Mergi direct la conținut »
Anchetă la Spitalul Județean din Sibiu, după moartea unei paciente
Opinii Libertatea > Opinii

OPINIE / Guvernul impune o ”taxă ascunsă” în Sănătate pentru că nu mai are bani. Cum plătim de cinci ori pentru același lucru

Opinie de
Daniel Ionașcu
Toate articolele autorului

. Ultimul update Miercuri, 08 mai 2019, 21:14

Pachetul gratuit de servicii medicale ar putea fi restrâns, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății. Măsura la care se gândește acum ministrul, după cea a coplății în spitalele și clinicile privat, adoptată de Guvern înainte de Paște, echivalează cu introducerea unei noi taxe în sistemul de Sănătate.

Ad placeholder

În prezent, beneficiază de un pachet de servicii medicale gratuite aproape toată populația țării, dar contribuții de sănătate nu plătesc decât angajații și pensionarii cu venituri mari din pensii și din alte surse.

În total, doar puțin peste 5 milioane de români plătesc lunar din banii câștigați 10% contribuții pentru asigurările sociale de sănătate. Servicii medicale gratuite primesc însă aproximativ 20 de milioane de oameni, câtese află oficial în scripte.

Multe spitale de stat sunt un dezastru, bani nu mai sunt

20 de milioane de beneficiari și doar 5 milioane de plătitori este unul dintre motivele pentru care Sănătatea este subfinanțată, iar spitalele sunt departe de standardele occidentale.

Lipsa banilor este și motivul indirect pentru care Sorina Pintea a anunțat că pachetul de servicii medicale gratuite ar putea fi redus. Pentru că România este la limită cu deficitul bugetar și statul trebuie să facă de undeva economii.

Pe românește, dai acum 10% lunar statului pentru sănătate, dar în curând vei plăti și la spital, pentru ceva care înainte era gratuit. Asta pe lângă banii dați „neoficial” medicilor și asistentelor.

Nu trebuie uitat, însă, că Guvernul a adoptat de curând și coplata în sistem medical privat. La acel moment, autoritățile spuneau că oamenii care vor servicii medicale în sistemul privat vor plăti doar o diferență între ceea ce decontează acum Casa de Asigurări de Sănătate pentru operații și investigații medicale și prețul impus de spitalele și clinicile private.

Ad placeholder

Numai că această coplată nu are normele de aplicare și nu știm la ce servicii medicale se aplică, nici care sunt prețurile decontate. Și nici nu avem garanția că privații nu vor scumpi totul ca să ia mai mult, de la stat și de la bolnavi.

Dacă analizăm mai atent cele două anunțuri – mai puține servicii medicale gratuite și coplată în spitalele și clinicile private -, concluzia este că vom plăti mai mult atât la stat, cât și la privat.

Guvernul nu crește contribuția pentru sănătate, dar deschide drumul pentru plăți suplimentare

Practic, în loc să majoreze contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) și să aibă de-a face cu furia publică, Guvernul dă drumul la scumpiri în domeniul medical.

Ad placeholder

Este adevărat că spitale și servicii sanitare ca în Occident nu se pot face cu bani puțini. Și în niciun caz cu 5 milioane de oameni care mai țin în spate încă 15 milioane.

Practic, fiecare angajat plătește acum prin contribuțiile sale serviciile medicale pentru încă trei persoane. Dar când va avea nevoie de unele servicii medicale, i se va mai cere să plătească suplimentar.

Sănătatea nu este singurul domeniu în care plătești de mai multe ori pentru același lucru. În domeniul infrastructurii, șoferii plătesc rovinieta și, indirect, și acciza suplimentară din prețul carburanților. Iar dacă vor să meargă la mare sau în Bulgaria mai trebuie să plătească și taxa de pod.

Comisia Europeană s-a rugat de noi în ultimii patru ani să luăm bani europeni pentru spitale regionale. Statul român n-a vrut, pentru că le vrea construite prin fonduri de la buget. Doar că banii de la buget nu există.

Ad placeholder

Nici cele opt spitale regionale și nici Spitalul Metropolitan nu s-au făcut. Dar trebuie plătite.

Cum plătim de cinci ori pentru sănătate

Primim gratuit asistență medicală, investigații, intervenții chirurgicale, tratamente, pe care le plătim o dată prin banii reținuți din salarii pentru asigurările sociale de sănătate. Până anul trecut, plăteau și angajatorii, dar Guvernul a mutat contribuțiile și acum toată povara este pe umerii salariaților.

Mai plătim o dată când mergem în clinicile și în spitalele private, pe care uneori le alegem și pentru a scăpa de teama de a nu lua bacterii și infecțiile nosocomiale din spitalele de stat sau pentru că nu prindem programare pentru investigații medicale gratuite.

Plătim și a treia oară, la stat prin restrângerea serviciilor mediale gratuite, și la privat, prin coplată. Mulți români plătesc și acum abonamente lunare la clinici private.

Ad placeholder

În al patrulea rând, plătim din banii de la buget, adică tot din banii noștri, salariile doctorilor sau construcția viitoarelor spitale regionale.

În al cincilea rând, plătim indirect un cost invizibil, prin sănătatea noastră.

România este țara cu cea mai mare mortalitate infantilă din Uniunea Europeană, este țara unde bolile de inimă fac de trei ori mai multe victime decât în Occident, țara în care turberculoza face ravagii, țara în care vaccinurile de bază nu există, unde bolnavii de cancer nu au medicamente și unde arșii nu pot fi tratați.

În acest context, nu mai bine decide fiecare unde își dă cei 10% din salariu?

Citește și:

Oamenii din Cisnădie-Sibiu au scos mulți bani din buzunar din neglijența Electrica. Compania nu le-a citit contoarele la timp și a trimis facturi de regularizare pe un an și trei luni

Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
HOROSCOP
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close