Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE ora 18:55. Premierul Viorica Dăncilă și președintele PSD, Liviu Dragnea, au anunțat, într-o declarație de presă, prima remaniere a Guvernului Dăncilă. Noii miniștri din Cabinetul Dăncilă sunt:

Ce spune Viorica Dăncilă despre noii miniștri:

La Ministerul Transporturilor, Lia Olguța Vasilescu. Am văzut că are capacitatea de a duce la bun sfârșit proiecte majore pentru România. Mă refer la legea salarizării, legea pensiilor. Această capacitate, dublată de experiența în domeniul administrației, cred că o face pe Lia Olguța Vasilescu un candidat foarte bun pentru acest portofoliu.

Ministerul Muncii – am propus pe Marius Budăi, este șeful Comisiei pentru Buget, Ffinanțe și Bănci. Acest lucru este dublat și de experiența pe care o are în domeniul social, a fost director executiv la Casa de Pensii Botoșani și de asemenea director al Agenției Județene pentru Prestații Sociale Botoșani.

La Ministerul Economiei, nominalizarea este Niculae Bădălău. Am considerat că este nevoie de o persoană cu autoritate pentru a accelera activitatea în acest domeniu deosebit de important.

Ministerul Comunicațiilor – propunerea noastră este Alexandru Petrescu, fost ministru. Cred că experiența pe care o are îl ajută să dea un răspuns pozitiv provocărilor în cadrul acestui minister.

Ministerul Culturii – profesor universitar Daniel Breaz. Chiar dacă prin natura sa, cultura are în principal conotații artistice, avem nevoie de rigurozitatea matematică a d-lui profesor, care să miște lucrurile în bine în cadrul acestui minister”

„Sper ca următoarea echipă guvernmentală să aducă plus valoare. Vreau să mulțumesc tuturor colegilor cu care am lucrat în echipa guvernamentală, a fost o echipă guvernamentală implicată, am văzut acest lucru prin creșterea economică. Întotdeauna este loc de mai bine și trebuie să răspundem unor provocări noi și în ceea ce privește prleuarea președinției Consiliului”, a spus Dăncilă.

Premierul a menţionat că, în urma evaluării activităţii Ministerului Justiţiei, a considerat că Tudorel Toader trebuie să rămână în Executiv.

„În urma evaluării am considerat că domnul Tudorel Toader trebuie să rămână în Executiv. S-a făcut o evaluare a activităţii. Evaluarea este pozitivă. Eu nu cred că trebuie să schimbăm o persoană, pentru că îi place sau nu-i place cuiva. Pentru mine, aşa cum am spus, importantă este activitatea fiecărui ministru şi domnul Tudorel Toader, în urma evaluării, are o activitate bună”, a explicat Dăncilă, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Viorica Dăncilă a fost rugată să precizeze ce anume a îndeplinit ministrul Justiţiei din programul de guvernare, moment în care a intervenit preşedintele PSD, Liviu Dragnea: „Acum – mă scuzaţi, doamna prim-ministru – să înţeleg că întrebaţi despre fiecare ministru care rămâne în Guvern? Vorbea cineva, acum o săptămână sau câteva zile, despre un test grilă”.

„Ne daţi teste grilă? Câte a îndeplinit X, câte a îndeplinit Y? Eu cred că doamna premier v-a răspuns”, a afirmat Dragnea.

UPDATE ora 14.20 Social-democraţii au stabilit lista miniştrilor remaniaţi şi înlocuitorii acestora. Pentru Paul Stănescu s-a dat un vot separat în CExN. Urmează discuţiile privind statutul Gabrielei Firea în partid. Potrivit unor surse, PSD îi va retrage sprijinul politic din funcţiile deţinute atât în partid cât şi ca primar al Capitalei.

UPDATE/ CExN PSD a votat prima remaniere a Guvernului Dăncilă. Cine sunt noii miniștri și cum justifică premierul Dăncilă alegerile

Cine pleacă din Guvern

  • Ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, care pierde şi funcţia de vicepremier
  • Ministrul Apărării, Mihai Fifor -demisie
  • Ministrul Culturii, George Ivaşcu
  • Ministrul Comunicaţiilor, Bogdan Cojocaru
  • Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă
  • Ministrul Sportului şi Tineretului, Ioana Bran
  • Ministrul Transporturilor, Lucian Şova

Cine preia noile portofolii

Marian Oprişan cere sancţionarea lui Paul Stănescu, prin excluderea lui din Guvern

UPDATE ora 12.40 Marian Oprişan a cerut în Comitetul Executiv Naţional schimbarea lui Paul Stănescu din funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale. Acesta îşi pierde şi funcţia de vicepremier.

Potrivit unor surse parlamentare, în cazul excluderii lui Paul Stănescu, mai mulţi parlamentari ar intenţiona să îi dea demisia din partid, în semn de protest.

