Cuprins:
„E timpul să ne familiarizăm și în România cu numele Friedrich Merz”
Libertatea: Ce înseamnă pentru Europa clasarea pe primul loc a Uniunii Creștin Democrate (CDU), dar și ajungerea Alternativei pentru Germania (AfD) pe locul al doilea, depășind Partidul Social-Democrat (SPD)?
Siegfried Mureșan: Rezultatul alegerilor federale din Germania poate fi interpretat în următorul fel: Germania a avut în ultimii trei ani un guvern de stânga, condus de un cancelar socialist, care nici măcar nu a reușit să rămână în funcție minim patru ani de zile, adică un mandat. Este cancelarul cu cel mai scurt mandat din ultimii 60 de ani.
Ceilalți cancelari socialiști germani și-au încheiat mandatele înainte de termen. Și cancelarul socialist Schroder (n.r. – Gerhard Schroder, cancelar al Germaniei între 1998 și 2005) a convocat alegeri anticipate, dar în al doilea lui mandat. Și predecesorul său socialist, Helmut Schmidt, a fost detronat prin moțiune de cenzură. Iar cel de dinainte, Willy Brandt, și-a dat demisia fiindcă în biroul său a fost găsit un spion al Republicii Democrate Germane.
Deci socialiștii au un istoric de a nu reuși să-și ducă mandatele la bun sfârșit, dar niciun cancelar nu a eșuat așa de repede ca Olaf Scholz. A fost un eșec al fostului guvern, iar drept dovadă toate cele trei partide din fosta coaliție de guvernare au înregistrat scăderi semnificative, unul dintre ele căzând sub pragul electoral și ratând intrarea în Parlament.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6f1514ba0124c54f52ce8157b9af774c.jpg)
Oamenii au fost dezamăgiți de vechiul guvern. O mică parte au mers spre extreme. Vestea bună e că o bună parte au mers pe partidul de centru dreapta, un partid responsabil, Uniunea Creștin Democrată, membră a Partidului Popular European.
Uniunea Creștin Democrată este câștigătoarea alegerilor, vom avea un guvern pro-european, care sunt sigur că va fi stabil, deoarece ultimii cancelari creștin-democrați ai Germaniei, Angela Merkel și Helmut Kohl, fiecare a guvernat câte 16 ani. Ca atare, e timpul să ne familiarizăm și în România cu numele Friedrich Merz.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/02/siegfried-muresan-agerpres17128587-1024x688.jpeg)
Prioritățile lui Friedrich Merz: securitatea, apărarea și competitivitatea economică
– Pentru România cât de importante sunt rezultatele din Germania, în condițiile în care acest stat e principalul investitor din România?
– Alegerile din Germania sunt importante pentru România din mai multe motive. În primul rând, Germania va avea un guvern proeuropean, care va sprijini Uniunea Europeană. Noul cancelar a fost foarte clar: prioritățile sunt securitatea, apărarea și competitivitatea economică. Toate sunt importante, deoarece un cancelar german dispus să investească mai mult în apărarea UE e o veste bună pentru noi.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c40b2b2848ca155b658226023f1fd567.jpg)
În al doilea rând, un cancelar care prioritizează dezvoltarea economică a Germaniei, de asemenea e o veste bună pentru noi, pentru că știm că în momentul în care Germania e în recesiune economică acest lucru se resimte și în țara noastră, de vreme ce multe din exporturile noastre merg spre piața germană. Ca atare, o economie germană în creștere, susținută, e un lucru bun și pentru întreprinzătorii noștri. Multe locuri de muncă din țara noastră depind de bunul mers al celei mai mari economii din UE.
Următorul lucru bun pentru noi este că extremiștii și antieuropenii, deși au fost susținuți inclusiv de proprietarul Tesla (n.r. – Elon Musk) nu au înregistrat creșteri în campania electorală, din momentul în care a începută să susțină partidul extremist, populist, antieuropean, AfD. Ei aveau 21-22%, iar în seara votului au avut 20,8%.
Concluzia e următoarea: dacă li se explică oamenilor în ce constă pericolul extremismului și oamenii sunt bine informați, atunci nici măcar presiunile uneia dintre persoanele cu multe resurse, cum e Elon Musk, nu produce rezultate. Extremiștii, așadar, nu au crescut în perioada campaniei. În ceea ce privește legătura cu România, extremiștii, atât de dreapta, cât și de stânga din Germania, nu vor juca niciun rol în procesele decizionale în următorii ani.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_63ff26b6b598b5617b0e437fd354840b.jpg)
Merz, susținător al Ucrainei
– Cum credeți că va reuși Friedrich Merz și noul executiv german să dialogheze cu Statele Unite ale Americii, dat fiind că unii din echipa lui Trump simpatizează AfD?
