Astăzi, Nicușor Dan a depus jurământul și a devenit excelența sa, Președintele României. Dacă vreți, este o „nuntă” cu interesul național (sintagmă pe care a repetat-o obsesiv în discursul de inaugurare din Parlament), pe care trebuie să îl reprezinte la cel mai înalt nivel începând de luni, 26 mai 2025. 

De astăzi, fostul candidat antisistem s-a cununat oficial cu sistemul, pe care trebuie să îl reprezinte. De altfel, Președintele nou-nouț ne-a și transmis că nu mai are sens să ne uităm în urmă, ci înainte. Tot înainte!

Sunt însă câteva elemente care mi-au atras atenția, în discursul inaugural, respectiv trinomul i) deficit bugetar și reforma fiscală, ii) rămânerea la putere a PSD, PNL (responsabile pentru izolarea României din punct de vedere al finanțării externe, în alianță cu UDMR) la care să se adauge și USR, și iii) oarecum justiția. Le iau pe rând, dar înainte, un fapt anecdotic.

Un președinte fără răspundere civilă (auto)

Desigur, este un fapt anecdotic (și care nu poate fi pus pe seama vechiului Nicușor Dan, ci a administrației care îl primește cu portiera deschisă) că prima zi a noului Nicușor Dan începe prin ceea ce pentru oricare din noi ar fi o contravenție: la ceremonia pe care cu toții am fost cu ochii, Mercedesul B28VBR, nu apare în baza de date națională, ca având poliță de răspundere civilă obligatorie valabilă.

„Haiducii Dobrogei”, canalul de Telegram unde Eugen Sechila îl promova pe Călin Georgescu și organiza tabere de supraviețuire asociate cu legionarismul
Recomandări
„Haiducii Dobrogei”, canalul de Telegram unde Eugen Sechila îl promova pe Călin Georgescu și organiza tabere de supraviețuire asociate cu legionarismul

Cel puțin așa rezultă din verificare pe care am făcut-o eu în baza de date publică, privind valabilitatea polițelor RCA, la ora 13 și 33 de minute (26 mai 2025), când autovehiculul îl transporta la noul loc de muncă:

Prima zi a Președintelui Dan: cum rămâne cu răspunderea civilă?
Zoom pe numarul de inmatriculare al masinii prezidentiale
Zoom pe numărul de înmatriculare al mașinii prezidențiale

Repet, asta este o chestiune doar anecdotică și nu ține decât de o formă de neglijență în dispreț, probabil, a unor funcționari, în timp ce prețurile RCA pentru populație s-au dublat sau chiar triplat în ultimii ani. Totuși, e un fapt: noul Președinte pornește fără răspundere civilă (auto) pe mașina care arborează tricolorul.

Deficit bugetar și „reformă fiscală”

„Pe termen scurt, România are o problemă a deficitului. Este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară”.

Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește
Recomandări
Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește

Am înțeles. Dar oare nu am mai auzit permanent asta din 2020 încoace, cu consecința că datoria publică de la 1 ianuarie 2020 până la 28 februarie 2025, cu aproape 620 de miliarde de lei (de la 372,9 miliarde lei la 990,83 miliarde lei, respectiv 54,26% din PIB)?

Rămânerea la guvernare a PSD și PNL

Acum, devenit parte a sistemului, fostul candidat antisistem, cununat cu interesul național, îi cheamă pe aceiași care au îndatorat România în ultimii 5 ani cu peste 120 de miliarde de euro (de aproape 17 ori decât a încasat România din toate privatizările), să rezolve. Tot ei.

„Este interesul național ca această coaliție să facă reformele fiscale de care România are nevoie”. Care sunt alea?

„Statul cheltuiește prea mult și chestiunea asta poate să pună în dificultate stabilitatea la care am muncit”? 

Care stabilitate? Creșterea economică de 0,9% de anul trecut? Recesiunea de anul acesta? Cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, și în prezent? Cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, și în prezent? Cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3%, și în prezent? Sau poate stabilitatea „la care am muncit” este menținerea la guvernare a PSD și PNL, care au avut rezultatele de mai sus, sprijiniți de către Banca Națională a României.

Nicușor Dan l-a nominalizat pe Ilie Bolojan prim-ministru I VIDEO
Recomandări
Nicușor Dan l-a nominalizat pe Ilie Bolojan prim-ministru I VIDEO

Cu alte cuvinte, noul Președinte ne îndeamnă să ne bazăm pe răspunderea civilă a unora care până în prezent au acționat fără răspundere. Ca să nu zic, iresponsabili.

Și încă ceva: România are în acest moment mai puțin o problemă a deficitului, și mai mult de finanțare a acestuia la prețuri rezonabile, întrucât, așa cum am avertizat încă din aprilie, România este izolată de piețele internaționale de capital.

Oarecum, justițiatot o prioritate

„E nevoie ca parchetele să se focalizeze pe marile zone de corupție din societate, e nevoie de o reformă a unei instituții fundamentale – Inspecția judiciară”.

