Mergi direct la conținut »
Gerard Butler, Steven Seagal şi Nicolas Cage ar putea juca în filme turnate în România și finanțate de Guvern
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Gerard Butler, Steven Seagal şi Nicolas Cage ar putea juca în filme turnate în România și finanțate de Guvern

Gerard Butler, Steven Seagal şi Nicolas Cage ar putea juca în filme turnate în România și finanțate de Guvern

Gerard Butler, Steven Seagal şi Nicolas Cage ar putea juca în filme turnate în România și finanțate de Guvern. Executivul a aprobat şase cereri de finanţare pentru proiecte cinematografice în valoare de 39,9 milioane de lei. Finanțările se fac în cadrul unui program de ajutor de stat pentru industria cinematografică. Până acum au fost depus 17 cereri de finanțare a unor proiecte cinematografice, iar zece se află încă în analiza unei comisii formate din specialiști români și străini.

De Mihai Niculescu,

La aproape două luni de la lansarea primei sesiuni de depunere a proiectelor cinematografice, până la data de 3 decembrie 2018, a fost depus un număr de 17 cereri de finanţare în valoare totală de 110,1 milioane de lei, din care şase au fost aprobate, valoarea ajutorului de stat aprobat ridicându-se la 39,9 milioane de lei, arată un comunicat al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP)..

„Dintre proiectele depuse sunt de evidenţiat proiectele cu participare internaţională semnificativă care au în distribuţie actori cu succes de box-office, precum Gerard Butler, Keira Knightley, Olivia Munn, Jean Reno, Steven Seagal sau Nicolas Cage. Proiectele cinematografice sunt în marea lor majoritate coproducţii în parteneriat cu companii din România ceea ce înseamnă angrenarea capacităţilor autohtone în crearea unor produse culturale care vor intra în circuitul internaţional”, se arată în comunicat, potrivit economica.net.

Pe genericul filmelor şi în toate materialele publicitare va apărea sintagma „Film realizat cu sprijinul Guvernului României”, arată CNSP.

Bugetul iniţial al schemei de ajutor de stat a fost de 60 de milioane de lei, dar prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, nr. 101 din 23 noiembrie 2018, cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018, acesta a fost suplimentat.

Prin acest instrument, promovăm în An Centenar identitatea culturală naţională prin realizarea filmelor cinematografice şi promovarea valorilor româneşti în circuitul mondial. Ajutorul de stat pentru fiecare film va fi între 100.000 de euro şi 10 milioane de euro, iar această finanţare se va putea acoperi până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producţia de filme realizate în România şi care promovează ţara noastră, respectiv de până la 35% din totalul cheltuielilor eligibile pentru dezvoltarea proiectelor de film şi producţiei de film în România”, spunea premierul Viorica Dăncilă, pe 11 octombrie.


Citește și: Românul care a știut cu două zile înainte că Luka Modrici va primi Balonul de aur: „M-a impresionat!”


 

Close
Închide
  Close