Luna martie a fost dintotdeauna asociată cu femeia, cu iubirea şi cu frumuseţea, iar debutul lunii se face prin oferirea unui mărţisor. Este luna în care au loc cele mai multe declaraţii de dragoste ale bărbaţilor către femei, acum se fac cele mai multe (şi nesustenabile) promisiuni de iubire veşnică, iar sălile de concerte sunt pline de melodii care elogiază femeia. Care sunt motivele psihologice pentru care aceasă lună este dedicată femeii aflăm de la Psihologul Libertatea.

Primăvara predispune să iubeşti mai des

“Bărbaţii sunt cei care au atribuit şi au asociat luna martie cu frumuseţea femeii. Fiind prima lună de primăvară, totul revine la  viaţă. Apar ghioceii, primii muguri ai copacilor, animalele ies din hibernare  iar la  oameni creşte  în  intensitate instinctul sexual.  Deşi oamenii (şi delfinii) au instinct sexual  permanent, adică pot face dragoste pe tot parcursul anului, iarna acest instinct sexual este diminuat din cauza frigului. Oricine a simţit că primăvara predispune să iubeşti mai des. Încă din cele mai vechi timpuri, frigul iernii inhiba sexualitatea  iar venirea primăverii, a căldurii şi a soarelui  pe cer simboliza revenirea la…iubire. De aceea bărbaţii re-începeau să observe frumuseţea femeilor lor pe care le cam ignoraseră pe timpul iernii. Aşa se explică din punct de vedere psihologic  de ce bărbaţii au dedicat femeilor acestă lună în care viaţa însăşi revine la viaţă iar sexualitatea este mult mai  intensă din raţiuni fiziologice”,  a declarat psihologul.

Mărţişorul este un dar pe care bărbaţii îl oferă ca mai apoi să fie îndreptăţiţi să ceară acces la intimitatea femeilor

“Ideea de mărţişor ca şi cadou s-a născut atunci când bărbaţii au simţit nevoia să  ofere ceva simbolic femeilor pentru a avea acces la intimitatea lor. Mărţişorul în  sine nu are decât o valoare  simbolică şi în vechime avea rolul de a impresiona prin coloritul strălucitor o femeie, pentru ca aceasta să se ofere pe ea însăşi. Desigur că femeile au  apreciat această atenţie colorată a bărbaţilor iar de atunci s-a împământentit  şi tradiţia snurului alb cu roşu pentru că plăcea ochiului feminin. Ce este mai interesant din  punct de vedere psihologic este că bărbaţii  tind să facă cele mai multe promisiuni  fără acoperire cu privire la iubire în această  perioadă. Femeile deştepte ar trebui să le ia mărţisoarele oferite cadou dar să nu se încreadă mult în vorbele lor sau în promisiunile de iubire veşnică pentru că au aflat acum că aceste promisiuni îşi  originea în  instinctul sexual de primăvară”, a încheiat Cezar Laurenţiu Cioc,  psiholog la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti.

Psiologul Cezar Laurențiu Cioc

 

Ce scrie pe adidașii Simonei Halep. Cameramanul de la Australian Open a facut zoom să vadă
GSP.RO

Ce scrie pe adidașii Simonei Halep. Cameramanul de la Australian Open a facut zoom să vadă

Horoscop 21 ianuarie 2020. Peștii se găsesc dominați de gânduri negre
HOROSCOP

Horoscop 21 ianuarie 2020. Peștii se găsesc dominați de gânduri negre