• Laura Sgaverdea, mangerul canalului public Radio Reșița, a apelat la compania de IT a fratelui ei, Bogdan Epure, ca să își asigure un premiu la Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţa Socială 2015.
  • Libertatea publică mai multe facturi care arată cum Webbytes, firma deținută de Epure, a primit bani pe „consultanță” de la Radio Reșița.
  • Este doar începutul dezvăluirilor ziarului despre afacerile și favoritismele de la redacția din Caraș-Severin a postului public de radio.
  • Laura Sgaverdea este același manager care l-a susținut în instanță, cu documente oficiale având antetul Radio România, pe fostul primar al orașului, Mihai Stepanescu, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru luare de mită.
  • Răspunsul Laurei Sgaverdea: „Fratele meu a făcut site-ul și pagina de Facebook. Nu e normal să-ți rogi colegii să te voteze? E ilegal sau imoral? M-au votat doar o singură dată”.


de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Pe 18 martie 2015, Laura Sgaverdea, șefa Radio Reșița, câștigă premiul pentru jurnalism la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială.

Ceremonia fusese organizată de Colegiul Național al Asistenților Sociali la Ateneul Român din Capitală și prezentată de Andreea Marin. Sgaverdea câștigă la categoria „Jurnalism” în fața unor nume precum Alex Dima, Carmen Avram sau Dragoș Bucur.

Laura Sgaverdea, premiată pentru campaniile sociale

În momentul nominalizării, organizatorii punctau că „Laura Sgaverdea s-a implicat în ajutorarea persoanelor aflate în dificultate” și enumerau mai multe campanii sociale ale Radio Reșița. Angajați de la Radio Reșița spun, pentru Libertatea, că, de fapt, o parte a acțiunilor fuseseră inițiate de Adriana Baghiu, fost redactor al postului.

„Dar marea farsă a acestui premiu e că el a fost obținut de șefa noastră cu bani publici, pe care i-a dat fratelui său”, susține unul dintre ziariștii postului public de radio din Caraș Severin, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Libertatea a intrat în posesia documentelor care arată cum banii Radio România au mers, într-adevăr, către firma fratelui șefei de la Reșița.

Iar indicația de plată către contabilitatea postului public a fost făcută chiar de managerul Laura Sgaverdea în favoarea Webbytes, compania lui Bogdan Epure, fratele său.

Șefa Radio Reșița a angajat firma fratelui ei, pe bani publici, ca să fenteze sistemul de votare al Galei Asistenței Sociale. „Ne-a pus să o votăm și a ajuns în finală, pe care a câștigat-o!”

Laura Sgaverdea cu premiul pentru jurnalism

Email cu facturi în care fratele cere banii de la soră

Ziarul publică azi două facturi între firma Webbytes și Radio Reșița, însoțite de un e-mail între Epure și Sgaverdea.

În prima factură, din 31 decembrie 2015, Webbytes solicită 1.419 lei pentru “servicii de marketing și comunicare 2015” de la Societatea Română de Radiodifuziune.

Șefa Radio Reșița a angajat firma fratelui ei, pe bani publici, ca să fenteze sistemul de votare al Galei Asistenței Sociale. „Ne-a pus să o votăm și a ajuns în finală, pe care a câștigat-o!”

Factură între Radio România Reșița și Webbytes, firma fratelui managerului, Bogdan Epure (2016)

Apoi, pe 4 ianuarie 2016, suma crește puțin, la 1.542 de lei.

Șefa Radio Reșița a angajat firma fratelui ei, pe bani publici, ca să fenteze sistemul de votare al Galei Asistenței Sociale. „Ne-a pus să o votăm și a ajuns în finală, pe care a câștigat-o!”

Facturile erau expediate între frați și apoi redirecționate către contabilitatea instituției publice.

Conform emailului cu subiectul „Facturi”, din 4 ianuarie 2016, Bogdan Epure îi trimite facturile celei care este managerul postului și, totodată, sora sa.

Șefa Radio Reșița a angajat firma fratelui ei, pe bani publici, ca să fenteze sistemul de votare al Galei Asistenței Sociale. „Ne-a pus să o votăm și a ajuns în finală, pe care a câștigat-o!”

Bogdan Epure

„Era plata unui serviciu concret: în martie 2015, Laura Sgaverdea a apelat la Epure pentru a fenta sistemul de vot de pe site-ul galei”, povestește un ziarist al Radio România Reșița.

Sumele de consultanță răsplăteau felul în care fratele a ajutat-o pe soră să câștige un premiu, prin voturi adunate de pe calculatoarele de la Radio
Jurnalist al postului public de radio, redacția din Reșița

Georgică Severin a trimis controlul în Caraș

„Pe mai multe PC-uri, unii subalterni au votat-o în timpul programului cu ajutorul unui soft instalat chiar de Epure, care a reușit să păcălească sistemul prin care se putea vota o singură dată de pe același computer”, susțin angajații.

Nu e vorba doar de documente și de mărturii pentru ziar, ci și de declarații ale oamenilor din Radio Reșița făcute în fața propriului corp de control intern, pe care președintele Radio România, Georgică Severin, l-a trimis de curând în Caraș.

Conform arhivei Radio România, favoritismele managerului pentru fratele său au și o latură anecdotică, pentru că Bogdan Epure, 35 de ani, este și pilot de aeronavă, iar Radio Reșița i-a dedicat un material, “Cerul nu este altceva decât casa mea!”. Ulterior, relatarea a fost ștearsă de pe site-ul postului public.

Cine este Laura Sgaverdea?

Hârtie din partea Radio Reșița pentru primarul condamnat pentru șpagă

Șefa Radio Reșița a angajat firma fratelui ei, pe bani publici, ca să fenteze sistemul de votare al Galei Asistenței Sociale. „Ne-a pus să o votăm și a ajuns în finală, pe care a câștigat-o!”

Laura Sgaverdea

Cine este Laura Sgaverdea? Laura Sgaverdea se află la conducerea Radio Reșița din 2012, fiind, susțin sursele Libertatea, „o apropiată a șefului Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu”.

În 2013, la scurtă vreme după ce Sgaverdea a fost numită redactor-șef la Radio Reșița, Miculescu a primit distincția de cetățean de onoare al municipiului Reșița din partea primarului Mihai Stepanescu.

Apoi, Sgaverdea i-a luat apărarea celui care i-a oferit șefului său distincția, primarul Mihai Stepanescu, într-un dosar de corupție în care edilul a fost, în cele din urmă, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru două infracțiuni de luare de mită.

Conform sentinței judecătorești, primarul a primit bani de la un om de afaceri ca să îi acorde lucrări publice. Iar Sgaverdea depusese, în favoarea primarului, un document cu antetul Radio România la Curtea de Apel Timișoara. Gestul său a fost semnalat de către organizația de ActiveWatch: „Se folosește de funcția sa și de prestigiul instituției pentru a sprijini un politician infractor”.

Organizatorul galei explică victoria șefei de la Radio

Încă din acel moment, în interiorul redacției, mai mulți oameni au încercat să semnaleze public abuzurile managerului.

Episodul din 2015, când a dat bani firmei fratelui și a câștigat premiul pentru jurnalism, a putut fi documentat abia acum.

Președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali, Doru Buzducea, organizatorul galei, susține pentru ziar că sistemul de vot nu poate fi păcălit. „Nu știu despre ce se întâmplă la Reșița, dar aplicația nu validează / înregistrează decât un vot de pe o stație / calculator”.

Întrebat cum a câștigat șefa Radio Reșița premiul, Doru Buzducea a explicat că, odată intrați în finală pe bază de vot, au contat realizările concurenților: „În finală, la jurizare intră, în urma votului publicului, minimum 3 și maximum 10% dintre competitori. Juriul desemnează câștigătorii în urma analizării portofoliului finaliștilor”.

Sgaverdea a câștigat un premiu special și la ediția din 2018 a aceleiași gale.

„O fumigenă! E ilegal sau imoral să mă voteze colegii?!”

Libertatea a contactat-o pe directoarea canalului public Radio Reșița.

