„România şi-a îndeplinit obiectivele din PNRR până în prezent, este unul dintre statele, în primul rând, care a semnat PNRR, mai sunt cinci state europene care încă nu au semnat PNRR, nu au un PNRR, aici mă refer la Bulgaria, Ungaria, Polonia, Suedia şi Olanda”, a spus Dan Vîlceanu la briefingul de presă de joi, 27 ianuarie.
„Suntem unul dintre statele care a reușit să aibă un sistem IT pentru monitorizarea PNRR, este acel sistem de la MIPE prin care comunicăm şi cu Comisia, acolo sunt încărcate datele pentru ca toţi partenerii din PNRR să aibă acces la informaţii, să poată încărca informaţii. Să ştiţi că cele mai multe state nu au reuşit să aibă acest sistem IT”, a mai spus Vîlceanu, care a subliniat că sistemul „este în testare, l-am testat cu Comisia, lucrurile sunt foarte bune” și că mai trebuie doar să fie încărcate datele.
Ministrul Proiectelor Europene a subliniat că suma inițială alocată României prin granturile nerambursabile din PNRR, adică 14,2 miliarde euro din totalul de 29,2 miliarde de euro, va scădea cu aproape două miliarde de euro.
„În momentul în care înlocuiești datele pe care Comisia, din prognoză, le-a considerat atunci când am calculat nivelul de granturi şi nivelul de împrumuturi cu datele reale, cu ce s-a întâmplat de fapt şi cu creșterea de 7% pe care România a avut-o, este posibil ca nivelul de granturi să se reducă. Din estimările noastre, undeva aproape de două miliarde de euro”, a spus liberalul.
Vîlceanu a explicat că sunt două variante de compensare a pierderii: „Există posibilitatea să vii cu banii de la buget să susţii această reducere a granturilor şi există posibilitatea ca unele proiecte care, la acel mid-term în 2023, vezi că au întârziat sau nu au început şi îţi dai seama că finalizarea lor este imposibilă până în 2026, să renunţi la ele”.
Ministrul a precizat vineri, 28 ianuarie, pentru Libertatea, că regula scăderii, care ține cont de performanța economică, nu se aplică doar României, ci tuturor statelor membre UE, potrivit Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului privind PNRR.
„PNRR nu se renegociază”
La briefingul de joi, ministrul PNL al proiectelor europene a mai menționat că „nu există niciun fel de discuție privind renegocierea PNRR.
„Cred că o spun a cincea oară şi o să o spun şi a zecea oară, dacă este nevoie. Există acel termen – 2023 – când poți face ajustări şi când poți să ai unele discuții, dar nu există niciun fel de renegociere în ceea ce privește PNRR”, a menționat Vîlceanu.
Afirmațiile sale au venit în contextul în care ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a spus că social-democrații vor să renegocieze la Comisia Europeană plafonul de cheltuieli cu pensiile din PIB, prevăzut în PNRR.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro