Întru-un discurs susținut la Școala Pazei de Coastă din SUA, Donald Trump a avut un sfat pentru absolvenți: “Nu vă plecați niciodată capul și luptați, luptați”. Comentariul său a fost o referință clară la scandalurile în care este implicat.
Capitala SUA este cuprinsă de o adevărată criză de o săptămână, după demiterea directorului FBI, James Comey. Inițial, Casa Albă a anunțat că acesta a fost concediat sub pretextul modului în care acesta a gestionat dosarul e-mailurilor lui Hillary Clinton, însă apoi Donald Trump a recunoscut că a decis de mult timp să se debaraseze de el.
- Concedierea lui James Comey este “cea mai imprevizilă și periculoasă decizie” a lui Donald Trump
- Scrisoarea prin care fostul șef FBI își ia rămas bun de la angajați
- Donald Trump, despre concedierea directorului FBI: “Când lucrurile se vor liniști, îmi vor mulțumi”
În paralel, scandalul privind ingerința rusă în campania electorală a continuat, iar vizita lui ministrului rus de externe Serghei Lavrov și a ambasadorului rus Serghei Kisliak nu a calmat deloc discuțiile. Mai mult, ulterior, Trump a fost acuzat că oferit șefului diplomației ruse și ambasadorului Moscovei informaţii secrete despre un proiect al grupării Statul Islamic.
Casa Albă nu contestă fondul acestor dezăluiri, însă insistă asupra faptului că împărtăşirea de informaţii este o prerogativă absolută a preşedintelui. O sursă din cadrul administrației Trump a dezvăluit că informațiile foarte secrete au fost furnizate de Israel, iar acum metodele de colectare şi sursele de pe teritoriul aflat sub controlul organizaţiei jihadiste riscă astfel să fie date în vileag. În fața acestor scandaluri din SUA, Vladimir Putin a comentat cu ironie situația.
”Am vorbit cu Lavrov astăzi. Voi fi obligat să-l cert pentru că nu a împărtășit aceste secrete cu noi. Nici cu mine, nici cu reprezentanți ai serviciilor de informații ruse. A fost foarte urât din partea lui”, a declarat Putin ironic.
- Ruşii au publicat fotografii de la întâlnirea Trump-Lavrov, spre nemulțumirea președinției americane
- Trump ar fi dezvăluit Rusiei informații strict secrete în întâlnirea cu Serghei Lavrov
- Putin se oferă să pună la dispoziția Congresului american transcrierea întâlnirii Lavrov-Trump
Ulterior, a izbucnit un alt scandal. The New York Times a dezvăluit că Donald Trump i-ar fi cerut lui Comey, în februarie, să claseze ancheta cu privire la Michael Flynn, fostul său consilier pe probleme de securitate naţională, suspectat de jocuri tulburi cu Rusia.
Comey a consemnat această tentativă în mai multe note. În urma acestui scandal, Congresul nu a mai aşteptat şi i-a cerut miercuri fostului şef al poliţiei federale să vină să depună mărturie într-o audiere publică. Legislativul a cerut de asemenea să-i fie predat aceste note – care au devenit în câteva ore cele mai căutate documente din Statele Unite.
- Analiză CNN: Raportul fostului director al FBI este o amenințare existenţială pentru preşedinţia lui Donald Trump
- Donald Trump i-a cerut directorului concediat al FBI să oprească ancheta în cazul lui Michael Flynn
În acest timp, Donald Trump se plânge că este tratat nedrept, în special de mass media.
“Uitați-vă la cum am fost tratat în ultima perioadă, în special de mass-media. Niciun politician din istorie, şi spun asta cu multă siguranţă, nu a fost tratat mai nedrept”, s-a plâns al 45-lea preşedinte al Statelor Unite Statelor Unite, în timpul discursului său.
Remarca liderului de la Casa Albă a fost primită cu aplauze de susținătorii săi, aflați în mulțime. ”Nu abandonaţi niciodată, niciodată”, a continuat liderul de la Casa Albă.
“Oamenii înțeleg ce fac și asta e cel mai impurtant lucru. Nu am fost ales să servesc interesele presei de la Washington”, a mai spus Donald Trump, lansând, încă o dată, un atac la adresa mass-mediei.