Mergi direct la conținut »
Epava avionului prăbușit într-un lac din Bacău, recuperată cu ajutorul unei unități de geniu și a scafandrilor
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Epava avionului prăbușit într-un lac din Bacău, recuperată cu ajutorul unei unități de geniu și a scafandrilor

Epava avionului prăbușit într-un lac din Bacău, recuperată cu ajutorul unei unități de geniu și a scafandrilor

Epava avionului prăbușit, la începutul acestei săptămâni, într-un lac din județul Bacău și din care piloții au reușit să se catapulteze la timp a fost recuperată după trei zile de către militari ai unei unități de geniu, ajutați și de scafandri ai inspectoratelor pentru situații de urgență din Bacău și Neamț. Echipele de intervenție au ridicat rămășițele aeronavei cu ajutorul unei macarale amplasată pe mai multe pontone plutitore legate între ele.

De Theodor Istrate,


Piloţii de pe elicopterele SMURD care îşi riscă viaţa „pentru ca alţii să trăiască”. Unul a salvat piloţii care s-au catapultat din avionul prăbușit în Bacău


Misiune dificilă a autorităților pentru recuperarea epavei avionului IAR 99 Șoim, prăbușit, din motive necunoscute, în lacul Galbeni, din județul Bacău. După încercările eșuate ale pompierilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, militarii unei unități de geniu au reușit să ridice de pe fundul barajului rămășițele aparatului de zbor. Pentru recuperarea epavei, s-a folosit o macara de 10 tone, așezată pe mai multe pontoane plutitoare legate între ele la mal și apoi împinse cu mașini amfibii până la locul unde se aflau resturile avionului.

”Mai mulți scanfandri ai ISU din Bacău și Neamț au ajutat la recuperarea avionului prăbușit în lac. Ei au fost cei care au intrat sub apă și au legat epava ridicată apoi cu ajutorul acelei macarale. De asemenea, tot scafandrii au fost cei care au recuperat din lac și celelalte rămășițe ale aeronavei”, a declarat, vineri, pentru Libertatea purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu.

Am fi avut dreptul la o opțiune. PAH despre cum ne izbim de același tip de politicieni
Recomandări

Am fi avut dreptul la o opțiune. PAH despre cum ne izbim de același tip de politicieni

Ridicarea efectivă a avionului prăbușit de pe fundul lacului Galbeni a durat aproximativ patru ore. Epava a fost preluată de către anchetatorii care vor trebui să stabilească, în urma cercetărilor, care au fost cauzele ce au condus la prăbușirea aeronavei militare.


OPINIE / Doliu de Ziua Forțelor Aeriene Române. MIG-urile 21 și avioanele IAR 99 Șoim, consemnate la sol


Recuperarea epavei a fost îngreunată până acum din cauza lipsei unor utilaje cu care să fie adusă la mal. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și o firmă de reparații aeronave au încercat să scoată la suprafață rămășițele aparatului de zbor atât cu ajutorul unei perne pneumatice, cât și a unei macarale de mare tonaj.

După accidentul aviatic, care a avut loc pe 16 iulie, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a declarat că niciunul dintre avioanele IAR 99 Șoim nu mai decolează după accidentul din Bacău în care doi piloți s-au catapultat. Decizia a fost luată până când vor fi stabilite cauzele care au dus la producerea incidentului aviatic.


CITEȘTE ȘI:

Close
Închide
  Close