– Bună ziua, doamnă Sgaverdea. Mai mulți foști și actuali angajați Radio Reșița ne-au povestit mai multe lucruri care vă privesc…
– Domnule, haideți să vă spun ce se întâmplă. A mai existat și un fals denunț la DNA împotriva mea. O să vă și trimit documentul. Dacă procurorii DNA nu au găsit nimic, vă dați seama! Se vrea înlocuirea mea din postul de manager. E o persoană, pe nume Mario Balint, care vrea asta. Faptul că dumneavoastră mă sunați acum dovedește hărțuirea de care am parte în fiecare zi. E un scandal mediatic care vrea să distragă atenția de la alte probleme.

– Oamenii spun că firma fratelui dumneavoastră a avut un contract cu Radio Reșița.
– Fratele meu a făcut, la un moment dat, site-ul și pagina de Facebook a radioului, pentru că nimeni dintre noi nu știa să o facă. Atât.

– Am înțeles că apoi, i-ați pus pe colegii dumneavoastră să vă voteze la o gală din 2015…
– Păi și nu e normal să îți rogi colegii să te voteze când participi la un concurs? E ilegal sau imoral?

– Aceste persoane spun că fratele dumneavoastră, prin firma IT, a facilitat votarea, a făcut astfel încât să se poată vota de mai multe ori de la același computer…
– Exclus. Exclus. Vă dați seama, chiar se specifică la concursuri că e complet interzis să faci asta, că vei fi exclus din competiție. E o încercare politică de a fi înlăturată.

– Totuși, înțeleg că și dumneavoastră l-ați susținut pe primarul Reșiței, condamnat în cele din urmă…
– E o diferență. Atunci, cineva din Primărie a venit și m-a rugat să îmi exprim opinia despre conlucrarea dintre instituție și Primărie. El plătește pentru ce a făcut, eu am spus doar că a fost o colaborare bună între cele două instituții. E o fumigenă, întotdeauna trebuie să stricăm ce este bun.

Citește și:

Șefa Radio România Reșița a trimis carul radiodifuziunii să-i aducă mobilă din Serbia! Este același manager care l-a ajutat pe primarul condamnat definitiv pentru că a luat mită

Ordonanța de clasare a cazului Sgaverdea – Epure, trimisă de managerul Radio Reșița către Libertatea:

Șefa Radio Reșița a angajat firma fratelui ei, pe bani publici, ca să fenteze sistemul de votare al Galei Asistenței Sociale. „Ne-a pus să o votăm și a ajuns în finală, pe care a câștigat-o!”

Șefa Radio Reșița a angajat firma fratelui ei, pe bani publici, ca să fenteze sistemul de votare al Galei Asistenței Sociale. „Ne-a pus să o votăm și a ajuns în finală, pe care a câștigat-o!”

Șefa Radio Reșița a angajat firma fratelui ei, pe bani publici, ca să fenteze sistemul de votare al Galei Asistenței Sociale. „Ne-a pus să o votăm și a ajuns în finală, pe care a câștigat-o!”

Șefa Radio Reșița a angajat firma fratelui ei, pe bani publici, ca să fenteze sistemul de votare al Galei Asistenței Sociale. „Ne-a pus să o votăm și a ajuns în finală, pe care a câștigat-o!”

Schimb de e-mailuri între Sgaverdea și fratele acesteia, Epure, care îi dă contul companiei

Șefa Radio Reșița a angajat firma fratelui ei, pe bani publici, ca să fenteze sistemul de votare al Galei Asistenței Sociale. „Ne-a pus să o votăm și a ajuns în finală, pe care a câștigat-o!”


Citește și: 

DIICOT CEAUȘIST – Fostul șef PSD al Radio România a cerut să afle cine dă informații pentru tolo.ro, procurorii au executat! Percheziții la 6 dimineața în casa unui redactor muzical, în fața fetei ei suferindă de autism! I-au confiscat laptopul, au luat-o la DIICOT și au făcut-o să recunoască o infracțiune inexistentă

Cum le-au dat judecătorii cu dosarul în cap procurorilor DIICOT și șefului PSD al Radio România după ce aceștia folosiseră „handicapul mental sever” al fetei unui redactor muzical pentru ca angajata să recunoască o pedeapsă nemeritată!