Codrin Ştefănescu, secretar general al PSD, în locul lui Marian Neaşcu

UPDATE ora 12.00 Codrin Ştefănescu a preluat funcţia de secretar general al PSD, în locul lui Marian Neacşu, dat afară din partid. În plus, Mihai Fifor va fi preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Senatorul PSD de Alba Daniel Breaz, rector al Universităţii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care a fost în cărţi şi la Ministerul Educaţiei, îl va schimba pe George Ivaşcu, la Cultură.

Lia Olguţa Vasilescu preia Ministerul Transporturilor, Gabriel Leş, la Apărare

UPDATE ora 11.50 Noi nume în Guvern. Lia Olguţa Vasilescu ar urma să preia Ministerul Transporturilor, în locul lui Lucian Şova, în timp ce la Ministerul Muncii va veni Marius Constantin Budăi, preşedintele comisiei de Finanţe din Camera Deputaţilor.

Ilan Laufer nu mai este în cărţi pentru ministerul Dezvoltării Regionale, potrivit surselor din partid.

La Apărare, în locul lui Mihai Fifor, ar urma să fie numit Gabriel Beniamin Leş, senator, membru în comisia de Apărare.

La ministerul Comunicaţiilor ar urma să vină Alexandru Petrescu, care a mai fost membru în Guvern.

Mihai Tudose: „Nu sunt de acord să fie exclus vreun coleg, dimpotrivă, eu cred că trebuie aduşi, nu daţi afară

Fostul premier Mihai Tudose a anunţat, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, că este împotriva oricărei sancţiuni aplicate unui coleg. „Nu sunt de acord să fie exclus vreun coleg, dimpotrivă, eu cred că trebuie aduşi, nu daţi afară”, a spus Tudose.

Întrebat cum comentează demisia lui Mihai Fifor din funcţia de ministru al Apărării, Tudose a arătat că regretă această plecare din Guvern: ” Îmi pare rău, chiar îmi pare rău”.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că decizia finală privind remanierea unora dintre miniştrii PSD va fi luată în cadrul Comitetului Executiv Naţional al partidului. „Decidem în CExN”, a declarat premierul, luni, înainte de a intra la şedinţa CExN al PSD.

Întrebată dacă lista cu miniştrii care vor fi remaniaţi este făcută, Dăncilă a spus: „Trebuie aprobarea CExN”.

Fifor demisionează de la Ministerul Apărării, Firea renunţă la şefia PSD Bucureşti

UPDATE: Mihai Fifor și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării, numele său fiind pe lista de miniștri ce urmau să fie remaniați. Acesta a declarat că vrea să întărească echipa PSD pentru a pregăti următoarele alegeri.

În plus, Gabriela Firea a anunţat, la intrarea în şedinţă, că demisionează de la şefia PSD Bucureşti, unde era interimar.


Noi nume în Guvern: Bădălău la Economie, Ilan Laufer la Dezvoltare Regională, Mircea Drăghici, la Transporturi, Dorel Căprar la Apărare

UPDATE: Duminică seara, tabăra lui Liviu Dragnea a negociat remanierea miniştrilor. Potrivit unor surse social-democrate, fostul ministru pentru IMM-uri, Ilan Laufer, îl schimbă pe Paul Stănescu, la Ministerul Dezvoltării Regionale. Nicolae Bădălău preia Ministerul Economiei, în locul lui Dănuţ Andruşcă.

Trezorierul PSD, deputatul Mircea Drăghici, ar urma să preia portofoliul de la Ministerul Transporturilor, în locul lui Lucian Șova.

Ministerul Apărării va fi preluat de preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor Dorel Căprar, Mihai Fifor urmând să părăsească Cabinetul Dăncilă.

Mult aşteptata remaniere, amânată de câteva ori, urmează să fie tranşată la Comitetul Executiv Naţional de luni, de la Parlament.

Bogdan Trif, de la Turism şi vicepremierul Viorel Ştefan rămân în Guvern, deşi erau pe lista de remaniere.

Va fi schimbată, însă, Ioana Bran, la Tineret şi Sport, cu deputatul Constantin Bogdan Matei.

Demisiile din Guvern, provocate de zvonurile remanierii şi tensiunile din PSD

Presiunea pe miniştri s-a simţit în toată această perioadă, astfel că trei miniştri şi-au dat demisia din Guvern, în această toamnă: ministrul Cercetării, ministrul Educaţiei şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Nicolae Burnete, de la Cercetare, a fost înlocuit deja de Nicolae Hurduc, în timp ce în locul lui Victor Negrescu, la Afaceri Europene, a fost pus George Ciamba, secretar de stat în Ministerul de Externe.

La Educaţie, unde a demisionat Valentin Popa, a fost numită senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, cea care ajunge pentru a patra oară în fruntea acestui minister.

