În pragul disperării, Alexis Zorba, personajul lui Nikos Kazantzakis, găsește puterea să se ridice. Să danseze și să râdă.

În Grecia lui Nikos Kazantzakis, bilanțul a ajuns la 85 de morți. Cei mai mulți sunt în Mati.

Pe strada principală din Mati, bătrânul Nikolas își conduce motoscuterul. Cuibărit în față, nepotul lui de doi ani se joacă plimbând între mâini o crenguță arsă.

Dar în mijlocul durerii și-al dezastrului, bătrânul Nikolas zâmbește. Și-a salvat nepotul. A fugit cu el în brațe spre plajă, s-a aruncat în apă. S-au băgat amândoi cu capul la fund când limbile de foc se întindeau peste mare. Și-au supraviețuit.

Bătrânul Nikolas zâmbește.

Salvați de decizia unui bătrân

În sudul Greciei, după incendiu, au venit furtunile. E perioada în care, sub ploaia rece, supraviețuitorii realizează cât de norocoși au fost.

Domnul Nikolas se apropie de 70 de ani. L-am întâlnit pe strada principală din Mati și avea un zâmbet larg pe față, atât de contrastant cu lacrimile și tristețea celorlalți. Era cu un motoscuter pe care stătea nepotul său de doi ani. Bătrânul Nikolas crede că el și nepotul său s-au născut a doua oară în noaptea incendiului.

Bunicul povestește că a văzut cum flăcările se apropiau periculos de mult de curtea sa. A luat imediat decizia de a pleca.

A fost o chestie de secunde. L-a luat pe copil în brațe și a început să fugă spre mare, sigura direcție în care putea înainta. Cel mic a început să plângă, Nikos povestește că începuse să se înece din cauza fumului.

CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA/Un zâmbet mai puternic decât moartea. Lecția Zorba sau bunicul care și-a smuls nepotul din ghearele flăcărilor și-a fugit cu el în mare

Bunicul Nikolas și-a salvat nepotul

Când a început focul, ne-am dat seama, din cauza fumului din jur, că trebuie să găsim o soluție pentru a pleca din casă. Focul înainta cu o viteză incredibilă, iar o parte din locuința noastră începuse să ardă. Eram patru persoane, inclusiv nepotul meu de doi ani. Am luat copilul în brațe și mi-am dat seama că nu am unde să mă duc în afară de mare. Le-am strigat tuturor să fugim, să fugim spre apă.

Eram la distanță de 60 de metri. Am ajuns la mare și am sărit. Am fost nevoiți să ne scufundăm la un moment dat, așa de aproape erau flăcările. Am fost salvați pentru că am acționat repede”, ne-a povestit, păstrându-și  zâmbetul pe buze, bătrânul grec.

Din acel moment, bunicul și nepotul sunt nedespărțiți. Merg peste tot împreună. Astăzi au fost să-l întâmpine pe ministrul Apărării de la Atena, aflat în vizită la Mati.

Nikolas este bucuros că a luat decizia care i-a salvat viața nepotului. Și a familiei sale. Are puterea să meargă mai departe, Să-și ridice din nou casa, să-și reclădească viața și să-și ajute semenii.

CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA/Un zâmbet mai puternic decât moartea. Lecția Zorba sau bunicul care și-a smuls nepotul din ghearele flăcărilor și-a fugit cu el în mare

Mati, a treia zi după tragedie: 85 de morți, 200 de răniți, 20 de dispăruți.

În fața dezastrului, Alexis Zorba râdea. În mijlocul dezastrului, bunicul Nikolas zambește.

În urma dezastrului, Grecia se ridică. Și dansează sirtaki.


Dragoș Sasu, reporter special Libertatea, transmite în următoarele zile din mijlocul dezastrului. Va merge în zonele afectate, va sta de vorbă cu oamenii care au văzut moartea cu ochii și va relata de la fața locului. Pe Libertatea veți găsi informații la prima mână despre tragedia grecească, tragedie ce a șocat întreaga lume.

Cel puțin 80 de morți, aproape 200 de răniți și 100 de dispăruți – acestea sunt numerele care definesc catastrofa care s-a abătut asupra Greciei. Un asemenea dezastru nu poate fi însă rezumat doar la câteva numere, iar primele mărturii de acolo sunt de-a dreptul înfiorătoare. Localnicii au comparat incendiile cu unul de proporții biblice. Zeci de oameni găsiți morți, îmbrățișați, pe marginea unei stânci, oameni în marea care a devenit prea fierbinte.


CORESPONDENȚĂ DIN MATI, GRECIA: Șefa echipei de voluntari: „Vom încerca să ajutăm până rămânem fără niciun strop de putere” / VIDEO

CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA/ Mati, mărturii din infern. Bătrânii care au supraviețuit ascunși în casa lor albă. ‘A început să bată vântul ca niciodată. Geamurile s-au spart și flăcările ne-au înconjurat…’

CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA | Imagini dezolante din satul Mati, una din cele mai lovite zone de incendiu. Aici se află taverna unde au fost găsiți carbonizați 26 de oameni

CORESPONDENȚĂ LIBERTATEA DIN RAFINA, GRECIA | Satul care a ars în proporție de 80%. Peste 30 de oameni au murit și jumătate din case au ars

CORESPONDENȚĂ LIBERTATEA DIN RAFINA, GRECIA | Mobilizare și solidaritate fără precedent pentru cei rămași fără locuințe în urma incendiului