• „Tu ai un sistem care încurajează escrocul să vină pe piață”, crede fostul ministru al economiei. „De ce să vină? Pentru că dă un tun”.
 • „Pentru că tot primim țeparii ăștia care îi gonesc pe cei onești”.
 • „Domnul Ciucă vrea să amâne. Ce să amâne? Nu rezolvă situația, aruncă grenada, ca să nu explodeze în mandatul lui”.
 • „Ar trebui să vedem ASF-ul ăsta de câte ori nu-și face treaba. Pentru că asta e o problemă. Pentru că altfel noi nu o să terminăm cu genul ăsta de țepe care vor scumpi RCA-ul, de o să ajungă ceva absurd”.

Într-un interviu pentru Libertatea, Năsui acuză afirmațiile premierului în cazul Euroins și mai ales una dintre soluțiile avansate de Ciucă, aceea de a oferi „spațiu” companiei de asigurări. 

INTERVIU despre scumpirile RCA. USR îl atacă pe Ciucă: „Tot primim țeparii ăștia care îi gonesc pe cei onești. Ce spune Ciucă, să nu plătească daunele? Daunele nu dispar”
Claudiu Năsui/Foto: Hepta

Afirmațiile premierului Ciucă au venit la o zi după ce tarifele RCA au crescut puternic, iar șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a vorbit despre „un posibil faliment” pe piața asigurărilor. 

Libertatea: Să începem, vă rugăm, domnule Năsui, cu cea mai proaspătă știre: ASF a anunțat aseară că studiază plafonarea prețurilor la RCA.
Deputat Claudiu Năsui:
Suntem într-un eșec major de reglementare, provocat de cei de la Putere. Acum ei vin și spun „plafonăm prețurile”. Concret, cum o vor face, nu știe nimeni? Și nu e simplu de făcut. Mai simplu, nu simplu în sine, că asigurările sunt o industrie complexă, dar mai simplu era să nu lase să se întâmple aceste dezastre pe piață, cu sute de milioane de euro plătiți de la stat, de la FGA, de fapt de la asigurați. Să nu lase țeparii să-i alunge pe cei corecți.

– Cum credeți că vor face plafonarea?
– Nu vreau să speculez. Dar a plafona prețurile înseamnă o distorsiune în piață. Ce faci? Dă guvernul banii, iar asta cum se traduce: ajungi să premiezi, indirect, un comportament riscant al cuiva în trafic și plătește altcineva pentru el, un asigurat care e prudent și atent? Sau lași firmele să piardă? Sau bagi în datorii atelierele de reparații, cărora nu le mai recunoști costurile reale?

Treaba ASF nu e să plafoneze prețurile, un lucru care distorsionează, ci să supravegheze ca firmele să aibă banii necesari pentru despăgubiri, iar această treabă nu și-au făcut-o și de aceea a și crescut RCA.

– Premierul Ciucă a enunțat două variante în cazul Euroins. Vă rugăm să comentați aceste declarații și variantele enunțate de premier: insolvență sau „spațiu pentru recapitalizare”?
– Sunt cele două variante, de fapt, dar atenție, banii aceia pentru recapitalizare indică și o problemă a companiei, și o problemă a ASF-ului, care n-a detectat problema companiei din timp. Adică suma pe care am văzut-o în articolul dumneavoastră, de 400 de milioane de euro (n.r. – sumă avansată chiar de patronul Euroins)…

– Da.
– Ei bine, aceasta e o sumă foarte mare pentru o companie, nu se face de azi pe mâine, un astfel de necesar de solvabilitate. E o chestie care se face acumulând în timp niște greșeli de tipul rezerve prost făcute. 

Pentru că, de fapt, aceasta e principala bubă la asigurări: oricine poate să fie asigurător în lumea asta, dar în momentul în care vin daunele, dă faliment, dacă nu și-a pus rezerve suficiente. Toată „meseria” de asigurător este să știi câți bani să-ți pui deoparte, să judeci care e riscul.

„Tu ai un sistem care încurajează escrocul să vină pe piață”

– Spuneți că ASF trebuia să aibă grijă să nu se formeze o asemenea gaură?
– Da, există reglementări, există și reglementări europene care pun niște reguli, există o întreagă structură de reguli astfel încât să nu vii cu o schemă piramidală în piață. 

