MENIU CAUTĂ
14 Mar. 2018 16:01 , de Paul Barbu

Declaraţia unică privind impozitul pe venit, o soluție bună dar dificilă

Distribuie

Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice este o soluţie bună, declarat preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de presă. 

Potrivit lui, chiar și așa, declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale nu are un conţinut simplu, necesită efort, inclusiv din partea instituţiilor statului.

„Circa 30.000 de persoane fizice şi entităţi juridice au depus deja Declaraţia 600. Modificările aduse de Guvern sunt însă o soluţie bună, cu toate că se schimbă regulile în timpul jocului. Dacă se păstrează anul 2019 ca termen pentru plata exclusiv online a declaraţiilor, Guvernul trebuie să ia în calcul structura celor care depun aceste documente. Există multe persoane fizice care nu s-ar descurca să o facă fără un sprijin de la primăriile locale sau de la ANAF', a mai spus fostul ministru al Mediului de Afaceri din cabinetul Grindeanu.

Reprezentanții IMM-urilor spun că așa se creşte responsabilitatea contribuabilului, care singur trebuie să calculeze, să raporteze şi să plătească impozitul şi contribuţiile, trecându-se de la sistemul de stabilire a sumelor de plată de către ANAF, prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere.

„Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice are un conţinut complex, iar termenul pentru definitivarea anului fiscal 2017 şi estimarea pentru 2018 este foarte scurt, sub 3 luni până la data de 15 iulie 2018, în condiţiile în care actul normativ încă nu este în vigoare', a afirmat Florin Jianu.

Efort dublu pentru cei grăbiți

De asemenea, contribuabilii care au completat şi depus Declaraţia 600 pentru anul 2018 pentru stabilirea CAS şi CASS datorată până la termenul legal de 31 ianuarie sunt în situaţia reluării procedurii de completare şi depunere a noii Declaraţii unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, efortul lor administrativ fiind dublu.

Cu toate acestea, încă nu sunt finalizate de către ANAF regularizările de CASS pentru anii 2013-2017 şi cele de CAS pentru anii 2016-2017, spun reprezentanții IMM-urilor.

Pentru implementarea noului mecanism în bune condiţii, Consiliul Naţional al IMM-urilor susţine necesitatea adoptării din timp a unor măsuri corespunzătoare administrative/organizatorice şi derularea de campanii de informare, astfel încât să fie asigurată efectiv asistenţa în vederea completării sau depunerii declaraţiei unice şi posibilitatea transmiterii declaraţiei organului fiscal central competent.


Citește și:

EXCLUSIV Afacerea „cămine culturale' pe banii statului. De la tradiții la „nunți, botezuri, cumetrii'

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 16 decembrie 2018
Loading...
Comentarii