Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională de Meteorologie precizează că autoritățile române monitorizează împreună cu cele europene evoluția efectelor produse de incendiile din pădurile din apropiere zonei Cernobîl.
ANM anunță că valorile de radioactivitate se mențin în limite normale în Europa, inclusiv în Ucraina, conform Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene.
„Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiștilor europeni, circulația aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat”, transmite ANM.
Potrivit specialiștilor, simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 28 – 30 martie 2022 estimează că direcția predominantă a vântului va fi dinspre vest – sud-vest către est – nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei și ulterior spre Rusia.
Mai multe incendii au izbucnit în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forțele ruse, potrivit autorităților ucrainene, potrivit The Independent. Peste 10.000 de hectare de pădure ard în zona de excludere a Cernobîlului, a declarat un oficial ucrainean.
Lyudmila Denisova, comisar pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei, a transmis că incendiile au dus la un nivel crescut de poluare radioactivă a aerului și pot reprezenta o amenințare inclusiv pentru țările europene vecine, a spus oficialul citat de publicația Hromadske.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat duminică că situaţia securităţii la centralele nucleare din Ucraina a rămas neschimbată. AIEA estimase săptămâna trecută că incendiile forestiere din jurul centralei Cernobîl nu prezentau un risc radiologic major.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro