Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Rusoaica Maria Butina va pleda vinovată pentru spionaj în favoarea Moscovei

Rusoaica Maria Butina va pleda vinovată pentru spionaj în favoarea Moscovei

Rusoaica Maria Butina, o tânără de 30 de ani arestată în vara la Washington pentru spionaj în favoarea Rusiei, va pleda vinovată pentru acuzațiile care i se aduc, scrie CNN citând o sursă apropiată cazului.

Maria Butina, o studentă de 30 de ani, a fost arestată în iulie la Washington. Ea este acuzată că a acţionat ca „agentă nedeclarată a unui guvern străin” şi de „complot” pentru infiltrarea unor organizaţii politice „în vederea promovării intereselor Federaţiei Ruse”.

Inițial, Butina a pledat nevinovată, dar se pare că în ultimele zile a început să colaboreze cu agenții federali și este hotărâtă să își recunoască vina obținând astfel o înțelegere în instanță. Avocaţii ei au cerut luni unui tribunal din Washington să organizeze în această săptămână o audienţă în cadrul căreia ar urma să-şi schimbe strategia de apărare.

Maria Butina este acuzată de procurorii americani că a oferit servicii sexuale în schimbul unui post într-o organizație americană.

Rusoaica a fost reținută de agenții federali la Washington și a fost prezentată instanței care a decis încarcerarea ei într-o închisoare de la periferia capitalei. Potrivit procurorilor, Butina își făcea bagajele într-o încercare de a fugi din locuința în care stătea, în momentul în care a fost prinsă.

În rechizitoriul prezentat de procurori judecătorului care a decis reținerea ei se mai arată că femeia era în contact cu agențiile de informații din Kremlin și că s-a oferit să întrețină relații sexuale cu o altă persoană decât iubitul ei. Serviciile sexuale au fost oferite în schimbul unei poziții în cadrul unei organizații de interes special.

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis
Recomandări

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis

În timpul anchetei lor, agenții FBI au descoperit mai multe schimburi de mesaje între Butina și Alexander Torșin, adjunctul şefului Băncii Centrale a Rusiei, care a fost vizat de sancţiuni în aprilie. În unul dintre acestea, transmis în martie 2017, în el a scris: „Ai depășit-o pe Anna Chapman. Ea poza cu pistoale de jucărie în timp ce tu umbli cu arme reale”.

Anna Chapman este cea mai cunoscută spioană a Rusiei care a fost descoperită de americani. Ea a fost arestată în 2010, a pledat vinovată de o acuzație de conspirație și a fost trimisă în Rusia în iulie 2010, în cadrul unui schimb de spioni între Washington și Moscova.

Maria Butina a studiat la Universitatea americană din Washington şi este fondatoare a unui grup rus care militează pentru dreptul de a deţine arme.


Citește și: Emmanuel Macron a decretat „starea de urgenţă economică şi socială”. Discursul președintelui francez după protestele violente ale „vestelor galbene” / VIDEO


 

Close
Închide
  Close