Mergi direct la conținut »
Terorismul de extremă dreapta. Cele mai violente atacuri extremiste din istoria modernă
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Terorismul de extremă dreapta. Cele mai violente atacuri extremiste din istoria modernă

Terorismul de extremă dreapta. Cele mai violente atacuri extremiste din istoria modernă

Atacul din Noua Zeelandă a tras atenția asupra extremismului de dreapta și a atacurilor comise de-a lungul anilor în numele supremației rasei albe. Atacul de vineri de la două moschei din Christchurch este al treilea cel mai sângeros din istoria terorismului de extremă dreapta.

Australianul Brenton Tarrant a ucis vineri cel puțin 49 de persoane în două moschei din orașul Christchurch din Noua Zeelandă, în ceea ce a fost descris de premierul Jacinda Arden drept cel una dintre cele mai „negre zile” din istoria țării.

Atacul este al treilea cel mai sângeros din istoria terorismului de extremă dreapta din lume. Pe primul loc se află atacul comis în Oklahoma City în 1995.

Lista celor mai sângeroase atacuri teroriste de extrema dreapta din ultimii 24 de ani.

Oklahoma City, aprilie 1995

168 de persoane au fost ucise și peste 600 au fost rănite după ce o bombă a vizat o clădire de nouă etaje în care se aflau mai multe birouri federale din Oklahoma City. Criminalii Timothy McVeigh (care a fost executat în 2001) și Terry Nichols, au fost foști soldați asociați cu Mișcarea Patriotă anti-guvernamentală de extremă dreaptă.

Oslo și Insula Utoya, iulie 2011

Anders Breivik a ucis opt persoane cu o bombă detonată în fața unei clădiri guvernamentale din capitala Norvegiei, Oslo. Mai târziu, în aceeași zi a împușcat 69 de participanți la o tabără de vară a tineretului Partidului Laburist din Norvegia de pe insula Utøya. În ziua atacului, Breivik a publicat un manifest online care condamnă ceea ce el numea „Islamizarea Europei”.

INTERVIU | Les Knight, omul care vrea dispariția voluntară a omenirii pentru salvarea planetei. Ce spune despre România
Recomandări

INTERVIU | Les Knight, omul care vrea dispariția voluntară a omenirii pentru salvarea planetei. Ce spune despre România

Christchurch, martie 2019

Cel puțin 49 de persoane au fost ucise în două atacuri cu armă comise la două moschei din orașul Christchurch din Noua Zeelandă. Autorul atacului a transmis live pe Facebook atacul și a publicat anterior pe rețelele de socializare un „manifest” de 87 de pagini.

Parkland, Florida, februarie 2017

17 studenți și personal au fost uciși de Nikolas Jacob Cruz, care a deschis focul la Liceul Stoneman Douglas din Parkland, Florida. El a avea opinii de extrema dreaptă xenofobe, antisemite și homofobe, potrivit unor discuții postate pe chatul privat de pe Instagram

Pittsburgh, octombrie 2018

Adept al teoriei supremației rasei albe, americanul Robert Bowers a împușcat 11 persoane în sinagoga Tree of Life din Pennsylvania. Acesta a fost cel mai sângeros atac asupra comunității evreiești din SUA.

Charleston, iunie 2015

Dylann Roof, un tânăr de 21 de ani, a ucis nouă persoane de culoare aflate la slujbă în biserica. Atacul a avut loc în orașul Charleston din Carolina de Sud.

Reacție dură a șefei Casei de Sănătate în cazul medicilor mituiți de companiile pharma
Recomandări

Reacție dură a șefei Casei de Sănătate în cazul medicilor mituiți de companiile pharma

Quebec, ianuarie 2017

Alexandre Bissonnette a omorât șase persoane în timpul rugăciunii la Centrul Cultural Islamic din Quebec, Canada.

Wisconsin, august 2012

Șase persoane au fost împușcate într-un templu Sikh din Oak Creek, lângă Milwaukee, Wisconsin. Autorul atacului, Wade Michael Page, este un fost soldat american, care avea legături cu mișcările neonaziste.


Citește și: EXCLUSIV | Le dădeau alimente amestecate cu nisip! Dosarul „Moscova 2”, care reinventariază tezaurul românesc dus la ruși, conține și dovezi ale masacrului împotriva evreilor din Basarabia aflată în România Mare


 

Close
Închide
  Close