Mergi direct la conținut »
Odinioară rivali, acum parteneri. AMD se aliază cu Intel pentru a concura mai puternic Nvidia pe partea de plăci grafice
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie

Odinioară rivali, acum parteneri. AMD se aliază cu Intel pentru a concura mai puternic Nvidia pe partea de plăci grafice

Odinioară rivali, acum parteneri: producătorul de procesoare Advanced Micro Devices (AMD) se aliază cu Intel, inamicul numărul unu din domeniu, pentru a putea concura mai puternic Nvidia în domeniul cipurilor grafice, relatează Reuters.

De Daniel Ionașcu,

Reamintim, AMD este singura companie care produce procesoare pentru calculatoare cu arhitectura x86, pe lângă Intel, iar cele două companii au avut de-a lungul timpului numeroase procese.

Procese celebre

Ultimul, finalizat în 2009, s-a terminat cu decizia Intel de a plăti către AMD 1,25 miliarde de dolari, după ce aceasta din urmă a dat în judecată Intel pe motiv de practici anticompetitive.

De asemenea, Intel a fost amendată cu 1,06 miliarde de euro de către Comisia Europeană tot în 2009 pentru că oferea reduceri masive către o serie de producători de calculatoare doar pentru ca aceștia să nu încorporeze procesoare AMD în produsele lor. Este vorba de Dell, NEC, Lenovo și Hewlett-Packard.

Un alt proces celebru, din 1991, dădea AMD o licență gratuită de folosire a brevetelor și tehnologiilor Intel.

Au rămas pe lângă boom-ul smartphone-urilor

EI bine, între timp a avut loc boom-ul din domeniul smartphone-urilor și tabletelor, iar ambele companii au fost prinse pe picior greșit de către această transformare. Intel domină în continuare piața calculatoarelor personale, dar aceasta a scăzut ca importanță în ochii consumatorilor. Gigantul din Santa Clara reușește însă să realizeze profituri impresionante datorită cererii foarte mari din domeniul serverelor și centrelor de date. Nu mai departe de trimestrul trecut Intel a realizat un profit net de 4,52 miliarde de dolari la venituri de 16,15 miliarde.

Afacerile COVID. Dan Tudorache cumpără 2.700 de holtere în numele consilierilor locali Sector 1, dar aceștia au aflat din presă. “Ministerul Sănătății a solicitat. În pandemie ești în război”
Recomandări

Afacerile COVID. Dan Tudorache cumpără 2.700 de holtere în numele consilierilor locali Sector 1, dar aceștia au aflat din presă. “Ministerul Sănătății a solicitat. În pandemie ești în război”

 

De partea cealaltă, AMD s-a reorientat, iar compania produce acum procesoarele din interiorul consolelor Sony Play Station 4 și Microsoft Xbox One S și X.

Extinderea Nvidia în tot și în toate

Pe de altă parte, Nvidia domină puternic segmentul plăcilor video, cu o cotă de circa 70% și acum se extinde în domenii precum inteligența artificială, servere, console video sau mașini autonome. Astfel, Nvidia a devenit un rival de temut pentru ambele. Procesoarele Nvidia sunt folosite în mașinile Tesla, iar domeniul auto este fix sectorul în care vrea să se extindă Intel prin achiziția de 15 miliarde de dolari a Mobileye. De asemenea, anumite cipuri Nvidia sunt utilizate în centre de date, iar cererea este puternică.

În fine, cipurile Nvidia Tegra sunt utilizate în consola de jocuri Nintendo Switch.

Parteneriat pe video

Cum concurența se intensifică, cele două rivale se aliază între ele. Sub noul parteneriat, AMD va furniza soluții video pe comandă către Intel, iar acestea vor fi integrate în procesoarele pe care le vinde Intel.

Proiectat de către Intel, noul pachet include un procesor Intel, un cip grafic AMD și o memorie de mare viteză, totul într-o singură plăcuță de silicon.

Close
Închide
  Close