– Noul cancelar (n.r. – posibil cancelar) în seara alegerilor, nu în prima declarație, ci în emisiunea televizată la care a participat după aceea și-a exprimat dezacordul față de unele din poziționările noii administrații americane.
Mă aștept ca noul cancelar să fie un apărător al drepturilor omului, al statului de drept, al valorilor transatlantice, al valorilor lumii libere și acest lucru e bun pentru noi. Ca atare, nu mă aștept ca Friedrich Merz să îi dea dreptate lui Donald Trump în tot ce face în speranța că nu va fi el însuși criticat și totul va fi bine la final.
Mă aștept ca viitorul cancelar să caute o relație transatlantică strânsă și acest lucru e corect, dar dacă i se va spune în față, din partea noii administrații cifre sau argumente care nu sunt conforme cu realitatea, mă aștept ca politicos, calm, să prezinte situația administrației americane. Mă așteptă să rămână un puternic susținător al Ucrainei și mă aștept să susțină procesul de extindere al UE, atât în statele din Balcanii de Vest, cât și în Republica Moldova și Ucraina.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/02/volodymyr-zelenskyy-and-friedrich-merz-discussed-military-assistance--foto-president-gov-ua-1024x683.jpeg)
– Ce ar fi însemnat un AfD și mai puternic? Adică să fi ajuns pe primul loc în preferința electoratului?
– Realitatea este că aceste partide populiste și extremiste nu au soluții la problemele oamenilor. Evident că, cu cât ei ar fi crescut mai mult, conturarea unei majorități proeuropene ar fi fost mai dificilă. Un AfD mai mare ar fi însemnat că guvernul ar fi avut nevoie de mai mulți parteneri într-o coaliție, dar tot ar fi fost un guvern pro-european. Așa cum e acum, cu AfD la 20%, guvernul se poate forma din doar două partide. Esențială pentru scăderea extremiștilor e o bună guvernare. Proasta guvernare îi ajută pe extremiști să se profileze, ca peste tot în lume.
– Zilele acestea am văzut la nivelul UE și anumite poziționări referitoare la relația cu China, cum a fost cea a ministrului spaniol de externe, care solicită elaborarea propriei politici a UE privind China. Cum ar trebui în noul context să evolueze sau să se desfășoare relația UE cu China?
– Valorile care leagă UE de Statele Unite sunt mult mai puternice decât valorile dintre UE și China, care e totuși un stat condus de un regim comunist. Noi nu vom întoarce niciodată spatele Statelor Unite, parteneriatului transatlantic. Sperăm ca nici partenerul nostru să nu se distanțeze prea mult de UE. Ca atare, punctul meu de vedere e că UE continuă să aibă mult mai multe puncte în comun cu Statele Unite decât cu China.
– Sunteți vicepreședinte PPE și unul oamenii de legătură din PNL în relația cu colegii din PPE din Germania. Știți să fie anumite demersuri pentru o întrevedere a lui Ilie Bolojan, președinte autosuspendat al PNL, sau pentru Cătălin Predoiu, președinte interimar al PNL și vicepremier, pentru o întrevedere cu Friedrich Merz în următoarea perioadă?
– Domnul Ilie Bolojan nu este în primul rând președinte autosuspendat al PNL. Domnia sa este în primul rând președinte al României și din această calitate sunt sigur că va folosi toate pârghiile instituționale și politice pe care le are pentru a se întâlni, dialoga, cu toți omologii relevanți.
Partidul Popular European reprezintă primul și cel mai important forum pentru ca un șef al statului român să interacționeze cu viitorul cancelar al Germaniei. Summit-urile PPE, la care membrii Consiliului European, inclusiv președintele interimar al României participă în pregătirea Consiliilor Europene, sunt locul alături de șefii de state și de guverne, precum și de vicepreședinții PPE, participă inclusiv șefii partidelor membru, deci și Friedrich Merz. Așadar, vom folosi aceste canale politice pe care le avem.
Foto: Hepta
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_dc04e4043bfe24aab7dd9c781fc010ee.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f1151644557da39f84fae40212b79fd1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_af0c59904225d71ef15faaab11d3f33f.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_d4520484ddf084e10d7da158a5f611a1.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_a20695f99c835f03267ac550f950ddd3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_3d3a74d6c89267c1d8db02f3f8bccb33.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_45063146cd597b758e5a7075e6501c45.jpg)