama.

Ingrediente pentru quiche cu dovlecel:

  • Pentru aluat:
  • 200 g făină
  • 125 g unt
  • un praf de sare
  • 3-4 linguri de apă rece
  • Pentru umplutură:
  • 2 dovlecei mici
  • un cățel de usturoi
  • două linguri ulei de măsline
  • 200 ml lapte
  • 100 g brânză feta
  • 100 g brânză cheddar
  • 4 ouă
  • 200 ml smântână lichidă
  • o legătură de mărar
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Pentru ca aluatul de Quiche să îți iasă, untul trebuie să fie foarte rece, așa că ai grijă să îl lași la frigider sau chiar la congelator cu puțin timp înainte de face tarta. Pune într-un castron mare făina și untul tăiat cubulețe, apoi sarea. Începe să frămânți până ce untul se încălzește puțin, iar textura devine nisipoasă. Adaugă puțină apă rece cât să formezi un aluat. Lasă aluatul la frigider, învelit cu o folie alimentară. 

Pentru umplutura acestei rețete cu dovlecel, spală dovlecelul și taie-l în cubulețe. Încinge puțin ulei într-o tigaie și călește dovlecelul cu puțină sare. Adaugă usturoiul ras și mărarul, apoi stinge focul. Într-un alt bol adaugă ouăle, smântâna, laptele și brânza feta. Pune sare și piper și lasă amestecul deoparte.

Quiche cu dovlecel
Quiche cu dovlecel

Scoate aluatul din frigider și așază-l în tava de tartă. Înțeapă aluatul cu o furculiță și pune-l la cuptorul încins la 200 de grade pentru 10 minute. Scoate aluatul și pune compoziția de dovlecel peste tot. Toarnă apoi amestecul de ou, smântână, brânză feta și lapte. Apoi, rade brânza cheddar pe deasupra și bagă totul la cuptor pentru aproximativ 20 minute.

Ai grijă când scoți tava din cuptor să apuci de margini, pentru ca fundul detașabil să nu se dezlipsească. Lasă quiche-ul cu dovlecei să se răcească și servește-l. 

Musaca cu dovlecei

Un fel de mâncare ideal pentru cei care vor fie atenți la numărul de calorii pe care îl consumă zilnic. Această rețetă de musaca cu dovlecei este cu câteva sute de calorii mai săracă decât rețeta clasică, cu cartofi. În plus, este la fel de gustoasă și poți alterna straturile de dovlecei cu vinete. 

Pentru această rețetă ai nevoie de:

  • 500 g carne tocată de vită cu procent mic de grăsime
  • o linguriță ulei de măsline
  • o conservă mică de bulion de roșii
  • 3 dovlecei medii
  • o ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • două legături de pătrunjel
  • 100 g cașcaval
  • zahăr
  • sare
  • piper

Mod de prepare: 

Pentru început, taie ceapa mărunt și usturoiul. Încinge o linguriță de ulei într-o tigaie încăpătoare și pune carnea tocată. După ce a prins puțină culoare, adaugă ceapa și usturoiul, sare și piper. Lasă puțin la călit și adaugă conserva de bulion de roșii. Pune o linguriță rasă de zahăr și lasă totul să fiarbă. Când e gata, adaugă o legătură de pătrunjel tocat fin.

Spală dovleceii și taie-i felii pe lungime. Presară cu sare fiecare felie și lasă-le la odihnit. Apoi, într-un vas de Jena, pune primul strat de dovlecei, presară cu sare și piper, apoi carne, apoi iar dovlecei cu sare și piper până ce se termină compoziția de carne și feliuțele de dovlecel.

La final, pune pătrunjel tocat mărunt și cașcavalul ras și dă totul la cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 20-30 de minute. Servește alături de o salată verde. 

Află mai multe despre dovlecel, de la beneficii, la cultivare și îngrijire.

Sursa foto: Shutterstock.com

Citeşte şi:

Loboda – beneficii și rețete de mâncare cu lobodă

Spanac – beneficii și proprietăți. Cum se mănâncă spanacul: crud sau gătit?

Leurda – ce gust are și ce rețete delicioase poți găti cu ea

Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
PARTENERI - GSP.RO
Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
Playtech.ro
Sarah a EXPLODAT după escapada lui Reghe din Grecia. Fiica Prodancăi, RĂBUFNIRE ireală: Merită să fie...
Grindină uriașă, cât mingea de tenis, în Italia. Bucățile mari de gheață au făcut ravagii în provincia Pordenone
Observatornews.ro
Grindină uriașă, cât mingea de tenis, în Italia. Bucățile mari de gheață au făcut ravagii în provincia Pordenone
Horoscop 1 august 2021. Fecioarele pot porni situații deosebit de neplăcute, care le pot afecta imaginea
HOROSCOP
Horoscop 1 august 2021. Fecioarele pot porni situații deosebit de neplăcute, care le pot afecta imaginea
Fenomenul care ar putea duce la moartea a 83 de milioane de oameni în următorii 80 de ani
Știrileprotv.ro
Fenomenul care ar putea duce la moartea a 83 de milioane de oameni în următorii 80 de ani
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
Telekomsport
Cum a ajuns o tânără speranţă a ţării în sport vedetă în filme pentru adulţi. "Când i-am spus mamei, a fost şocată"
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%