MENIU CAUTĂ
, de Remus Vlad

EXCLUSIV/ Eroul de la Mangalia nu era la primul act eroic la malul mării. A mai salvat un copil cu o zi înainte de tragedie

Distribuie

De două zile, sătenii din satul Stroeşti, comuna Muşăteşti, par să fi uitat de muncile agricole sau de treaba prin gospodărie. Fie că stau pe uliţe, pe băncuţele roase de vreme din faţa curţilor sau chiar în birturile aliniate la şosea, toţi vorbesc despre Adrian Ciureanu. Un tânăr care nu a supărat pe nimeni. Poate nici pe Dumnezeu, chiar dacă, de două zile, l-a luat sub aripa Sa.

Vestea pe care au aflat-o după moartea tânărului, care avea doar 31 de ani, i-a cutremurat şi mai mult… Cu doar o zi înainte de tragedie, eroul de la Mangalia, aşa cum a fost numit pe bună dreptate, a mai scos din ghearele morţii un suflet nevinovat. Un alt copil care se avântase în mare şi care, cu trupu-i plăpând, credea că va putea ţine piept valurilor ucigaşe. Şi atunci, Adrian, un munte de om, după cum ne-au mărturisit rudele, l-a apucat de mânuţă pe copil şi l-a tras din adâncurile care- i puteau fi mormânt.

Soţia a presimţit ceva

Gestul a atras admiraţia soţiei sale, Alina, dar, pe de altă parte, i-a provocat şi teamă. Fiori reci i-au cuprins mintea şi sufletul. ”Lasă-i, Adrian, nu te mai duce după ei, că şi aşa nu ştii să înoţi”, au fost cuvintele tinerei. Dar educaţia şi dorinţa de a nu lăsa un suflet la necaz l-au împins a doua zi să repete isprava. De această dată, marea nu l-a mai iertat! Valurile ucigaşe l-au prins ca într-o menghină şi l-au eliberat fără suflare abia a doua zi. Doar pentru ca familia să apuce să-şi ia rămas bun.

A fentat moartea de trei ori

Oamenii locului care, în aceste zile, numai despre eroul lor vorbesc, cred că moatea hâdă nu s-a mai lăsat batjocorită încă o dată. Şi explicaţiile au venit de la Ştefan Coman, un consilier al Primăriei Muşăteşti! În urmă cu vreo 11 ani, într-o noapte rece de decembrie, câţiva tineri, printre care şi Adrian, se întorceau spre casele lor cu o maşină. Ore bune îi încântaseră pe săteni cu colinde, iar acum aşteptau Ajunul uneia dintre cele mai frumoase sărbători creştine. Într-o curbă, şoferul a pierdut controlul maşinii, iar autoturismul s-a răsturnat.

Eroul de astăzi, care stătea la mijloc, pe bancheta din spate, între doi prieteni, a scăpat ca prin urechile acului. Amicii săi colindători care par acum că i-au fost îngeri păzitori nu au mai avut nici o şansă. Nu a fost singurul accident în care a fost implicat Adrian. Anii trecuţi, în timp ce era în maşină cu fratele său, a mai trecut prin două evenimente rutiere. E adevărat că nu de aceleaşi proporţii ca acela de acum mai bine de un deceniu. De fiecare dată, soarta i-a întors şi celălalt obraz. I-a spus şoptind că nu şi-a terminat rostul în această lume. Asta până acum câteva zile! Despre încercările la care viaţa l-a suspus ne-a vorbit şi unchiul eroului, Marian Olărescu (foto).

Mărturie stau crucile de marmură albă, din care zâmbesc tinerii care nu au avut, la vremea respectivă, acelaşi noroc ca Adrian. Poate acum, după atâta timp de colindat îngerii, şi-au spus că e timpul să-l cheme la ei şi pe Adrian, eroul zilelor noastre. Aşa, trupa de colindători va mai avea un membru de seamă!