Cine pleacă din Guvern: „Pucistul” Paul Stănescu pierde Ministerul Dezvoltării Regionale

Paul Stănescu este primul dintre miniştrii care ar putea f ischimbaţi în Executivului condus de Viorica Dăncilă, după ce s-a aliat cu Adrian Ţuţuianu, Marian Neacşu şi Gabriela Firea, împotriva preşedintelui partidului, Liviu Dragnea.

Acesta ar urma să fie demis de la Ministerul Dezvoltării Regionale, un minister extrem de important pentru social-democraţi, pentru că gestionează fondurile pentru PNDL II, bani care merg de la Guvern la administraţiile judeţene.

Alţi miniştri care ar putea să îşi piardă mandatul se află cel de la Cultură, George Ivaşcu, Ioana Bran, de la Tineret şi Sport, Dănuţ Andruşcă, de la Economie şi Bogdan Trif, ministrul Turismului.

Şi ministerul Transporturilor ar putea să aibă un alt ministru, Lucian Şova fiind criticat de colegi dar şi de partenerii de la ALDE, pentru lipsa rezultatelor în privinţa marilor proiecte de infrastructură.

Firea îşi aşteaptă „pedeapsa” în partid

Mai mulţi social-democraţi din „aripa Dragnea” cer pedepsirea primarului Capitalei, pentru declaraţiile din ultima vreme, la adresa preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a precizat, vineri, că „este obligatoriu” să fie tranșat cazul „Gabriela Firea”.

Așteptările mele de la această ședință sunt foarte mari, și anume că după acest CEx lucrurile vor intra în normalitate și firesc în interiorul PSD. Ca să intre în normalitate și firesc este obligatoriu să discutăm și să tranșăm veșnicul scandal în care ne implică doamna Gabriela Firea și declarațiile care afectează întregul partid”, a declarat Ștefănescu, pentru Mediafax.

Liviu Dragnea, Viorica Dancilă și alți lideri PSD s-au adunat, duminică, la Parlament într-o întâlnire secretă premergătoare ședinței CExN de luni.

Aceștia au decis să-i retragă sprijinul politic Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei.

ALDE nu vrea remanierea miniştrilor săi. Susţinere pentru Tudorel Toader, critici pentru ministrul Transporturilor

ALDE nu este de acord cu schimbarea miniştrilor săi. Anunţul a fost făcut în nenumărate rânduri de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care afirmă să îl susţine şi pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, deşi acesta nu este portofoliul partidului său.

O critică a venit, din partea ALDE, pentru ministrul Transporturilor. Călin Popescu Tăriceanu a precizat că şi-ar dori ca la ministerul Transporturilor să existe mai multă implicare pe proiectele mari de infrastructură.

„Eu la ministerul Transporturilor nu am făcut critici punctuale. Mi-aş dori ca ministerul Transporturilor, care are o funcţie specială de dezvoltare pe infrastructură, să fie cât mai mult angajat pe proiecte mari. Sunt anumite obstacole pe care le constatăm, obstacole care sunt de ordin legislativ şi administrativ, care fac ca aceste mari proiecte de infrastructură să evolueze încet”, a spus Tăriceanu, sâmbătă, la o reuniune ALDE.

Citeşte şi: Un fost director Metrorex rupe tăcerea: Toate sistemele de ventilaţie de la metrou trebuiau înlocuite după 1990

Urmărește-ne pe Google News
Diana, un arbitru de 22 de ani, este victima răzbunării pornografice: „Sunt dezgustată. Am ajuns în centrul unui uragan, unui infern, asaltată de mii de mesaje”
PARTENERI - GSP.RO
Diana, un arbitru de 22 de ani, este victima răzbunării pornografice: „Sunt dezgustată. Am ajuns în centrul unui uragan, unui infern, asaltată de mii de mesaje”
Amendă colosală pentru Kaufland România din cauza unui client. Ce lege majoră s-a încălcat
Playtech.ro
Amendă colosală pentru Kaufland România din cauza unui client. Ce lege majoră s-a încălcat
Mama copilului sfâșiat de câine nu înțelege cum s-a putut întâmpla tragedia: "Până şi hoţii mi-au intrat şi mi-au mângâiat câinii"
Observatornews.ro
Mama copilului sfâșiat de câine nu înțelege cum s-a putut întâmpla tragedia: "Până şi hoţii mi-au intrat şi mi-au mângâiat câinii"
Horoscop 25 ianuarie 2022. Peștii țin foarte mult la un plan și se apropie cu teamă de persoanele care i-ar putea influența
HOROSCOP
Horoscop 25 ianuarie 2022. Peștii țin foarte mult la un plan și se apropie cu teamă de persoanele care i-ar putea influența
Cum a reacționat George Simion după ce a fost stropit cu cerneală
Știrileprotv.ro
Cum a reacționat George Simion după ce a fost stropit cu cerneală
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale