După ce ai gustat din delicioasele aperitive de Revelion și te-ai înfruptat din celelalte delicatese de la masa festivă, trebuie să închei „festinul” cu un desert dulce. Există o mulțime de rețete de prăjituri de Revelion din care poți alege.

Prăjitura Albă ca Zăpada

Ingrediente

  • 150 ml ulei
  • 3 oua
  • 150 gr zahar
  • 1 plic amoniu stins in 10 ml otet
  • un praf de sare
  • faina cat cuprinde

Pentru cremă:

  • 250 gr unt
  • 100 gr amidon alimentar
  • 300 ml lapte
  • 2 oua
  • 150 gr zahar
  • zeama si coaja de la lamaie

Mod de preparare

  • Se pune laptele (250 ml) într-o cratiță la fiert.
  • Seaparat, într-un bol, se amestecă zahărul, amidonul, ouăle și 50 ml lapte rece.
  • Când laptele a început să fiarbă se adaugă compoziția de mai sus și se amestecă bine până se îngroașă și fierbe în clocot.
  • Se ia cratița de pe foc, se pune compoziția într-un bol.
  • Când este rece se spumează împreuna cu unt, zeama și coaja de la o lămâie.
  • Într-un bol adăugăm ingredientele: uleiul, zahăr, ouă, amoniu stins in otet, praf de sare si amestecam pana se dizolva zaharul.
  • Se adaugă treptat făina până obținem o compoziție aproape vârtoasă, potrivită pentru a fi intinsă.

Aceste foi se coc pe dosul tăvii. Luăm tava, o ungem cu ulei și, după ce am presărat un praf de faină, se întinde foaia. Se îndepărtează marginile și se introduce în cuptorul încălzit. Se lasă la copt cca 10 min. După ce coacem toate foile se lasă la răcit, după preferință cu foaie de copt intre ele.

Foile coapte se umplu cu crema de mai sus, 4 foi, 3 straturi de cremă. Se așează o tavă cu o greutate, pentru uniformizare, și se lasă cca 10 min, apoi se introduce la rece până a doua zi. Se pudrează cu zahăr farin și se porționează după preferință.

Prăjitura Albă ca zăpada - rețetă
Prăjitura Albă ca zăpada – rețetă

Cozonac cu caco, nucă și rahat

Ingrediente

Pentru aluat de cozonac:

  • 1 kg faină;
  • 500 ml lapte;
  • 4 ouă;
  • 250 gr zahăr;
  • 50 gr unt;
  • 50 ml ulei;
  • 50 gr de drojdie proaspătă;
  • coaja de lămâie;
  • un praf de sare;

Pentru umplutură:

  • 3 linguri de cacao;
  • o fiolă cu esență de rom;
  • 250 de gr de rahat tăiat cubulețe;
  • 250 gr de nucă măcinată;
  • 100 g stafide;
  • 150 gr zahăr;
  • 4 albușuri.

Mod de preparare

Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare.  În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc.

Se încălzește laptele și se adaugă peste galbenușuri.  Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.

Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros.

Albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă tocata și se amestecă întrega compoziție.

După ce aluatul a crescut, se împarte în două, iar prima parte se împarte din nou în două bucăți. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas.

Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr. Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.

Cozonac cu cacao
Cozonac cu cacao

Vezi și alte rețete de cozonac

Chec cu portocale

Ingrediente

  • 250 gr făină;
  • 200 gr zahăr pudră;
  • 180 ml suc de portocale proaspăt;
  • 180 gr zahăr;
  • 130 ml ulei;
  • 3 portocale – doar coaja rasă;
  • 3 ouă;
  • 50 gr amidon de porumb;
  • O lingură cacao;
  • Un plic praf de copt;
  • Un vârf cuțit praf de sare;
  • Un vârf cuțit bicarbonat;
  • Sucul de la o lămâie.

Mod de preparare

Într-un vas se pun ouăle și se mixează împreună cu zahărul și sarea până își triplează volumul. Se adaugă și sucul de portocale, coaja rasă și uleiul și se amestecă totul cu un tel până obții o compoziție omogenă.

Făina se amestecă cu praful de copt, amidonul și bicarbonatul și se adaugă în amestecul de mai sus amestecând cu un tel. O tavă pentru chec dreptunghiulară sau rotundă se tapetează cu ulei și făină și se umple cu aluat. Peste aluat se adaugă lingura de cacao și se amestecă bine pentru a se încorpora totul.

Peste aluat se adaugă și sucul de portocale și se amestecă puțin cu o scobitoare. Checul se dă la cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade C, după care se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.

Pentru glazură, se amestecă zahărul pudră cu sucul de lămâie și se distribuie pe toată suprafața checului, după care se lasă să se întărească pentru aproximativ 20 de minute.

Vezi și alte rețete de chec

Tort diplomat cu pișcoturi și frișcă

Ingrediente

  • 2 pachete pișcoturi;
  •  4 gălbenușuri;
  •  200 g zahăr;
  •  2 linguri făină;
  •  500 ml lapte;
  •  3 pliculețe gelatină;
  •  500 ml smântână pentru frișcă;
  •  1 conservă de ananas;
  •  3 portocale;
  •  3 kiwi.
  • 200 ml smântână pentru frișcă;
  • 50 g zahăr;
  • 1 portocală;
  • 1 kiwi;
  • 100 g căpșuni;
  • 2 banane.