Adrian şi soţia lui îşi cumpăraseră o casă săptămâna trecută

După ani de muncă pe meleaguri străine, departe de cei dragi, Adrian şi soţia lui, Alina, strânseseră 18.000 de euro. Gândul lor era să poată cumpăra o căsuţă doar a lor. Un loc în care să-şi poată creşte copiii la care amândoi visau. Şi o parte din vis devenise realitate! În urmă cu numai o săptămână, cei doi şi-au văzut dorinţa îndeplinită. Pe lângă banii agonisiţi cu trudă, eroul de azi a făcut la bancă un împrumut de 25.000 de euro. Cu toţi banii şi-au cumpărat o casă în apropiere de Piteşti.

Rudele ne-au mărturisit că zâmbetul nu li se mai dezlipea de chipuri. Acum puteau să se gândească, într-adevăr, la viitorul lor. Dar ultima pagină a vieţii lui Adrian Ciureanu a rămas doar o simplă coală albă de hârtie. Alina, văduva eroului, va trebui să-i ducă mai departe visurile. În vacanţa de acum câteva zile, îşi juraseră dragoste până la sfârşitul vieţii. Planurile erau mari, la fel ca marea nemărginită ce şi-a luat, pe nedrept, un nou tribut.

Mesajul învăţătoarei pentru eroul mort: «Ai învins teama, ai salvat vieţi, nu ai învins valurile»

Pe Maria Zăvoianu, învăţătoarea lui Adrian, am găsit-o la casa eroului. Abia îşi poate stăpâni lacrimile şi strânge în mână un mesaj pentru cel care i-a fost învăţăcel.

”Ai învins teama, ai salvat vieţi, nu ai învins valurile”, ar vrea să scrie pe ghiveciul ce-şi doreşte să fie plantat pe mormântul fostului elev, despre care numai cuvinte de laudă. Mai trist este faptul că, săptămâna trecută, la şcoala din localitate s-au întâlnit cei care au deschis pentru prima data ochii în abecedar. Cel care i-a dat primul buchet de flori şi a întâmpinat- o la intrarea în unitatea de învăţământ a fost chiar Adrian. Era bucuros că se realizase şi nimic nu prevestea ceea ce avea să se întâmple. E foarte greu în asemenea situaţii să exprimi gândurile unei familii îndurerate. (…) Păcat că el nu a mai reuşit să scape, iar persoanele au dispărut între semenii noştri”, ne-a mărturisit femeia, vizibil iritată de faptul că, nici până ieri, cei salvaţi nu au dat măcar un telefon familiei eroului. ”Au dispărut în lume ca şi când ar fi dispărut în apă”, punctează învăţătoarea.

”Acest băiat a făcut cinste familiei şi întotdeauna a fost pe picioarele lui. Din timpul copilăriei a apărut ca un copil cu un suflet ales, cu un comportament deosebit faţă de colegii lui. Aceste lucruri l-au dus la gestul de sacrificiu suprem pe care l-a făcut”, a încheiat în lacrimi dascălul.

Primarul va propune ca Adrian să fie declarat cetăţean de onoare al comunei

Primarul comunei Muşăteşti, Constantin Oancea, a declarat pentru Libertatea că a ajutat familia îndoliată cu suma de 1.000 de lei. Edilul spune că a făcut deja actele şi că banii au ajuns la familia greu încercată în aceste zile. Mai mult, la următoarea şedinţă de Consiliu Local, primarul va supune dezbaterii consilierilor propunerea ca Adrian Ciureanu să fie declarat cetăţean de onoare al comunităţii.

”Este un gest pe care am putea să-l facem. A dat dovadă de altruism. Nu s-a gândit nici o clipă că viaţa i-ar putea fi în pericol. A vrut doar să salveze nişte oameni”, ne-a mărturisit telefonic Constantin Oancea.


Citește și: Alarmă! Ouă infestate cu un pesticid periculos, depistate în România

Comentarii