Principalul pericol vine… nu zic Euroins, au fost Carpatica Asig, Astra Asigurări, City Insurance, ei vin, pun prețuri artificial mai mici. Ce înseamnă preț mic în asigurări? Adică pui un preț mic pe risc, iei toată piața, toată lumea e fericită, după care când vin daunele, nu ai bani. Și ce se întâmplă? Toate daunele alea pleacă la Fondul de Garantare, care se alimentează de unde? Păi, din resturile RCA-urilor, adică de la toți cei care au estimat bine riscul. 

Și atunci tu ai un sistem care încurajează escrocul să vină pe piață, pentru că poate să dea un tun, dar asigurătorul corect, care a calculat bine riscul, va suporta el consecințele celorlalți și îl gonești de pe piață. Și pentru că ASF-ul nu-și face treaba, ai un sistem care pur și simplu încurajează escrocheria, încurajează țepele.

„Ciucă vrea să arunce grenada, să nu explodeze în mandatul lui”

INTERVIU despre scumpirile RCA. USR îl atacă pe Ciucă: „Tot primim țeparii ăștia care îi gonesc pe cei onești. Ce spune Ciucă, să nu plătească daunele? Daunele nu dispar”
Nicolae Ciucă / Foto: Hepta

– Întrebarea este de ce a intervenit premierul Nicolae Ciucă în această discuție oferind aceste variante, în contextul în care ziarul a obținut și această confirmare a unei discuții care a avut loc vara trecută intermediată de Ambasada Bulgariei, între reprezentanții Euroins, ai ASF și cei ai Cancelariei Premierului?
– Mi se pare foarte ciudată implicarea premierului, mai ales că ASF, în teorie, nu ține de Guvern. ASF ar trebui să fie independent și ar trebui să fie un reglementator independent. Faptul că el nu și-a făcut niciodată treaba este altă poveste, în teorie ar trebui să fie independent, deci nu știu ce a făcut domnul Ciucă. Am citit în articolul din Libertatea că vrea să le dea un răgaz sau o formulare de acest gen. Cum adică? Să le permită să nu-și plătească daunele un timp, sperând că ce? Că o să dispară daunele alea? Daunele, dacă au avut loc, înseamnă că există un păgubit acoperit de o asigurare, care trebuie să-și primească banii. Daunele nu dispar. 

Gaura aia de 400 de milioane e foarte mare, e colosală, e mare și la bugetul unei țări, darămite pentru o companie.

Mie mi se pare că domnul Ciucă ar trebui să dea niște explicații, pare o ingerință în relația între un reglementator și o companie reglementată. Iar Guvernul nu ar trebui să aibă un rol aici, mai ales nu unul în care spune că îi dă un răgaz. Un răgaz să ce? Domnul Ciucă ar trebui să ce? Să dea bani de la Guvern? Adică escrocului care a dat țeapa i-o acoperim noi, din banii contribuabililor. Sau să zică ce? „Hai, nu plătiți niște daune o perioadă”, deci să-i lase pe niște păgubiți în continuare, să le agraveze situația. Le dă un răgaz: o lună, șase luni, un an. Și după aceea ce se întâmplă? Daunele rămân și se acumulează și altele. Nu rezolvă situația, aruncă grenada, să nu explodeze în mandatul lui.

„Suntem în situația în care răul e deja făcut și trebuie să semnăm certificatul de deces”

– Dar în acest caz nu ar trebui respectată legea, care spune clar ce trebuie să se întâmple în funcție de lucrurile pe care le arată raportul de solvabilitate al ASF?
– Exact asta ar trebui să se întâmple. Dar și mai mult de atât. Noi acum suntem în situația în care răul e deja făcut și trebuie să semnăm certificatul de deces. Dar ar trebui să vedem ASF-ul ăsta de câte ori nu-și face treaba. Pentru că asta e o problemă. Pentru că altfel noi nu o să terminăm cu genul ăsta de țepe care vor scumpi RCA-ul de o să ajungă ceva absurd. Pentru că tot primim țeparii ăștia care îi gonesc pe cei onești. Problema de fond nu o rezolvă doar legea, ci trebuie și Parlamentul, și clasa politică să zică, dar pe cine numim la ASF, pentru că pare că e țara nimănui.

– A mai existat miercuri o declarație a unui lider politic, a președintelui Camerei Deputaților, domnul Ciolacu, care anunța un posibil faliment în piață…
Asta e iarăși absurd, cum ajunge la președintele Camerei Deputaților această informație, care e una foarte sensibilă? Iarăși arată cât de feudal este statul român. Avem niște instituții independente, pe hârtie. Dar, de fapt, există o ierarhie politică care bate orice independență. 

Nu avea ce să caute domnul Ciolacu să vorbească de un faliment în piața asigurărilor. Sunt curios și de unde a aflat.

O piață zguduită de trei falimente ale liderului RCA în șapte ani

Afirmațiile fostului ministru al economiei Claudiu Năsui apar în contextul în care, în ultimii șapte ani, între 2015 și 2022, piața de asigurări din România s-a confruntat cu trei falimente ale liderilor de piață RCA: Astra Asigurări, Carpatica Asig și City Insurance, dar și în contextul în care ziarul Libertatea publică de la începutul acestui an, o amplă investigație jurnalistică pe tema pieței de asigurări.

Potrivit unor date din documente oficiale obținute de Libertatea, inclusiv de la autorități financiare și judiciare din țară și străinătate, cel puțin unul dintre aceste falimente, cel al City Insurance, a fost o uriașă schemă Ponzi. 

Nimeni n-a fost pedepsit, iar prețurile RCA au crescut deja cu 71% în 2022, iar acum s-a anunțat o mărire de încă 35%. 

Statul a plătit 350 de milioane de euro pentru cele trei falimente și urmează ca încă peste 150 de milioane să fie achitați pentu City.

Una dintre cele mai mari companii de asigurări ale lumii, Allianz, prezentă în România ca Allianz Țiriac, a răspuns joi întrebării Libertatea, declarând: „Suntem puternic îngrijorați. Statul să aplice legea!”.

Rugată de ziar să comenteze ce se întâmplă pe piață, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), care grupează 20 de asigurători, inclusiv Euroins, a cerut și ea aplicarea legii. 

Tot joi, fostul premier Florin Cîțu a cerut ASF, într-un interviu pentru ziar, să clarifice cât mai rapid situația din piața de asigurări.

Citește și:

INVESTIGAȚIE. Falimentul de sute de milioane de euro de la City Insurance din România, dezvăluit într-un document confidențial, trimis de autoritățile britanice: „Sume mari de bani, bazate pe contracte false, au fost transferate unor persoane”

INVESTIGAȚIA CITY: Numit de PSD, președintele ASF, Nicu Marcu, a redesenat organigrama și l-a repus director pe directorul sub „supravegherea” căruia au dat faliment trei firme, lideri ai asigurărilor din România

INVESTIGAȚIE. După falimentul CITY, prețul polițelor RCA a crescut cu 71% în 2022, dar ASF susține că nu a găsit niciun responsabil intern

Culmea fraudei în RCA: Cumnatul lui Adrian Năstase și un român-elvețian conectat la serviciile secrete și-au plătit „dobânzi” și „comision de succes” de 30 de milioane de euro, pentru că au reușit să păcălească ASF!

EXCLUSIV. O nouă fraudă la adresa asiguraților RCA. ASF a descoperit nereguli majore la Euroins, liderul actual al pieței, și a sesizat Parchetul. Ce a găsit

INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!

INVESTIGAȚIE. Grupul bulgar Eurohold amenință Libertatea cu tribunalul pentru investigația cu Euroins, liderul RCA din România. Articolele vor continua

RCA MAI SCUMP ȘI NESIGUR. Euroins este cea mai dată în judecată instituție din România – a avut 102.000 de procese în ultimii patru ani, iar numărul crește cu 100 de procese pe zi

Anunț din piața RCA: Euroins transmite că a rezolvat problema din România printr-o reasigurare în interiorul propriului grup din Bulgaria

INVESTIGAȚIE. Escrocheriile care scumpesc RCA: sute de mii de șoferi vor fi despăgubiți la RCA după patru ani! De ce nu funcționează reasigurările în România?

