De Alina Manolache,

„Mă bucur, să se anuleze. Să-și ia terenul BTT înapoi și să-l vândă! Am aflat ulterior că acest teren ar avea valoare în viitor, pentru că e la lac, dar zona e acum blocată, nu se construiește nimic”, a declarat Dragoș Anastasiu.

Un teren al Biroului de Turism pentru Tineret (BTT) a fost câștigat la licitație cu 2,6 milioane de lei de Dragoș Anastasiu, singurul competitor fiind un cunoscut al lui, care a depus o ofertă “ușor necâștigătoare”, de 2,58 milioane de lei!

  • Expertiza indica pentru terenul de 15.000 de metri pătrați din Bucureștii Noi un preț de 8,5 milioane de lei cu TVA.

Direcția de Taxe și Impozite a Sectorului 1 și SIF Transilvania au cerut executarea silită a Biroului de Turism pentru Tineret pentru o datorie de aproape 3 milioane de lei.

Pe 3 februarie 2020, a fost scos la licitație un teren din Bucureștii Noi ce aparținea BTT. Prețul de la care a început licitația a fost de 6,4 milioane de lei, 75% din prețul evaluat.

Doar două firme au participat la licitație și au făcut oferte asemănătoare, mult sub prețul evaluat. SC Touring Imobiliare SRL, reprezentată de Dragoș Anastasiu, a oferit 2,6 milioane de lei. Cea de-a doua firmă – SC Blue Restaurant SRL – a oferit puțin sub prețul avansat de compania lui Anastasiu, 2,58 milioane de lei. Dragoș Anastasiu a câștigat.

Duminică neliniștită la două mari spitale bucureștene: Militar și CC Iliescu. Câți oameni din personalul medical sunt infectați cu COVID-19?
Recomandări

Duminică neliniștită la două mari spitale bucureștene: Militar și CC Iliescu. Câți oameni din personalul medical sunt infectați cu COVID-19?

 
Terenul din Bucureștii Noi 245

BTT a fost de acord, apoi s-a răzgândit

Reprezentantul BTT la licitație și-a pus semnătura pe procesul-verbal, nu a avut obiecții, deși ofertele nu erau nici în avantajul BTT, nici al SIF Transilvania. 

Practic, suma de 2,6 milioane de lei nu acoperă nici măcar datoria BTT către SIF. Post factum, conducerea Biroului de Turism pentru Tineret, dar și ministrul tineretului și sportului au declarat că oferta nu e acceptabilă și că a fost depusă contestație.

Numele lui Dragoș Anastasiu, vehiculat pentru funcții din partea PNL

Dragoș Anastasiu este președintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, membru al consiliului director al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României și patron al companiei de turism Eurolines. El a fost vehiculat de multe ori, în presă, drept posibil candidat din partea PNL la funcții importante: cap de listă la europarlamentare, premier sau chiar candidat la Primăria Generală. 

Vine Scenariul 4 al COVID-19 și avem doar 1.300 de paturi cu ventilatoare. Cum a comandat România un singur ventilator în Germania și acesta refuzat?
Recomandări

Vine Scenariul 4 al COVID-19 și avem doar 1.300 de paturi cu ventilatoare. Cum a comandat România un singur ventilator în Germania și acesta refuzat?

 
Dragoș Anastasiu cu președintele Klaus Iohannis, stânga, și cu Ludovic Orban

Dragoș Anastasiu a infirmat posibilitatea de a lăsa afacerile pentru politică. În schimb, s-a afișat des cu președintele Klaus Iohannis, Ludovic Orban și alți liberali.

Cu cine a concurat Dragoș Anastasiu? 

Cealaltă firmă care a participat la licitație, Blue Restaurants, face parte din grupul ce deține un lanț de restaurante foarte cunoscute în București. Este vorba despre City Grill, Trattoria Buongiorno, Hanu’ Berarilor, Caru cu bere, Pescăruș, Hanu lui Manuc. 

Dragoș Anastasiu, stânga, și Dragoș Petrescu, patronul Grupului City Grill

Dragoș Anastasiu apare, pe Facebook, în mai multe ipostaze alături de Dragoș Petrescu, patronul Grupului City Grill, pozele fiind însoțite de mesaje de “La mulți ani!” sau de mesaje de felicitare. Diferența dintre cele două firme a fost de 20.000 de lei.

Apelul disperat al unui doctor din infernul de la Suceava: „Nu permiteți ministrului Sănătății să dea ordinul ca personalul medical bolnav să fie chemat să trateze pacienți sănătoși!”
Recomandări

Apelul disperat al unui doctor din infernul de la Suceava: „Nu permiteți ministrului Sănătății să dea ordinul ca personalul medical bolnav să fie chemat să trateze pacienți sănătoși!”

 

Vid de putere la BTT

Licitația a avut loc într-un moment în care în BTT este un mare vid de putere. În decembrie, în fruntea Biroului de Turism pentru Tineret a fost numit un om care adună funcții publice de când se știe, despre care Libertatea a scris aici.

Dumitru Nancu a fost inițial director de administrare Patrimoniu și ulterior a fost numit director general interimar al BTT. 

Dumitru Nancu este nașul unuia dintre membrii Consiliului de Administrație al BTT, Claudiu Teliceanu – membru PNL, ne-a dezvăluit o sursă din interior.

Acesta din urmă a declarat pentru Libertatea că s-a abținut de la vot în privința numirii lui Nancu în funcția de director de patrimoniu. 

