Mergi direct la conținut »
Julian Assange a fost condamnat în Anglia pentru că n-a respectat termenii eliberării pe cauțiune acum 7 ani!
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Julian Assange a fost condamnat în Anglia pentru că n-a respectat termenii eliberării pe cauțiune acum 7 ani!

Julian Assange a fost condamnat în Anglia pentru că n-a respectat termenii eliberării pe cauțiune acum 7 ani!

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost condamnat la aproape un an de pușcărie pentru că a încălcat termenii eliberării pe cauțiune. În 2012, când trebuia să răspundă acuzațiilor de abuz sexual, el s-a refugiat în interiorul ambasadei statului Ecuador din Londra. A stat șapte ani acolo, dar a ajuns pe mâna autorităților britanice pe 11 aprilie, după ce șeful statului sud-american i-a retras azilul.

De Octavian Cojocaru,

Australianul trebuia să ajungă în fața instanțelor din Suedia, unde era acuzat pentru viol, dar s-a sustras urmăririi după ce a cerut azil statului Ecuador. Ulterior, acuzațiile au fost retrase, iar tot timpul el a susținut că acestea sunt fabricate, doar pentru a fi extrădat din Suedia în SUA.

„Ai avut o alegere de făcut și ce ai ales să faci a fost o infracțiune. Nu v-ați predat în mod voluntar. Nu ați fi venit în fața instanței”, a spus judecătoarea Deborah Taylor. Aceasta a anunțat ce pedeapsă a primit Assange pentru fuga sa: 50 de săptămâni de pușcărie, aproape un an, a notat cnn.com.

SUA vrea să obțină extrădarea lui

Avocații lui Assange au spus pe 11 aprilie, când a început procesul, că acesta nu s-a predat autorităților din Marea Britanie de teamă că nu va beneficia de un proces corect.

Australianul a susținut întotdeauna că această acuzație de viol este un fals și că vor să-l închidă pe nedrept. Lui i s-a mai reproșat de către judecători că a avut „comportamentul unui narcisist care nu poate depăși interesul său egoist”.

Jennifer Robinson, o avocată care-l apără pe Assange, și-a exprimat îngrijorarea vizavi de faptul că este ținut într-o închisoare de înaltă siguranță, Belmarsh, supranumită „Guantanamo al Marii Britanii”.

O directoare cu diplomă falsă de ASE lucrează de peste 10 ani la spitalele Primăriei Capitalei!
Recomandări

O directoare cu diplomă falsă de ASE lucrează de peste 10 ani la spitalele Primăriei Capitalei!

„E o problemă de îngrijorare internațională faptul că un editor este ținut într-o închisoare de înaltă siguranță în așteptarea extrădării în SUA. Suntem foarte îngrijorați pentru sănătatea lui. El este recunoscător pentru solidaritatea manifestată peste tot în lume”, a spus Jennifer Robinson.

Pe numele lui Julian Assange mai este o cerere de extrădare din SUA pentru că, în 2010, ar fi facilitat accesul la documente secrete ale guvernului american. Conform legii din Marea Britanie, SUA trebuie să trimită cererea de extrădare în termen de 65 de zile de la arestare, termenul limită fiind  15 iunie.

Julian Assange (47 de ani) a fost arestat pe 11 aprilie, după ce președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, i-a retras dreptul de azil în ambasada din Londra a țării sale.


Citește și: 

OPINIE | Scriitorul Vasile Ernu, noua semnătură din paginile Libertății: „Arestarea lui Assange – devenim căței de companie ai Puterii sau câini de pază ai libertății?”

Close
Închide
  Close