De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Pe 1 august 2018, Libertatea publică un articol care conține concluziile raportului de audit al Ministerului Sănătății la Spitalul Bagdasar-Arseni.

„Conform documentelor, achiziția de dezinfectante utilizate pentru nebulizatoare a fost de 610 litri pentru anul 2016 și 1.179 de litri pentru 2017, în timp ce cantitatea necesară de dezinfectant care ar fi trebuit achiziționată anual ar fi fost de 4.051 de litri”, descoperă auditorii.

Ei explică în raport că nebulizarea este dezinfecția finală a aerului din sălile de operație, are o importanță vitală în actul medical și se face zilnic.

Inițiat de ministrul Florian Bodog, raportul este finalizat în primele zile ale mandatului Sorinei Pintea.

La „Bagdasar-Arseni”, în 2016 și 2017, concluzionează corpul de audit, cu doar 15% din necesarul de dezinfectanți de nebulizare cumpărați, combaterea infecțiilor nu e posibilă!

Vreme de doi ani, spitalul a jucat sănătatea pacienților, fără ca aceștia să fie informați, la ruleta rusească.

Moartea Georgianei Maxim

De altfel, unele cazuri de îmbolnăviri la „Bagdasar-Arseni”, din cauza infecțiilor nosocomiale, devin publice.

Printre ele, moartea Georgianei Maxim.

Europarlamentar din Olanda, țara care a scăpat de câinii fără stăpân: „România îi ucide de zeci de ani, fără niciun rezultat. Asta spune totul”
Recomandări
Europarlamentar din Olanda, țara care a scăpat de câinii fără stăpân: „România îi ucide de zeci de ani, fără niciun rezultat. Asta spune totul”

Maxim, fata de 36 de ani din Brașov, vine la „Bagdasar-Arseni” pentru o operație de cervicală, intervenție frecventă și fără riscuri majore.

  • În timpul operației i se secționează din greșeală măduva.
  • Este infectată cu Clostridium Difficile.
  • Moare în spital pe 26 ianuarie 2017!

Cazul, relatat de GSP și Libertatea, ajunge, la insistența familiei Georgianei, la INML, unde medicul legist Dana Sârbu descoperă drept cauză a morții infecția nosocomială generată de Clostridium Difficile!

„Moartea numitei Maxim Georgiana s-a datorat hemoragiei intracerebrale, complicație finală survenită în evoluția de lungă durată a unei insuficiențe organice multiple, consecința șocului septic produs prin infecție cu Clostridium Difficile”
– raportul de expertiză medico-legală necropsică în cazul Georgiana Maxim, întocmit de Dana Sârbu

Sorina Pintea: «Nu știam despre acest raport de audit»

Acesta este cadrul în care opinia publică află, pe 1 august 2018, rezultatele raportului de audit al Ministerului Sănătății la „Bagdasar-Arseni”.

Tot din Libertatea află și ministrul sănătății, Sorina Pintea, conform propriilor declarații.

Fost manager de spital, Pintea se declară surprinsă.

„Nu știam despre acest raport de audit, l-am cerut să-l văd, dar am auzit că e un draft”, spune Sorina Pintea, la recentul bilanț al mandatului său.

Caracatița tăcerii. Instituția unde fostul șef a încasat peste 500.000 de lei salariu timp de 4 ani, deși nu a mers nicio zi la serviciu
Recomandări
Caracatița tăcerii. Instituția unde fostul șef a încasat peste 500.000 de lei salariu timp de 4 ani, deși nu a mers nicio zi la serviciu

„Nu e nici un draft, asta i-a spus șeful de la audit! De fapt, raportul e finalizat și gata de multă vreme, dar l-a ținut în sertar Mihai Constantinescu, șeful Serviciului Audit Public din Ministerul Sănătății”, explică un funcționar din minister.

Imediat după publicarea raportului în ziar, ministrul Pintea, prin șeful de audit Mihai Constantinescu, a început să pună presiune pe angajații care au fost în control la „Bagdasar-Arseni” și au conceput raportul.

Investigatorii ajung să fie investigați.

Mihai Constantinescu, șeful care n-a dat raportul mai departe

Este trimis un nou control la „Bagdasar-Arseni”.

„Calculele dezinfectanților achiziționați sunt însă aceleași, așa că, din nou, concluziile defavorabile spitalului sunt ținute la sertar”, spun aceleași surse din Ministerul Sănătății.

Crește presiunea pe cei care au întocmit documentul.

În locul realităților pe care ei le-au semnalat și care au generat decese ale pacienților, sunt investigați cei care le-au descoperit!

Culmea e că Mihai Constantinescu, șeful auditului și omul care n-a dat drumul raportului inițial, este, în acest moment, vizat de o cercetare a Agenției Naționale de Integritate.

Auditorul public nu se poate controla pe sine

INTERVIU. Cât de inocenți sunt foștii ofițeri ai serviciului secret al MAI, ajunși șefi ai securității fraților Tate?
Recomandări
INTERVIU. Cât de inocenți sunt foștii ofițeri ai serviciului secret al MAI, ajunși șefi ai securității fraților Tate?

Constantinescu câștigă aproape 2.000 de euro pe lună ca șef de audit, mai exact 22.000 de euro pe an, conform declarației de avere, dar a devenit și manager de proiect pe bani publici.

Conform legii, calitatea de manager de proiect este incompatibilă cu cea de auditor intern. Logica legii este aceea că un manager de proiect nu se poate controla pe sine însuși.

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătății din 26 septembrie 2017, Mihai Constantinescu este managerul proiectului „Consolidarea capacității administrative a Ministerului Sănătății și a unităților aflate în subordonare, coordonare și sub autoritate prin implementarea unitară a Sistemului de Management al Calității SR ISO 9001:2015”.

Proiectul, al cărui beneficiar este Ministerul Sănătății, a fost demarat pe 9 august, pe o durată de 30 de luni, în valoare totală de 12,4 milioane de lei, din care 10,5 milioane reprezintă fonduri europene nerambursabile, restul de 1,9 reprezentând contribuția MS.

Scopul proiectului este „reducerea cheltuielilor administrative, creșterea nivelului de satisfacție a cetățenilor, utilizarea rațională a resurselor umane și materiale, îmbunătățirea transparenței actului administrativ și creșterea calității serviciilor furnizate de administrație cetățenilor”.

Există mai multe reclamații depuse de angajați ai Ministerului Sănătății privind starea de incompatibilitate a lui Mihai Constantinescu.

Ele au fost depuse la conducerea ministerului, atât în mandatul lui Florian Bodog, cât și al Sorinei Pintea, și la ANI.

Din nou, Sorina Pintea spune că nu știe!

Libertatea a cerut Ministerului Sănătății un răspuns față de situația lui Mihai Constantinescu, șeful de audit aflat în cercetarea ANI, aceeași persoană cu cel care a ținut la sertar raportul despre dezinfectanții lipsă de la „Bagdasar-Arseni”.

Ca și în cazul raportului, răspunsul ministerului condus de Sorina Pintea este acela că nu știe despre reclamațiile funcționarilor din minister la adresa șefului auditului!

Deși există documente cu număr de înregistrare, susțin surse din cabinetul ministrului!

„Din informațiile noastre, la nivelul Ministerului Sănătății nu avem cunoștință să existe reclamații referitoare la starea de incompatibilitate a domnului Mihai Constantinescu”, sună răspunsul oficial pentru public, transmis ziarului Libertatea.

Dar ministerul recunoaște că Mihai Constantinescu este în cercetarea ANI. „Speța la care faceți referire face obiectul unei evaluări din partea Agenției Naționale de Integritate, conform unei informări a acestei instituții către Ministerul Sănătății realizată în luna februarie 2018”, spune Ministerul Sănătății.

În privința Spitalului Bagdasar-Arseni, obiectul raportului care demonstrează că vreme de doi ani a achiziționat doar 15% din necesarul de dezinfectați terminali pentru sălile de operație, a comunicat ziarului Libertatea că nu poate comenta, pentru că pe rol este o anchetă penală.

Ministrul se răzgândește: „Am primit o reclamație privitoare la șeful  de la audit”

Întrebat direct ieri, prin telefon, ministrul Sorin Pintea a revenit și a spus că, de fapt, a primit o reclamație din minister privitoare la posibila incompatibilitate a șefului de la audit.

„Am primit o sesizare la cabinet în cazul șefului de la audit, domnul Mihai Constantinescu, și i-am rugat pe cei de la ANI să urgenteze, pentru că am nevoie de un răspuns de la dânșii”.

Cât despre controlul controlului de la Bagdasar-Arseni, ministrul Sorina Pintea a spus că „într-o săptămână voi avea concluziile”.


CITEȘTE ȘI:

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ: Libertatea a intrat în posesia expertizei medico-legale într-un dosar tulburător. Omorâtă de infecții și mințită!

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ: Avocații femeii de 36 de ani, moartă cu infecții nosocomiale: “Polițistul se tratează la spitalul pe care-l anchetează”

Ce spune ministrul Sănătății despre raportul privind dezinfectanții de la ”Bagdasar-Arseni”: ”Nu a fost finalizat datorită unor conflicte între și între… Voi pune multe întrebări”


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Shakira, agresată de mama lui Pique? Imaginile controversate care fac înconjurul presei internaționale. Ce i-a făcut soacra și cum a reacționat fostul fotbalist. VIDEO
GSP.RO
Shakira, agresată de mama lui Pique? Imaginile controversate care fac înconjurul presei internaționale. Ce i-a făcut soacra și cum a reacționat fostul fotbalist. VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bianca Drăgușanu, desființată! Acuzații fără precedent: 'Să nu uităm că...'
Playtech.ro
Bianca Drăgușanu, desființată! Acuzații fără precedent: 'Să nu uităm că...'
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Viva.ro
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
"Am fi vrut să rămâi, dar Dumnezeu a avut un alt plan". Ștefania, o adolescentă de 15 ani din Satu Mare, a murit la spital în urma unui stop cardio-respirator
Observatornews.ro
"Am fi vrut să rămâi, dar Dumnezeu a avut un alt plan". Ștefania, o adolescentă de 15 ani din Satu Mare, a murit la spital în urma unui stop cardio-respirator
Un băiețel de 7 ani a murit după ce a fost sfâșiat de o haită de câini. Mama lui a fost și ea rănită încercând să îl apere
Știrileprotv.ro
Un băiețel de 7 ani a murit după ce a fost sfâșiat de o haită de câini. Mama lui a fost și ea rănită încercând să îl apere
Descoperire terifiantă într-un apartament. Cadavrul unei femei, găsit după patru ani. Mesajul lăsat de aceasta
FANATIK.RO
Descoperire terifiantă într-un apartament. Cadavrul unei femei, găsit după patru ani. Mesajul lăsat de aceasta
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 27 ianuarie 2023. Scorpionii au la dispoziție o zi în care pot regla anumite probleme, de exemplu lipsurile din relațiile lor
HOROSCOP
Horoscop 27 ianuarie 2023. Scorpionii au la dispoziție o zi în care pot regla anumite probleme, de exemplu lipsurile din relațiile lor
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află
PUBLICITATE
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află