Dumitru Nancu

Contactat de Libertatea, Dumitru Nancu susține că nu are nici o legătură cu licitația privind terenul din Bucureștii Noi. 

El spune că și-a înaintat demisia din toate funcțiile deținute la BTT pe 17 ianuarie, când a obținut postul de director general la Fondul de Garantare, în urma unei decizii judecătorești. Surse din BTT ne-au spus însă că Nancu și-a depus demisia abia săptămâna trecută, după ce licitația fusese ținută și că decizia de eliberarea din funcție a fost luată de Consiliul de Administrație al BTT abia pe 10 februarie. Tot ele au povestit că, după ce Libertatea a început să pună întrebări, în BTT s-a creat o agitație mare, iar conducerea a început să ancheteze cine a dat informații presei. 

Ministrul tineretului și sportului pentru Libertatea: ”Am aflat de licitație după ce s-a ținut. Le-am cerut să oprească totul”

Ionuț Stroe, ministrul tineretului și sportului, în subordinea căruia se află BTT, și Claudiu Teliceanu, membru al Consiliului de Administrație, au răspuns solicitării Libertatea de a da explicații cu privire la tranzacția păguboasă pentru stat din data de 3 februarie.

Ionuț Stroe

Am fost informat verbal săptămâna trecută în legătură cu această executare silită de către reprezentanții din CA-ul BTT-ului și le-am solicitat să întreprindă demersurile legale pentru a o opri. Informarea mea s-a făcut ulterior licitației și știu că procesul-verbal a fost contestat în instanță și s-a și depus o cauțiune de contestație la executare la Judecătoria Sector 1 chiar a doua zi (04.02.2020).

Ionuț Stroe, ministrul tineretului și sportului:

Claudiu Teliceanu, membru PNL și fost președinte al organizației de Tineret Constanța, a declarat că va găsi soluția astfel încât BTT să nu dea terenul la un preț subevaluat.

“Îndată ce am aflat de procedura de vânzare la licitație, am solicitat SIF Transilvania să se opună unei eventuale executări la un preț mai mic de 75% din valoarea evaluată. În data de 04.02.2020 s-a procedat la plata cauțiunii și respectiv la contestarea executării silite, solicitând instanței suspendarea în regim de urgență a procedurii de executare silită”, a explicat Teliceanu. “În paralel facem demersuri pentru eșalonarea și plata datoriilor companiei, aceasta fiind într-o situație financiară dificilă, motiv pentru care conducerii executive anterioare nu i-a mai fost prelungit mandatul”, mai susține el.

Ministrul liberal dă vina pe fostele conduceri ale BTT

Procesul verbal de licitație
Procesul verbal de licitație

“Executarea e foarte veche; înțeleg că a fost reluată în decembrie 2016, licitațiile succesive începând în martie 2019. Cinci proceduri de licitație!!!”, s-a mirat deținătorul portofoliului Tineretului și Sportului.

“Îmi e foarte greu să înțeleg de ce conducerile BTT de până acum nu au încercat să rezolve această problemă, în contextul în care au existat momente în care aveau ceva disponibilități financiare pentru plata eșalonată a datoriilor și eventual stingerea litigiului. Or, dacă altfel nu se putea, măcar să fi încercat valorificarea acestui bun în condiții mai avantajoase, de exemplu pe piața liberă”, a conchis ministrul Ionuț Stroe.

Proprietarul lanțului de restaurante City Grill susține că nu știa detaliile licitației

Dragoș Petrescu, proprietarul restaurantelor din lanțul City Grill, grup din care face parte și firma Blue Restaurants, afirmă că nu știa că a pierdut la mustață. 

Nu știu exact care au fost detaliile licitației, nu știam nici că domnul Anastasiu a participat. Noi avem de deschis patru restaurante anul ăsta și vrem unul la lac neapărat și căutăm toate terenurile disponibile din zona de nord.

Dragoș Petrescu, antreprenor, participant la licitație:

El a mai spus că se bucură dacă a fost contestată licitația și ar putea fi reluată. În privința relației cu Dragoș Anastasiu, a negat că ar fi una de prietenie.

“Nu suntem amici, suntem apropiați în sensul că ne cunoaștem ca antreprenori, din piață. Și suntem în Coaliția pentru Dezvoltarea României. Îl apreciez pe Dragoș pentru ce face el, ca antreprenor, dar nu are nici o legătură cu terenurile de la Străulești. Nu am discutat despre terenul de acolo”, a adăugat Petrescu.

Dragoș Anastasiu nu a răspuns până la această oră întrebărilor Libertatea.

Citeşte şi:

Cei doi deputați care apără presa sunt, de fapt, cei care au votat împotriva scutirii de impozit: Andrei-Daniel Gheorghe și Dan Vîlceanu

Copilul de 4 ani, aflat în comă după o anestezie făcută la o clinică stomatologică din Pitești, a murit la Spitalul Grigore Alexandrescu

Concluziile discuţiei Orban-Barna. USR susţine anticipatele şi Ordonanţa care dă dreptul votării pe liste suplimentare

Țiriac a anunțat live la TV ce sumă donează în criza coronavirus: „Ajutăm 40.000 de oameni”
GSP.RO

Țiriac a anunțat live la TV ce sumă donează în criza coronavirus: „Ajutăm 40.000 de oameni”

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine
HOROSCOP

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine