Liderul de la Casa Albă este ales prin vot indirect, guvernat de o serie de legi federale și legi statale. Este vorba de un sistem de vot vechi de 200 de ani, în care poporul alege nişte electori, iar aceştia votează preşedintele. Astfel, cetăţenii care merg la vot, nu-i votează pe Donald Trump sau pe Hillary Clinton, ci un număr de electori, la nivelul fiecărui stat, iar ei mai departe aleg preşedintele și vicepreședintele.

Pentru a vota pe 8 noiembrie, americanii cu vârsta de cel puțin 18 ani trebuie să se fi înregistrat cu mult înainte de alegeri. Însă, există şi state care permit înregistrarea în aceeaşi zi a votului, printre care Rhode Island, Maine şi Minnesota. Acest proces are loc în fiecare dintre cele 50 de state, plus Districtul Columbia. Fiecare dintre cele 50 de state  are propriile reglementări privind alegerile și procedurile electorale.


Citește și: Alegeri SUA | Cum funcționează sistemul de vot din SUA, pentru alegerea președintelui american. HARTA colegiilor electorale


Nu se votează la Ambasadă. Buletinele de vot se trimit prin corespondenţă

Cetățenii americani aflați peste hotare, de exemplu cei din România, nu pot veni la Ambasadă să voteze, pentru că Ambasada nu este secție de votare și nici nu vor fi amplasate alte secții de votare. Cei aflaţi peste hotare îşi trimit buletinele de vot prin corespondenţă.

Ele sunt administrate de către statul în care este înregistrat alegătorul. Majoritatea statelor americane solicită ca buletinele de vot completate să ajungă la birourile electorale locale până la închiderea urnelor, marţi, 8 noiembrie. Cetăţenii americani care doresc să participe la alegerile din 2016 ar trebui să fi trimis deja buletinele de vot prin corespondenţă birourilor electorale locale, informează Ambasada SUA la București.

”Ambasada Statelor Unite ale Americii în România îi încurajează pe toţi cetăţenii americani să îşi exercite dreptul de vot. Alegerile prezidenţiale americane vor avea loc pe 8 noiembrie.  Ambasada SUA nu este secţie de votare. Cetăţenii nu pot veni la Ambasadă să voteze”, precizează Ambasada SUA.

Majoritatea statelor americane solicită ca buletinele de vot completate să ajungă la birourile electorale locale până la închiderea urnelor, marţi, 8 noiembrie. Cetăţenii americani care doresc să participe la alegerile din 2016 ar trebui să fi trimis deja buletinele de vot prin corespondenţă birourilor electorale locale.


Citește și: Alegeri SUA | Wikileaks: Administrația Obama a încercat să blocheze ancheta emailurilor lui Hillary Clinton


Ce este buletinul de vot de urgență?

Dacă v-aţi înregistrat pentru a vota şi aţi solicitat un buletin de vot prin corespondenţă înainte de termenul limită pentru înregistrare în statul dumneavoastră, dar nu aţi primit încă buletinul de vot, completaţi şi expediaţi un buletin de vot de urgenţă (Federal Write-in Absentee Ballot) pentru a vă asigura că votul dumneavoastră ajunge la biroul electoral până la termenul limită pentru statul respectiv. Dacă buletinul de vot obişnuit soseşte ulterior, completaţi-l şi trimiteţi-l şi pe acela. Buletinul de vot de urgenţă (Federal Write-in Absentee Ballot) va fi luat în considerare la numărarea voturilor doar dacă buletinul dumneavoastră de vot obişnuit nu ajunge la biroul electoral până la termenul limită pentru statul dumneavoastră. Votul dumneavoastră nu va fi numărat de două ori.

Ambasada SUA a expediat buletinele de vot pe 20 octombrie

Ambasada SUA a expediat buletinele de vot pe 20 octombrie. Dacă aţi ratat termenul, luaţi în considerare expedierea buletinului de vot în SUA prin intermediul unui serviciu de curierat expres precum FedEx, UPS sau DHL, sau electronic, dacă acest lucru este permis în statul dumneavoastră. Buletinelor de vot trimise birourilor electorale prin servicii de curierat expres nu li se aplică timbre standard, aşadar alegătorii care folosesc această modalitate trebuie să primească confirmarea livrării pe sau înainte de 8 noiembrie înainte de a plăti şi livra buletinele.  Confirmaţi înregistrarea şi trimiterea electronică a buletinelor de vot.

Peste 2.000 de cetățeni americani sunt înregistrați în România

La ora actuală,  în România sunt înregistrați  2.033 de cetățeni americani, potrivit unor statistici ale autorităților rămâne. Aceștia nu au nevoie de viză pentru a veni în țara noastră pentru o perioadă de 90 de zile, însă dacă vor să stea mai mult trebuie să-și prelungească șederea pe teritoriul nostru, fiind nevoiți astfel să se înregistreze. La acești 2.033 se mai adaugă și numărul turiștilor care se încadrează în cele 90 zile de ședere în decursul oricărei perioade de 180 de zile.

Cum se votează în SUA?

Fiecare dintre cele 50 de state  are propriile reglementări privind alegerile și procedurile electorale, deci. fiecare stat decide cum se voteaza.  Sunt state în care exista „early voting” (votul anticipat), ceea ce înseamnă că urnele se deschid cu câteva săptamâni înainte de alegeri, unde mulți americani și-au exercitat deja dreptul de vot, printre care și actualul președinte Barack Obama. Voturile nu sunt numărate însă decât în ziua oficială a alegerilor. Obama a fost primul președinte care a făcut uz de acest drept, în 2012. În alte state este acceptat votul electronic, unde alegătorii pot vota  pe calculator, online, iar în  altele exită votul traditional, unde americanii merg în ziua alegerile la secțiile de votare pentru a-și exprima opțiunea.


Citește și: Alegeri SUA | Cum decurge ziua alegerilor. La ce oră este cunoscut numele viitorului președinte al SUA


Mandatul prezidențial începe pe 20 ianuarie, anul următor

După ce a fost ales președintele la alegerile de pe 8 noiembrie, mandatul prezidențial de patru ani începe în anul următor, la 20 ianuarie. Președintele își începe obligațiile oficiale cu o ceremonie inaugurală, ținută în mod tradițional pe treptele Capitoliului Statelor Unite, care este sediul Congresului, depunând jurământul în public, ceremonie condusă în mod tradițional de președintele Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite.

Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
PARTENERI - GSP.RO
Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
Diana Șoșoacă, în doliu. A fost găsit MORT în casă: 'Avea 40 de ani, sănătos tun'
Playtech.ro
Diana Șoșoacă, în doliu. A fost găsit MORT în casă: 'Avea 40 de ani, sănătos tun'
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Observatornews.ro
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Știrileprotv.ro
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor
PUBLICITATE
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor