Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > FOTO/ Protest în fața Primăriei Capitalei din cauza închiderii singurului centru pentru victimele violenței domestice

FOTO/ Protest în fața Primăriei Capitalei din cauza închiderii singurului centru pentru victimele violenței domestice

Peste 50 de femei au protestat, marți, în fața Primăriei Capitalei, vrând să atragă atenția asupra faptului că singurul adăpost non-stop pentru victimele violenței domestice este la un pas să se închidă.

De Dana Aramă,

Casa Invicta se închide de la 1 mai, din cauza lipsei finanțării. Timp de peste doi ani, centrul respectiv a găzduit și/sau consiliat 350 de femei. Conform statisticilor centrului, 104 femei și 128 de copii au ajuns la Casa Invicta după ora 16:30, când restul adăposturilor sunt închise.

„Primăria Municipiului București nu respectă legea – Consiliul General al Municipiului Bucureşti are responsabilitatea de a estima dimensiunea locală a situaţiilor de violenţă domestică şi de a aloca un buget adecvat activităţilor din domeniu.

Conform recomandărilor Grupului de Lucru pentru Combaterea Violenței Asupra Femeilor al Consiliului Europei ar trebui să existe minimum:

  • Un loc în adăpost pentru femei la fiecare 10.000 de locuitori;
  • Un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei, acoperind toate regiunile geografice;
  • Un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei.

În prezent, capitala oferă servicii insuficiente, care nu asigură protecția necesară femeilor, fiind departe de standardele de mai sus. În loc să suplimenteze aceste servicii, Primăria decide să întrerupă finanțarea unui astfel de centru”, au transmis organizatorii protestului.

La manifestația de marți a participat şi Andreea Bragă, director al Centrului Filia. Aceasta spune că manifestaţia „este o reacţie la decizia primăriei Capitalei de a opri finanţarea singurului centru non stop pentru victimele violenţei”.

„Argumentele date de PMB nu stau în picioare, prima reacţie a fost că de la 1 martie bugetul lor a fost diminuat, şi, vezi Doamne, nu mai pot asigura bani pentru acest centru, care are un cost de aproximativ 200.000 de euro pe an, comparativ cu ceilalţi bani aruncaţi, acum spun că Asociaţia nu mai are licenţă de funcţionare, deşi la momentul la care doreau continuarea serviciului respectiv aveau şi puteau s-o prelungească”, a spus Bragă, potrivit Agerpres.

Primăria Capitalei a transmis că nu a oprit finanțarea acestuia, ci doar a expirat un acord care a fost încheiat pe durată determinată, respectiv septembrie 2018-februarie 2019.

Fotografii: Sorin Cioponea


Citește și:

Liviu Dragnea, înfierat la Iași, a ținut discursuri în spatele ușilor închise. „Bine ai venit în Moldova, nimicule!

 

 
 
Close
Close
Închide