INVESTIGAȚIE. Directorii firmelor RCA care i-au păcălit pe asigurați, ținuți de ASF în funcții după ce tot ASF i-a prins. În câteva zile, lista City va ajunge la judecători

După ce în Parlament s-a anunțat „un posibil faliment” pe piața RCA, 20 de firme de asigurări cer aplicarea legii și spun că „avem încredere că instituțiile statului își vor îndeplini atribuțiile”

În fața crizei RCA, reprezentanța din România a celui mai cunoscut asigurator din lume, Allianz, transmite un mesaj: Suntem puternic îngrijorați. Statul să aplice legea!

SCUMPIREA RCA. Cea mai ieftină asigurare auto obligatorie din România a ajuns 200 de euro, mai mare decât minimumul din Germania și la nivelul unor state din SUA

SCANDALUL RCA. Premierul Ciucă spune că „poate va oferi spațiu pentru Euroins”. ASF a recunoscut că Ambasada Bulgariei a intermediat o întâlnire cu Euroins la Guvern


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
GSP.RO
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (8)

fany   •   10.03.2023, 12:01

Este din ciclul : " Cu ce să-i mai țepuim pe români " și iată că au găsit...RCA . Noi am plătit și ei vor fugi cu sacul plin in spate. Am mai văzut acest film de câteva ori și tot nu ne-am prins, nu noi, ci ASF-ul .Să-l desființeze cineva, vă rog . Cine ? nu știu, dar sigur au și ei un șef sau mai mulți.. parlamentul?

  seaman651   •   10.03.2023, 18:50

  fany   •  10.03.2023, 12:01

  Este din ciclul : " Cu ce să-i mai țepuim pe români " și iată că au găsit...RCA . Noi am plătit și ei vor fugi cu sacul plin in spate. Am mai văzut acest film de câteva ori și tot nu ne-am prins, nu noi, ci ASF-ul .Să-l desființeze cineva, vă rog . Cine ? nu știu, dar sigur au și ei un șef sau mai mulți.. parlamentul?

  Nu numai ca au un sef... ASF nu este pus acolo ca sa urmareasca ce se intampla pe piata, altfel de ce ar pune sef la ASF tot un om sub a carui conducere a murit City? Aici sunt interese majore, care includ conducerea tarii. Altfel nu se poate explica.

MihaiDinu   •   10.03.2023, 11:06

Mare hoție cu RCA, iar premierul nostru, in loc sa stopeze aceasta megaescrocherie naționala la drumul mare, “se face ca ploua”, dovedind, fie necunoaștere și incompetenta, fie cârdășie cu profitorii fără scrupule, reprezentând firmele de asigurări. In România e legea bunului plac al profitorilor!

  seaman651   •   10.03.2023, 18:53

  MihaiDinu   •  10.03.2023, 11:06

  Mare hoție cu RCA, iar premierul nostru, in loc sa stopeze aceasta megaescrocherie naționala la drumul mare, “se face ca ploua”, dovedind, fie necunoaștere și incompetenta, fie cârdășie cu profitorii fără scrupule, reprezentând firmele de asigurări. In România e legea bunului plac al profitorilor!

  De cate ori au fost investigatii publice cu vamesii si cu nasii de tren, banii duceau pana sus la conducerea statului. Nu se poate sa dai tunuri atat de mari, fara ca politicienii sa stie, sa aibe si ei partea lor. In cele din urma rahatul ajunge la ventilator, insa pana atunci, unii baga bani grei in buzunar, pentru ca nu-i intreaba nimeni de unde au avut bani de vile si masini scumpe, de case de vacanta. Cu siguranta nu din salariu.

mrc.inl   •   10.03.2023, 10:33

RCA o să ajungă ceva absurd? A ajuns deja, cum să-i iei bietului român 2.000 lei, un salariu, ca RCA ?! Ca are și el dreptul, săracul, la o rablă de 2.000 €!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Playtech.ro
Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Viva.ro
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Observatornews.ro
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Știrileprotv.ro
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
FANATIK.RO
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Unica.ro
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
HOROSCOP
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!