MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu, Valentina Postelnicu

Teodorovici, reacție după avertismentul agenției Standard & Poor’s: „Nu am cerut niciun termen. Nu mă pot împrumuta pe piețele internaționale din lipsa bugetului”

Distribuie

România nu se poate împrumuta pe piețele internaționale din cauză că nu are legea bugetului promulgată, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, la Parlament. Acesta a completat că poartă discuții cu agenția de rating Standard & Poor’s, după ce aceasta a avertizat că va scoate România din categoria celor recomandate investițiilor și va retrograda țara noastră la categoria "junk".

„Vizavi de buget, sper că știm cu toții efectele negative, inclusiv pentru ieșirea noastră în piața internațională reprezintă un impediment lipsa bugetului. Practic nu mă pot împrumuta la piața externă până nu am un buget, este evident acest lucru. Costurile pot să crească.

Vizavi de agenția de rating Standard & Poors, am trimis scrisoarea după cum ați văzut în spațiul public și îi mulțumesc poștașului cu această ocazie. Rugămintea la dânsul este să îmi scoată semnătura de acolo pentru că știu că încalcă o prevedere legală, dacă vrea să afle care este aceea o poate afla pe calea juridică. În rest, nu am cerut prin scrisoare niciun termen, săptămâni sau cum alți necunoscători ai economiei au comunicat în spațiul public.

V-am spus care au fost punctele de discuții pe care le-am avut noi cu cei de la bănci și am avut eu personal discuții cu cei de la agenție și o să mai am în următoarele zile și o să aduc toate argumentele ca să înțeleagă foarte clar care este situația României și să ia o decizie în acest sens”, a spus Teodorovici.

Întrebat dacă Ordonanța 114 poate fi un motiv pentru retrogradarea țării noastre, acesta a negat.

„Nu! Și dacă vă uitați în raportul agenției acolo aduc în atenție posibile efecte ale acestei ordonanțe, dar nu spun că ordonanța este cea care duce la scăderea ratingului de țară”, a spus ministrul Finanțelor.

„Taxa pe lăcomie”, criticată din toate părțile

Ordonanța 114 a fost aprobată de Guvern la finalul lunii decembrie 2018. Prin aceasta, Executivul a instituit „taxa pe lăcomie”, pe care băncile trebuie să o plătească dacă indicele ROBOR trece de 2%.

Atât reprezentanții băncilor, cât și Banca Națională a României, Banca Centrală Europeană sau BERD au criticat adoptarea taxei pe activele bancare.

Pe lângă această taxă, Guvernul a instituit o taxă de 2% în energie, una tot de 2% în domeniul jocurilor de noroc și alta de 3% în comunicații.

Tăriceanu a cerut eliminarea taxei de 2% din energie

Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut deja anularea taxei de 2% din energie, deoarece companiile producătoare au probleme din cauza ei.

În domeniul telecom, operatorul Telekom a anunțat că e posibil să nu participe la licitația pentru licențele 5G, programată pentru acest an, din cauza taxei.

Pilonul II de pensii, aproape de a ajunge iar la stat

În fine, tot în Ordonanța 114 apar și noi condiții draconice pentru fondurile de pensii. Statul le-a tăiat comisioanele de administrare și le cere să aducă de acasă 800 de milioane de euro.

Acest lucru ar duce însă la retragerea celor 7 companii de administrare de fonduri din România, iar cele 48 de miliarde de lei din Pilonul II ar ajunge să fie apoi administrați de stat.

ALDE, partener de guvernare cu PSD, a cerut și în acest caz modificarea ordonanței în Parlament. Ordonanța 114 a fost adoptată tacit în Senat, iar acum se va discuta în Camera Deputaților.

Premierul Viorica Dăncilă a explicat luni efectele Ordonanței 114 în Parlament.

Legea bugetului pe 2019 a fost adoptată recent de către Parlament, după ce Ministerul Finanțelor a pus-o în dezbatere cu întârziere, dar președintele Klaus Iohannis a atacat-o la Curtea Constituțională.

Proiectul trebuia făcut public încă din luna noiembrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Citește mai multe despre Eugen Teodorovici, buget 2019 și ordonanta de urgenta pe Libertatea.

Comentarii