Cîțu a precizat că este nevoie de o măsură care să distorsioneze cât mai puțin piața, deoarece atunci când prețurile sunt plafonate companiile nu mai produc profituri, iar astfel investitorii nu mai au motive să rămână și există riscul să plece din România.

„Am discutat despre plafonarea prețului la gaze, vor fi în continuare discuții între Ministerul Energiei, Consiliul Concurenței și Comisia Europeană pe această temă. E important să nu distorsionăm foarte mult piața, căci atunci motivația de a investi dispare pentru companii. Vrem ca măsura să fie cât mai puțin invazivă, însă ne confruntăm într-adevăr cu o situație specială”, a spus premierul, după ședința de Guvern.

Ordonanță în primă lectură

În privința facturilor la energia electrică, premierul a spus că a fost discutată în primă citire o ordonanță prin care 40% din facturile la energie să fie compensată de către stat.

Cîțu a spus că a mandatat ministerele Muncii, Energiei și Finanțelor să vină cu o soluție privind compensarea facturilor.

Cîțu a mai spus că dorește o compensare a facturilor și pentru clienți non-casnici, în special întreprinderi mici și mijlocii.

Compensarea este o soluție separată de legea privind consumatorii vulnerabili, prin care statul va acorda ajutoare persoanelor cu venituri mici.

Facturile la energie și gaze au explodat în ultima perioadă, din cauza creșterii prețurilor pe bursele internaționale.

Libertatea a scris de nenumărate ori despre facturile mari la energie și gaze sau de furnizori care au promis prețuri fixe, dar acum trimit clienților notificări că vor majora prețurile.

Cum va funcționa schema la energie

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a detaliat modul în care va funcționa schema.

Oficialul a arătat că va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, de 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh.

Potrivit acestuia, fiecare român care consumă lunar între 30 kW și 200 kW va beneficia de o reducere de 18 bani pe fiecare killowat consumat.

Popescu a spus că un consum sub 30 kW pe lună înseamnă că sunt case nelocuite sau case de vacanță.

Potrivit oficialului, schema va ajuta 13 milioane de români.

Peste nivelul de 200 kW este considerat un consum mare și nu va fi compensat.

La sfârșitul fiecărei luni furnizorii vor emite facturile și vor aplica discount-ul fără ca respectivii consumatori să meargă la Fisc pentru documente justificative.

Compensare și la gaze

La gaze naturale compensarea se va face în alt mod: statul va oferi o subvenționare de 25% din factură, dacă consumul se va situa între anumite plaje.

La gaze am luat un preţ de referinţă de 255 lei pe kWh (MWh – n.r.), mai mult decât dublu faţă de cel de anul trecut. Până la un consum anual de 1.200 metri cubi, toate tipurile de locuinţe vor beneficia de un ajutor de 25% din valoarea facturii.

Virgil Popescu:

Oficialul a explicat cum sunt împărțite tranșele de consum:

  • de la 100 la 300 de metri cubi de gaze consum anual pentru o garsonieră
  • între 300 și 600 de metri cubi de gaze pentru un apartament cu două camere
  • între 600 și 900 de metri cubi consumati anual pentru un apartament cu trei camere
  • între 900 și 1.100 de metri cubi pentru un apartament cu patru camere până în 100 de metri pătrați suprafață
  • între 1.100 și 1.200 de metri pătrați pentru case până în 120 de metri pătrați.

Toți românii care se încadrează în aceste plaje vor primi un ajutor de 25% din valoarea facturii.

Consiliul Concurenței: doar 40% din facturi este costul energiei în sine

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat miercuri că doar 40% din factura la energie o reprezintă costul curentului electric în sine, restul fiind taxe și tarife, precum cele de transport și distribuție, sau subvențiile la energia verde.

„O mare parte din factură nu se leagă de prețul efectiv al curentului electric, la noi doar 40% din ce plătește consumatorul reprezintă costul curentului electric, restul sunt alte taxxe și prestații care sunt sub control național, în special tarifele de distribuție, tarifele de transport, subvențiile care se acordă pentru energiile regenerabile și așa mai departe. Aici se poate umbla și aici sunt măsurile. Doi, putem să subvenționăm consumatorii vulnerabili. Legea consumatorului vulnerabil va fi principalul instrument pentru protejarea celor mai săraci. Banii vor veni de la companiile care beneficiază de creșterile de preț”, a spus Chirițoiu la Digi24, conform Mediafax.ro.

Șeful Consiliului Concurenței a spus că prețul energiei crește la nivel european deoarece este tot mai scump să produci energie pe cărbune, din cauza certificatelor de emisii impuse de Uniunea Europeană producătorilor.

Manevrele Rusiei și prețul gazelor

În privința gazelor, Chirițoiu a spus că creșterea prețului la gaze în Europa este temporară și vine ca urmare a presiunilor Rusiei de a primi acceptul să utilizeze conducta Nord Stream 2. Aceasta leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina.

„Ne așteptăm ca odată ce Nord Stream 2 să intre în funcțiune, prețul la gaze să revină, dar nu la prețuri artificial sau neobișnuit de mici din 2020. Dar evoluția prețului la energie electrică este urmarea planului Uniunii Europene de a face energia care poluează să fie cât mai scumpă, pentru a determina o eliminare a acesteia de pe piață și trecerea la energie nepoluantă”, a spus Chirițoiu.

Spania a luat deja măsuri, Italia se gândește

Spania a anunțat deja un pachet de măsuri pentru a reduce prețurile record la energie și plafonarea prețului la gaze.

De asemenea, Italia vrea să revizuiască modul de calculare a facturilor, deoarece facturile finale ar urma să crească cu 40% în trimestrul următor.

Citeşte şi:

Creșterea prețurilor la energie lovește nu doar portofelul europenilor, ci și planurile climatice ale UE

Au atras clienții cu contracte la preț fix timp de un an pentru curent și gaze, apoi au dublat prețul. Explicațiile Restart Energy

Ministru italian: Preţurile la electricitate ar urma să crească cu 40% în următorul trimestru. Autorităţile vor să revizuiască modul de calcul al facturilor

Ce face Guvernul spaniol pentru a reduce facturile la curent și gaze: „Profitul extraordinar al companiilor din energie nu e acceptabil”

„Am lovit-o, era gelozie!” Concurentul de la Survivor care și-a făcut relația praf cu soția: „I-am dat mesaje să se împace cu mine din milă”
PARTENERI - GSP.RO
„Am lovit-o, era gelozie!” Concurentul de la Survivor care și-a făcut relația praf cu soția: „I-am dat mesaje să se împace cu mine din milă”
BREAKING! S-au găsit 5 tratamente anti-covid! Anunțul Comisiei Europene
Playtech.ro
BREAKING! S-au găsit 5 tratamente anti-covid! Anunțul Comisiei Europene
Momente dramatice din mijlocul "Infernului" din Canare: turla bisericii din La Palma, înghiţită de şuvoaiele necruţătoare de lavă
Observatornews.ro
Momente dramatice din mijlocul "Infernului" din Canare: turla bisericii din La Palma, înghiţită de şuvoaiele necruţătoare de lavă
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
HOROSCOP
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Știrileprotv.ro
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Telekomsport
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți