Mergi direct la conținut »
China vrea sa construiască autostrăzi în Republica Moldova. Sunt negociate deja două proiecte
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

China vrea sa construiască autostrăzi în Republica Moldova. Sunt negociate deja două proiecte

Două companii chineze poartă ultimele negocieri pentru construcţia a două autostrăzi în Republica Moldova, a declarat, marţi, Vitalie Iurcu, secretar de stat în Ministerul Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova, într-un interviu publicat în cotidianul chinez South China Morning Post.

De Dragoș Tănase,

Potrivit acestuia, firma privată China Hyway Group şi compania de stat China Railway Group poartă discuţii pentru a construi două autostrăzi cu o lungime totală de 300 de kilometri.

Prima autostradă ar urma să fie Centura Chişinăului, iar cea de-a doua să facă legătura între judeţele din nordul Republicii Moldova şi Ucraina.

Cele două proiecte, estimate la 400 de milioane de dolari, ar putea fi finanţate în două moduri: fie în totalitate de China, fie în proporţie de 85% – 15% de China şi, respectiv, Republica Moldova.

„Aceste proiecte vor îmbunătăţi în mod semnificativ traficul şi vor contribui la creşterea economică. Negocierile cu privire la finanţare vor fi încheiate în acest an, iar lucrările de construcţie sunt aşteptate să se finalizeze în decursul a trei ani”, a declarat Vitalie Iurcu, pentru South China Morning Post, citat de Agerpres.

Cele două proiecte de autostrăzi sunt primele pe care companiile chineze de construcţii intenţionează să le deruleze în Republica Moldova.

În România, Senatul a votat, recent, trei proiecte privind construcţia Autostrăzii București-Brașov, a Autostrăzii Brașov-Bacău și a Autostrăzii Nordului.


Citește și… Ministrul Transporturilor, despre autostrăzi: „Am înţeles foarte clar mesajul românilor. Voi sta pe şantiere ziua şi seara, anunţat şi neanunţat”


 

Close
Închide
  Close