Aici, nu pot remarca decât câteva aspecte:

  • Nicușor Dan nu vorbește despre răspunderea magistraților – respectiv a procurorilor (când se referă la Parchete). Nu vorbește despre procurorii de caz și nici despre superiorii lor, procurori generali ai unor Parchete, care au stat cu fundul pe dosare, până când s-au prescris faptele, și astfel le-au asigurat impunitate. 
  • Nicușor Dan vorbește de „robinet”, nu vorbește de „conductă”. Poate sunt singurul din România care am senzația că Inspecția Judiciară funcționează ca un fel de măciucă: îi mătrășește pe magistrații neascultători la un moment dat, și îi salvează de răspundere pe unii magistrați (fie ei procurori sau judecători), care au acționat „în interes național”. 
  • Deci, când vorbește despre „reforma Inspecției Judiciare” și nu despre răspunderea reală a procurorilor care au stat de șase la prescrierea infracțiunilor, eu am sentimentul că Nicușor Dan mai degrabă ar vrea să „preia” această măciucă, nu să o reformeze. Altfel, vorba de răspunderea magistraților.

Și încă ceva: Nicușor Dan salvează economia

Ne-a tot spus în campania electorală (inclusiv mi-a răspuns și mie), ce performanță a făcut ca primar general la Primăria București, că a scos-o din incapacitate de plată și că are ratingul mai bun decât al României, la primăria generală. 

Înainte de toate, chiar sper ca domnul Nicușor Dan să înțeleagă că realitatea e diferită la nivel de România:

  • Când era primar, Primăria Generală avea o simplă problemă de „scadențare”. Respectiv mai multe împrumuturi/datorii erau pe termen foarte scurt. Faptul că „a lungit scadențele” nu e decât o banală operațiune de negociere cu creditorii, cărora le-a promis dobânzi mai mari, în viitor. Ceea ce a și făcut.
  • Să nu uităm că ultimul împrumut pe care l-a consemnat domnul Nicușor Dan în calitate de primar general a fost cel din aprilie 2025. Atunci când Primăria a împrumutat, prin Obligațiuni, doar 555 de milioane de lei, în condițiile în care deficitul bugetar al României, din fiecare zi (în primele 3 luni ale anului), a fost de 485 de milioane de lei (43,66 miliarde lei în primele 90 de zile ale anului).
    • Să nu uităm că acel ultim împrumut (obligatar) pe care l-a luat ca primar general a fost cu o dobândă fixă anuală de 8,47% pentru fiecare din următorii șase ani
    • Păi dacă era așa de bun ratingul și starea finanțelor Bucureștiului strălucea, de ce s-a împrumutat mai scump decât s-a împrumutat oricând în ultimii ani, în lei, statul român?
    • Păi dacă are rețeta secretă de reducere a dobânzilor, de ce a îndatorat Bucureștiului cu dobândă fixă, de 8,47% pe an, în condițiile în care multe SRL-uri se împrumută mai ieftin?

Și, oare, nu ar fi momentul să înțeleagă totuși că tot se ocupă mai nou de deficit, că o suprasubscriere (în cazul Bucureștiului, băncile și alte instituții au venit cu peste 1,1 miliarde de lei pentru a cumpăra datorie de 555 de milioane de lei) nu reprezintă o măsură a performanței, ci pur și simplu faptul că oferi o dobândă extrem de atractivă și fixă, în avantajul creditorilor și prin creșterea serviciului datoriei publice a bucureștenilor?

Nu știu de ce, dar când l-am auzit astăzi, mi s-a părut că reiterează fericirea dobânzilor de la 32 octombrie.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vezi Rezultate BAC 2025 – notele la Bacalaureat 2025 au fost afișate! Cum depui contestație la BAC 2025 – model contestație!

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (6)
Avatar comentarii

parpalache 28.05.2025, 09:49

Sunt uluit ca acest articol a trecut de cenzura!Și ca propaganda nu a sarit sa-l „denunțe”ca„narativ rusesc”!

Avatar comentarii

Mihai111 26.05.2025, 20:33

Excelent editorial. O privire limpede pe un portret de politician fardat. Ne asteaptã ani grei, tot mai grei… Bine cã a mai rãmas o voce. Felicitãri.

Avatar comentarii

Svfintg 26.05.2025, 17:51

Mașinii i-a fost făcută polița RCA când avea numere roșii, a primit numere negre și RCA-ul a rămas valabil, se identifică mașina pe baza seriei VIN, mai învață domnu' ziatrist!

    Avatar comentarii

    Maccarone 27.05.2025, 14:39

    Svfintg   •  26.05.2025, 17:51

    Mașinii i-a fost făcută polița RCA când avea numere roșii, a primit numere negre și RCA-ul a rămas valabil, se identifică mașina pe baza seriei VIN, mai învață domnu' ziatrist!

    bine, e usor ridicolă chestiunea, cu siguranță nu e treaba președintelui sa verifice daca masina cu care merge are RCA...

      Avatar comentarii

      parpalache 28.05.2025, 09:53

      Maccarone   •  27.05.2025, 14:39

      bine, e usor ridicolă chestiunea, cu siguranță nu e treaba președintelui sa verifice daca masina cu care merge are RCA...

      Omul a precizat ca„aia”cu Mercedesul- a fost doar o„chestiune anecdotica”-(ca sa faca trecerea la... (lipsa)raspunderii foștilor și actualilor guvernanți)!

    Avatar comentarii

    Maccarone 27.05.2025, 14:37

    Svfintg   •  26.05.2025, 17:51

    Mașinii i-a fost făcută polița RCA când avea numere roșii, a primit numere negre și RCA-ul a rămas valabil, se identifică mașina pe baza seriei VIN, mai învață domnu' ziatrist!

    ok, așa e, dar eu după ce am inmatriculat masina am transmis numărul asigurătorului si am primit RCA cu numarul masinii. dar in rest nu aveti nimic de spus despre afirmațiile din articol? că asta cu RCA e cea mai puțin gravă

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.