Mergi direct la conținut »
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > FOTO | Preşedintele Klaus Iohannis și-a lansat a treia carte, "EU.RO. Un dialog deschis despre Europa"

FOTO | Preşedintele Klaus Iohannis și-a lansat a treia carte, „EU.RO. Un dialog deschis despre Europa”

Preşedintele Klaus Iohannis și-a lansat, la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, volumul "EU.RO. Un dialog deschis despre Europa". Cea de-a treia carte pe care a scris-o și care a fost publicată de Editura Curtea Veche Publishing şi costă 59 de lei.

De Valentina Postelnicu,

Atunci când a ajuns la TNB, președintele a fost întâmpinat de directorul teatrului, Ion Caramitru.

La lansarea cărții, în sală au fost prezenți mai mulți politicieni PNL, printre care Ludovic Orban, Raluca Turcan, Vasile Blaga, primarul Clujului, Emil Boc și Rareș Bogdan.

De asemenea, la lansare au participat Victor Rebengiuc și soția sa, Mariana Mihuț.

Cu această ocazie, şeful statului a arătat că volumul lansat este o carte utilă pentru cei interesaţi de afacerile europene.

„Am scris această carte în câteva luni de zile. (…) Pentru mine de la început afacerile europene au fost foarte importante pentru că sunt foarte importante pentru România. România face parte dintr-un club select numit Uniunea Europeană, din 2007. Ne-am dorit acest lucru, suntem bucuroşi că suntem acolo şi de aceea m-a interesat foarte mult ce se întâmplă, cum se întâmplă şi am vrut din capul locului ca România să-şi ocupe locul cuvenit în UE şi să joace un rol pe măsură. Am constatat la început că interesul general pentru afaceri europene este mai degrabă modest între cetăţenii de rând care nu cunosc foarte multe. Majoritatea sunt bucuroşi, proeuropeni, dar nu am constatat un interes deosebit pentru chestiunile practice, pentru instituţiile europene, însă în timp aceste lucruri s-au schimbat poate şi datorită faptului că am comunicat destul de mult despre UE, Europa, ce facem noi la Consiliul European şi rezultatele pe care le are România şi suntem apreciaţi acolo. Când a apărut mai evident faptul că vom prelua preşedinţia Consiliului UE am constatat o creştere a interesului (…) pentru afaceri europene şi atunci am crezut că este momentul potrivit să vin în întâmpinarea acestui interes relativ crescut cu câteva informaţii care au devenit ceva mai multe şi care se găsesc aici. Această carte am vrut să fie o carte utilă cetăţeanului interesat, dar care nu vrea să devină doctor în afaceri europene, ci care vrea să se informeze, să ştie mai bine cum funcţionează UE, de ce facem anumite demersuri, de ce merg eu la Consiliul European, ce face România în cadrul preşedinţiei Consiliului UE. Cartea nu am vrut să fie nici preţioasă, nici pretenţioasă”, a spus Iohannis.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram
Recomandări

Adrian Sina, „Ambasador” pentru armata pakistaneză. Postarea jignitoare pusă pe Instagram

El a arătat că există o bibliografie bogată cu privire la afacerile europene, însă a menţionat că lucrările sunt scrise într-un limbaj un pic mai greu accesibil cititorului de rând.

Şeful statului a precizat că volumul scris de el este un ghid pentru cetăţenii interesaţi de afacerile europene.

„Este o carte gândită care vrea să fie un ghid pentru cetăţeanul interesat de afacerile europene, UE şi instituţiile europene. (…) După ce am început să scriu primele pagini mi-am pus întrebarea ce titlu va primi. Am discutat cu destul de multă lume. (…) Titlul acesta EU.RO mi-a plăcut fiindcă este un răspuns direct. (…) Europa este România şi România este Europa”, a mai spus Iohannis.

El a arătat că în volum se găsesc informaţii şi despre alte teme decât cele europene, între care NATO şi schimbările climatice.

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți
Recomandări

Renovat cu 8 milioane de lei acum un an, din bani europeni, spitalul din Eforie Sud se prăbușește peste pacienți

Potrivit unui comunicat al editurii, volumul este un „ghid ce prezintă sinteza istoriei Uniunii Europene, a instituţiilor care o definesc, a valorilor ei şi a principalelor provocări pe care le înfruntă în prezent şi ce anume implică pentru România apartenenţa la proiectul comunitar”.

„Am încercat să prezint, într-o manieră accesibilă, principalele mecanisme, valori şi teme politice relevante pentru constructul european. Intenţia mea a fost aceea de a oferi unui cititor nespecialist explicaţii concise şi răspunsuri la întrebări esenţiale, dar sensibile, care preocupă un număr mare de cetăţeni şi care pot genera confuzii. Întrebările la care am încercat să ofer răspunsuri în această carte sunt foarte variate, iar ele încep de la legitimitatea noastră istorică de a aparţine spaţiului comunitar şi se încheie cu modul în care ne proiectăm prezenţa în Uniune, în viitoarea perioadă. De asemenea, ele au la bază convingerea că este de datoria politicienilor să informeze propriii cetăţeni despre modul de funcţionare a mecanismelor politice şi despre marile teme care solicită, astăzi, atenţia lumii întregi”, spune Klaus Iohannis în introducerea cărţii, potrivit editurii.

Volumul, care este cea de a treia carte scrisă de Klaus Iohannis, costă 59 de lei.

Prima carte scrisă de şeful statului – „Pas cu pas” – a fost publicată în 2014. Cea de a doua, intitulată „Primul pas”, a apărut în anul 2015.

Foto: Vlad Chirea și Florin Ghioca/ Libertatea


Citeşte şi: INTERVIURILE LIBERTATEA | Preotul Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, despre Notre-Dame: ”Această tragedie trebuie să ne apropie, într-o Europă dezbinată de valorile morale și creștine”

Close
Închide
  Close