Mergi direct la conținut »
Experimentul care arată că folosirea telefonului mobil în exces afectează sănătatea. Ce a descoperit o elevă olimpică din Brăila Galerie foto
4imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Experimentul care arată că folosirea telefonului mobil în exces afectează sănătatea. Ce a descoperit o elevă olimpică din Brăila

Luciana Lăpuşneanu, elevă la Colegiul Național „Gh. M. Murgoci” din Brăila, a demonstrat că folosirea frecventă a telefonului mobil poate provoca probleme grave de sănătate care ar putea duce până la cancer. La această concluzie a ajuns olimpica, după ce a efectuat studii de laborator și analize microscopice timp de cinci luni.

Adolescenta de 17 ani spune că este pasionată de biologie încă din gimnaziu, mai exact în clasa a VII-a, când s-a calificat la olimpiada națională de biologie. Încă de atunci, Luciana a stabilit că vrea să devină medic, scrie Obiectiv Vocea Brăilei.

Acela a fost momentul în care literatura, metafora şi poezia au trecut în plan secundar, făcând loc biologiei care a devenit «lider» al pasiunilor mele. (…) Îmbinând noua pasiune pentru biologie cu pregătirea temeinică, într-o lume a competiţiei, am ales să merg pe drumul performanţei. Efortul susţinut, seriozitatea, ambiţia şi consecvenţa sunt absolut necesare pentru reuşită. Calificarea la naţionala de biologie din clasa a VII-a m-a făcut să înţeleg că medicina va fi parte din viaţa mea”, a spus Luciana Lăpuşneanu.

După ce a terminat ca șefă de promoție cu media 10 la școala generală, Luciana s-a calificat, în clasa a IX-a, la faza națională a olimpiadei de biologie. Încă din clasa a X-a a vrut să afle dacă există vreo legătură între folosirea telefoniei mobile și efectele radiațiilor asupra sănătății.

„M-am uitat în jurul meu şi am văzut această dependenţă de telefonie mobilă, de tot ce înseamnă gadget-uri. Şi atunci mi-am dat seamă că ar fi o tematică bună pentru proiectul meu şi alături de doamna profesoră Mimi Iosif am ales ca acesta să fie tema”, a explicat eleva, conform sursei citate.

Eleva a urmărit felul în care este influențată starea de sănătate din cauza utilizării telefoanelor mobile.

„Am studiat incidenţa bolilor din cadrul Colegiului Naţional «Gh. M. Murgoci». Am mers la cabinetul medical şi m-am documentat de bolile elevilor din perioada 2004-2017. Am împărţit apoi rezultatele pe categorii de boli şi am observat că incidenţa acestora este din ce în ce mai mare. Spre exemplu, cazurile de scolioză, care pot fi determinate şi de poziţiile noastre incorecte de la calculator şi telefonul mobil, am descopertit că au crescut. De la un singur caz în 2004, la 169 în 2017. Un alt exemplu sunt  problemele de vedere ale elevilor. De la 4 cazuri de miopie în 2004, au ajuns la peste 100 în 2017. Se poate observa asta, căci lumea poartă din ce în ce mai des ochelari”, a menționat adolescenta.

Mai mult, Luciana a elaborat un chestionat prin intermediul căruia și-a întrebat colegii de la liceu cât timp folosesc telefonul, dacă folosesc router-ul wireless sau dacă folosesc modul avion pe timpul nopții pentru a diminua radiațiile. Astfel, a aflat că numeroși tineri nu erau informați sau ignorau efectele radiațiilor.

Luciana Lăpuşneanu a realizat două experimente care să îi susțină teoria potrivit căreia radiațiile au efecte nocive asupra sănătății noastre.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

„În cazul primului experiment am pus grâu la încolţit în cinci medii diferite: unul care a stat ferit de radiaţii (martorul), unul care a stat permanent lângă routerul wireless, unul lângă cuptorul de microunde şi a fost udat cu apă din cuptorul cu microunde, unul lângă un magnet cu polul nord şi unul lângă un magnet cu polul sud. Le-am lăsat să stea 21 de zile, toate recipientele fiind îngrijite la fel. Dar după 21 de zile martorul şi încă trei dintre vase arătau normal, pe când cel de lângă routerul wireless avea un aspect degenerat. Era practic uscat. Al doilea experiment a fost cu cilindre gradate, în laborator. În cilindrele gradate care aveau apă am intodus un vas capilar. Apa urcă în vasul capilar, şi cel mai mult a urcat în vasul cu apa normală ca să îi spunem aşa, pe când în vasul cu apa care a stat lângă routerul wireless a urcat foarte puţin”, a explicat eleva olimpică.

În lucrarea științifică, Luciana a venit și cu o soluție pentru a diminua radiațiile telefoanelor.

„Există  o cuşcă formată de sârmă metalică şi dacă este pus telefonul în acea cuşcă el nu mai poate să sune. Nu primeşte semnal, deci nu mai produce radiaţii.  Pornind de la această cuşcă şi de la locuinţele noastre, am putea să îmbrăcăm pereţii casei cu doze de aluminiu aplatizate pentru că au aceeaşi structură. Şi în acelaşi timp putem salva şi mediul pentru că sunt extrem de multe doze de aluminiu care sunt aruncate. Iar în acest fel ne salvăm şi noi, şi familiile noastre. Ar fi ideal să avem o cameră protejată. Desigur, nu putem renunţa la telefon, calculator, televizor şi aşa mai departe, însă ar trebui să ne protejăm, mai ales că incidenţa cancerului este în creştere şi de aici şi neoplazia”, susţine tânăra “cercetătoare”.

Cele cinci luni de documentare, statistici și experimente realizate de Luciana s-au concretizat în lucrarea intitulată “Telefonie-Ecologie-Neoplazie”.

„Alături de doamna dirigintă, am început această lucrare din luna ianuarie 2018, accesând noutăţi din epigenetică, această ştiinţă tânără care ne dovedeşte că genele noastre sunt active şi răspund la emoţii pozitive sau negative şi mai ales la radiaţiile nocive. Mi-am dedicat cea mai mare parte din timpul meu liber acestui proiect aparte, un proiect cu potenţial, aş spune. Treptat, totul a prins contur şi s-a dovedit a fi o lucrarea ştiinţifică cu aplicabilitate practică. Efectele nocive ale telefoniei mobile asupra noastră, a adolescenţilor, sunt dovedite ştiinţific. Lumea medicală are dovezi, însă ele sunt accesate insuficient şi în consecinţă ignorate. Sunt fericită, încrezătoare şi mulţumesc încă o dată doamnei prof. Mimi Iosif pentru coordonare, sprijin şi susţinere”, afirmă tânăra.

Cercetarea i-a adus elevei din Brăila premiul I la faza județeană a sesiunii de comunicări ştiinţifice la Biologie, calificându-se apoi la faza naţională care a avut loc la Craiova. Cu aceeaşi lucrare, în luna mai, s-a clasat pe primul loc la Simpozionul Naţional de Educaţie Ecologică şi Societate Umană care a avut loc la Galaţi. În luna iulie, Luciana a câştigat un nou premiul I la Concursul Naţional de Proiecte de Mediu şi o calificare la faza internaţională a competiţiei, etapa unde speră să obţină un nou premiu.

Află și povestea specialistului român care a măsurat radioactivitatea de la Cernobîl.

sursă foto: Obiectiv Vocea Brăilei


Citește și Suntem mai săraci decât vecinii bulgari și unguri, dar mai fițoși! Românii își „sparg” agoniseala pe cele mai scumpe electronice. Cea mai mare comandă online: 13.000 de euro!


 

Close
Închide
  Close