Mergi direct la conținut »
Un ghețar a fost „înmormântat” în Elveția. Sute de oameni au organizat un priveghi pentru a semnala efectele încălzirii globale
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Un ghețar a fost „înmormântat” în Elveția. Sute de oameni au organizat un priveghi pentru a semnala efectele încălzirii globale

Sute de oameni, care militează pentru protecția mediului, au comemorat duminică, în Elveția, ghețarul Pizol ce urmează să dispară complet în următorii ani din cauza încălzirii globale, relatează BBC.

De Răzvan Mihalașcu,

Situat în Alpii Glarus din estul Elveției, ghețarul Pizol are în prezent o suprafață de 0,1 kilometri pătrați. Activiștii de mediu susțin că ghețarul s-a topit din cauza creșterii temperaturilor deoarece acesta măsura 0,32 kilometri pătrați în 1987.

Un bărbat cântă la acordeon în zona ghețarului Pizol / foto: EPA

Din estimările specialiștilor, ghețarul Pizol se va topi complet până în 2030. Din acest motiv, sute de oameni au organizat un priveghi pentru a trage un semnal de alarmă.

Localnici, alpiniști și activiști de mediu au purtat doliu, în amintirea ghețarului situat în apropierea graniței cu Liechtenstein și Austria.

„Înmormântarea” ghețarului a fost oficiată duminică de un preot, fiind depusă și o coroană de flori, notează BBC.

Priveghiul a fost organizat la o zi după summitul ONU pe tema încălzirii globale, inspirat de Greta Thunberg, o activistă de 16 ani, care a fost nominalizată la Premiul Nobel.

O ceremonie similară a avut loc, în luna august, în Islanda, unde a fost comemorat ghețarul Okjokull care a dispărut în 2014.

Studiile arată că jumătate dintre ghețarii din Elveția ar putea dispărea până în 2050.

Foto: EPA

Close
Închide
  Close