Mergi direct la conținut »
Medicii veterinari din România lezați de afirmațiile ministrului Daea
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Medicii veterinari din România lezați de afirmațiile ministrului Daea

Colegiul Medicilor Veterinari din România au reacționat după ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ieri în conferinață de presă că România nu are medici veterinari specializați pe pesta porcină africană

De Paul Barbu,

„Nu există în nici o țară din lume medici veterinari specialiști în pesta porcină africană, cum nu există nici un medic veterinar specialist intr-o anumită boală. Medicii veterinari sunt absolvenți care au competenle dobândite în urma studiilor pentru examinarea animalelor, pentru diagnosticarea unei boli pe baza semnelor clinice, a leziunilor anatomopatologice, a rezultatelor examenelor specifice de laborator”, spune președintele Colegiul Medicilor Veterinari din România, Viorel Andronie.

Totodată, medicii veterinari au competenle dobândite pentru prevenirea, controlul și combaterea bolilor, inclusiv pentru pesta porcină africană. Profesia de medic veterinar este una dintre cele șapte profesii reglementate sectorial la nivel european, lista disciplinelor minime obligatorii pe durata studiilor și competenlele dobândite de către absolvenți fiind identice în toate țările membre ale Uniunii Europene.

Medicii veterinari străini au experiență cu epidemia

„Suspiciunea de pestă porcină africană în România s-a bazat pe semnele clinice identificate de către medicii veterinari de liberă practică la animalele bolnave sau pe baza leziunilor din rinichi, identificate de către medicul veterinar oficial din abator și confirmate de către medicii veterinari oficiali din laboratoare”, mai spune Andronie.

Potrivit lui, după diagnosticarea pestei porcine africane trebuie aplicate și respectate măsurile de combatere, care sunt precizate clar în actele normative ce au transpus legislația europeană în legislația națională. Există un plan de contingență, un manual operațional. Hotărârea Guvernului nr.830/2016, Ordinul președintelui A.N.S.V.S.A. nr. 991/2006, care trebuie să fie aplicate întocmai.

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”
Recomandări

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”

 

Același lucru este valabil pentru orice țara membră a Uniunii Europene. „Virusul pestei porcine africane din România nu este un „balaur cu șapte capete” diferit de cel prezent în restul țărilor europene în care boala este prezentă. Prin urmare, afirmația că „in România nu există specialiști și facultăți care să pregdtească specialiști în pesta porcină africană este una jigntitoare, care pune la îndoială competențele medicilor veterinari români.  Solicităm să fie cerute scuze public întregului corp profesional medical veterinar din România”, a mai spus șeful CMVR.

Acesta a mai precizat că, medicii veterinari străini invitați (din Italia, Lituania, Danemarca și Spania) în România de către autoritătile române sunt medici veterinari care au avut experiență în combaterea pestei porcine africane ca urrnare a evoluției bolii în țările lor. Acești medici veterinari au recomandat aceleași măsuri care sunt menționate în prevederile legislative din România.

 

Close
Închide
  Close