MENIU CAUTĂ
12 Oct. 2018 07:05

UPDATE: Antwerp anunță: ”Nu suntem implicați”. Antrenorul lui Bruges, eliberat! Oameni de fotbal arestați în Belgia, într-o anchetă privind meciurile trucate și activitatea unor agenți de jucători

Distribuie

Parchetul federal din Belgia a confirmat că 44 de percheziţii sunt efectuate miercuri dimineaţă în toată ţara în legătură cu activitatea unor agenţi de fotbalişti şi falsificarea mai multor meciuri disputate în sezonul trecut, iar în paralel, la cererea judecătorului de instrucţie, se desfăşoară 13 percheziţii în străinătate, mai ales în Franţa, Luxemburg, Cipru, Muntenegru, Serbia şi Macedonia, scrie ziarul Le Soir.

ACTUALIZARE 12 octombrie. Antrenorul echipei FC Bruges, Ivan Leko, arestat miercuri în cadrul scandalului care zguduie fotbalul belgian, a fost eliberat necondiţionat joi, informează site-ul radioteleviziunii RTBF.

Ivan Leko a ieşit liber din biroul judecătorului de instrucţie. În stare de şoc, antrenorul campioanei Belgiei nu a dorit să se exprime, dar în cursul serii ar urma să fie publicat un comunicat.

Avocatul lui Leko, Walter Van Steenbrugge, a indicat că tehnicianul va fi prezent la antrenamentul de vineri al echipei sale, scrie ziarul La Derniere Heure.

Avocatul a spus că Leko va trebui să dea explicaţii doar în privinţa unei sume primite în urmă cu câţiva ani.

Potrivit informaţiilor deţinute de ziarul citat, este vorba de un salariu virat în urmă cu patru ani. „Clientul meu va trimite documentele justificând această sumă. Este tot ce i se reproşează. E timpul ca Ivan Leko să nu mai fie asociat cu alte capitole ale acestei afaceri. Restul nu-l priveşte deloc”, a insistat Walter Van Steenbrugge.

Tot joi, clubul Standard Liege a reacţionat oficial, afirmând că în trecut a colaborat cu agentul de jucători Dejan Veljkovic „în deplină transparenţă, atât faţă de instanţele sportive, cât şi de diferitele autorităţi publice”.

Dejan Veljkovic este suspectat de asemenea că a pus la punct inginerii financiare, în înţelegere cu mai multe cluburi: Mechelen, Genk, Lokeren, FC Bruges şi Standard Liege. Fondurile ar fi circulat prin Cipru, Muntenegru şi Serbia, prin intermediul unor entităţi conduse de membri ai familiei sale.

Standard este echipa internaţionalului român Răzvan Marin.

Ancheta autorităţilor belgiene a dezvăluit că Veljkovic, în înţelegere cu patru membri ai consiliului de administraţie al clubului Mechelen, ar fi influenţat rezultatul a două partide din stagiunea trecută, în finalul sezonului regulat: Antwerp – Eupen (încheiat 2-0, pe 3 martie 2018) şi Mechelen – Waasland-Beveren (tot 2-0, pe 11 martie 2018). Antwerp este antrenată din vara anului trecut de Ladislau Boloni.

Faptele de corupţie sunt legate de încercarea clubului KV Mechelen de a rămâne în prima divizie. În final, Mechelen a retrogradat, iar Eupen s-a salvat.

Federaţia belgiană de fotbal a anunţat că meciurile diviziei a doua, programate în weekend, vor fi amânate.

ACTUALIZARE 11 octombrie. Antwerp, echipa al cărei antrenor este românul Ladislau Boloni, a asigurat joi că nu este amestecată în afacerea meciurilor aranjate şi a transferurilor suspecte care zguduie fotbalul belgian, scrie site-ul walfoot.be.

Antwerp este printre puţinele cluburi din Pro League care nu au fost percheziţionate în cadrul acestei afaceri şi nu au fost contactate de parchetul federal.

Directorul de comunicare al clubului, Dimitri Huygen, a indicat pentru ziarul Het Laatste Nieuws că Antwerp nu a realizat niciun transfer în colaborare cu cei doi agenţi de jucători arestaţi miercuri, Mogi Bayat şi Dejan Veljkovic.

„Cât timp ancheta este în curs de desfăşurare, nu vom vorbi despre acest subiect”, a afirmat Huygen.

Potrivit ziarului citat, primul fotbalist audiat în cadrul scandalului „Mâini curate” este Davy Roef, portarul echipei Waasland-Beveren. Conducătorii acestui club, unul dintre cele mai vizate de această afacere, au fost de asemenea audiaţi de justiţie.
——–

Operaţiunile simultane din străinătate sunt coordonate de Eurojust, unitatea de cooperare judiciară a Uniunii Europene.

Căutările poliţiei au loc la sediile mai multor cluburi din Jupiler Pro League, prima divizie a campionatului de fotbal al Belgiei. Mai multe documente şi dosare au fost deja confiscate.

Mai mulți oameni de fotbal din Belgia, între care şi antrenorul campioanei en titre, FC Bruges, au fost arestaţi în cadrul unei anchete a justiţiei din această ţară.

Unul dintre dosare a fost deschis de Parchetul federal belgian pentru spălare de bani, conform unei surse judiciare. Ancheta îi vizează în principal pe agenţii de jucători Mogi Bayat şi Dejan Vejlkovici, precum şi cluburile cu care aceştia au făcut afaceri.

Omul care i-a adus pe Stanciu și Chipciu la Anderlecht, arestat

Fost conducător al clubului Sporting Charleroi şi actual impresar de jucători în prima ligă belgiană, Mogi Bayat a fost reţinut miercuri dimineaţă. Au fost, de asemenea, arestaţi Herman Van Holsbeeck (fost manager al echipei Anderlecht Bruxelles, cel care a negociat transferul românilor Nicolae Stanciu și Alexandru Chipciu ), Ivan Leko (antrenorul lui FC Bruges), precum şi arbitrii Sebastien Delferiere şi Bart Vertenten.

Percheziții la cluburile la care activează Boloni, Răzvan Marin și Screciu

Sunt în curs de desfăşurare percheziţii în toată ţară, inclusiv la zece cluburi: Anderlecht Bruxelles, FC Bruges, Standard Liege (la care joacă mijlocaşul român Răzvan Marin), Antwerp (echipă pregătită de Ladislau Boloni), Racing Genk (la care este legitimat Vladimir Screciu), Gent, Kortrijk, Lokeren, Oostende şi Mechelen. Dintre acestea, Mechelen a retrogradat în sezonul trecut în eşalonul secund.

În total, 220 de poliţişti au fost mobilizaţi în Belgia, Franţa, Luxemburg, Cipru, Muntenegru, Serbia şi Macedonia, iar „numeroase persoane” au fost arestate, potrivit unui comunicat al parchetului federal.

Ancheta a fost deschisă la sfârşitul anului trecut, în urma unui raport al unităţii poliţiei federale care se ocupă de fraudele sportive, care a relevat „indicaţii referitoare la tranzacţii financiare suspecte” în campionatul Belgiei.

Nu e primul scandal de amploare din Belgia. Marius Mitu, amendat 15.000 de euro în dosarul meciurilor trucate din Belgia.

Ioan Becali, Cristi Borcea și Liviu Ciobotariu au fost condamnați în Belgia! De ce au fost acuzați

Bölöni dezvăluie secretele ultimului său meci pe banca naționalei, Lituania – România 1-2: ”Voiam neapărat să ies învingător”

Citește mai multe despre Belgia pe Libertatea.

Comentarii