De Daniel Ionașcu,

”Sâmbătă am fost la Iaşi, oraşul despre care Nicolae Iorga spunea în 1937 că «este mai mult decât o ilustră capitală a Moldovei». Am avut discuţii foarte interesante şi aplicate cu reprezentanţii mediului de afaceri local care mi-au împărtăşit atât ideile, părerile şi soluţiile pe care le au pentru dezvoltarea afacerilor, precum şi problemele cu care se confruntă.

Una din problemele comune ridicate de aceştia a fost lipsa forţei de muncă. Tocmai pentru că aceasta este o problemă cu caracter general, întâlnită pe întreg teritoriul României, precum şi în alte ţări europene, vreau să îi asigur că la nivel guvernamental vom iniţia negocieri cu toate statele membre pentru a implementa un pachet de măsuri care să răspundă atât nevoii, cât şi dorinţei de revenire acasă a celor plecaţi la munca în străinătate„, a scris Teodorovici, duminică, pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

Şeful de la Finanţe a transmis în finalul mesajului că: ”Oamenii care înţeleg să fie alături de alţi oameni şi împreună pentru România ştiu deja ceea ce simt şi gândesc…#insistpentruRomania”.

Limitarea dreptului de muncă la 5 ani?

Anterior, în data de 6 aprilie, Teodorovici a spus că țările europene din care pleacă forța de muncă ar trebui să gândeascu un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluție.

Una dintre măsuri era de impunere a unei limite de 5 ani pentru munca într-o țară. Mai bine de 3,5 milioane de români muncesc acum peste hotare, în special în vestul Europei, reprezentând 17% din populație. Aceștia au trimis în țară 44 de miliarde de euro din 2016 încoace.

 ”Libera circulaţie a forţei de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile ţărilor de origine şi ţărilor-gazdă şi în cele mai multe cazuri au un rol semnificativ în ceea ce priveşte câştigurile celor rămaşi în ţara de origine. Totuşi mobilitatea muncitorilor poate avea şi efecte negative, de exemplu atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor şi stopând creşterea potenţială”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Opoziția l-a criticat atunci pe Teodorovici, afirmând că dorește limitarea dreptului la muncă și a celui de circulație în UE.

Lipsa forței de muncă ieftine este o problemă des adusă în discuție de către patronate. Recent, Guvernul a crescut contingentul de muncitori străini din România.

România este a doua țară, după Siria, în funcție de procentul de cetățeni aflați în afara granițelor.

Urmează jumătate de milion de pakistanezi

De asemenea, un alt scandal a apărut, după ce Ministrul Muncii din Pakistan a declarat, în urma unei întâlniri cu Ambasadorul României în această țară, Nicolaie Goia, că Pakistanul ar urma să trimită 500.000 de muncitori în țara noastră până la finele lui 2020.

Numărul foarte mare a dus la critici extrem de dure în mediul online.

Dobre: 'Eu nu sunt sclavul Simonei!' Halep rupe tăcerea, ce s-a întâmplat de fapt: "Nu a fost frumos..."
GSP.RO

Dobre: 'Eu nu sunt sclavul Simonei!' Halep rupe tăcerea, ce s-a întâmplat de fapt: "Nu a fost frumos..."