Mod de preparare

Dizolvă pliculețele de gelatină în 3-4 linguri de suc de portocale sau sirop de ananas din conservă, după preferință. Pune gălbenușurile cu 150 g zahăr într-o cratiță la foc mic și amestecă, apoi adaugă laptele și făina. Amestecă constant pentru a evita formarea cocoloașelor sau lipirea. Ține crema pe foc până când se îngroașă, apoi las-o deoparte să se răcească, aproximativ 20 minute.

Când crema s-a răcit, adaugă gelatină puțin încălzită la microunde și omogenizează. Bate bine 500 ml smântână pentru frișcă cu 50 g zahăr și încorporează în crema de gălbenușuri. Pregătește tavă de tort, aranjând pișcoturi date prin sirop de ananas din conservă de jur împrejur și pe fundul tăvii, cât mai uniform, apoi taie fructele cubulețe.

Asamblează tortul diplomat astfel: peste stratul de pișcoturi așază un strat de crema, un rând de mix de fructe, urmat de alte straturi de crema și fructe, ultimul fiind un strat de crema. Da tortul la frigider pentru 5-6 ore sau peste noapte, iar când crema s-a întărit, bate frișcă cu 50 g zahăr și ornează tortul.

Sursă rețetă: Rețetepractice.ro

Cum se face tortul diplomat
Cum se face tortul diplomat

Vezi și alte rețete de tort diplomat

Turtă dulce

Ingrediente

  • 500 g făină;
  • 4 ouă;
  • 9 linguri de miere;
  • 200 g zahăr pudră;
  • o linguriță mix de condimente: scorțisoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, anason;
  • o linguriță bicarbonat;
  • o lingură zeamă de lămâie.

Mod de preparare

Se amestecă untul topit cu mierea, zeamă de lămâie și zahărul, într-o crăticioară, la foc mic. Apoi se lasă la răcit. Între timp, se amestecă ingredientele uscate (cu excepția ouălor). Se combină cele două amestecuri. Se bat ouăle și se adaugă peste ele. Se frământă lent, dar ferm, aluatul de turtă dulce, până la omogenizare.

Dacă încă se lipește de mâini, înseamnă că mai trebuie făină. Aluatul final trebuie să fie elastic și nelipicios. Se acoperă castronul cu aluat, cu un prosop curat și se lasă să crească cel puțin 30 de minute. Se încinge cuptorul și se tapetează o tavă cu foaie de copt. Se întinde o foaie și se taie forme diverse care se pun pe tavă, la 1-2 cm distanță între. Se dau la cuptor 15-20 de minute.

Turtă dulce
Turtă dulce

Vezi și alte rețete de turta dulce

Tiramisu la pahar

Ingrediente

  • 200 ml cafea
  • 100 g zahăr
  • 2 bucata gălbenuşuri
  • 200 g frişcă naturală
  • 200 g brânză mascarpone
  • 16 bucati pişcoturi
  • 2 bucati plicuri zahăr vanilat
  • praf sare

Mod de preparare

Se pregăteşte cafeaua şi se lasă la răcit. Între timp, gălbenuşurile se freacă cu un praf de sare şi apoi cu zahărul pudră şi zahărul vanilat. Se adaugă şi puţină frişcă bătută. După care se adaugă crema mascarpone. Rezultatul se lasă câteva minute la rece. În cafea, se pune şi puţin whisky şi se însiropează pişcoturile. Se aşează în cupe un strat de cremă, unul de frişcă, pişcoturi, cremă şi iar frişcă. Se ornează cu ciocolată şi se seveşte după ce a fost ţinută cel puţin 1-2 ore la rece.

Sursa: retete.unica.ro

Tiramisu cu ciocolată
Tiramisu cu ciocolată

Vezi și alte rețete de tiramisu

Clătite cu nutella, nuci și banane

Ingrediente

  • 3 ouă
  • 300 grame de făină
  • 300 ml de lapte
  • 250-300 ml de apă minerală
  • 3 linguri de unt topit (opțional)
  • 1 praf de sare
  • opțional: 1-3 (maximum) linguri zahăr sau după gust
  • arome: 1 linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat)
  • aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prăjit
  • *apa minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă simplă, însă nu vor ieși la fel de pufoase

Ingrediente umplutură clătite cu nutella, nuci si banane:

  • 250 gr Nutella
  • 2 banane
  • un pumn de nuci măcinate

Mod de preparare

Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu un tel cu praful de sare.  Se adaugă  făina toată deodată, extractul de vanilie, zahărul, dacă se folosește (nu puneți mult zahăr în compoziție pentru că veti obține clătite negricioase, zahărul se caramelizează în tigaie si le închide la culoare) și se amestecă totul bine cu telul, cu mixerul sau cu o lingură de lemn, începeți să adăugați treptat lichide.

Puțin câte puțin, se încorporează în aluat lichidelele laptele, apa minerală și untul topit (opțional), dar rece, amestecând insistent și energic . În final, aluatul trebuie să fie mătăsos (să arate ca o înghețată topită), fără urmă de cocoloașe, cu o consistență destul de lichidă daca vreți clătite subțiri sau ceva mai grosuț dacă le vreți mai groase.

După ce s-au prăjit toate clătitele, acestea se vor unge  cu nutella, se adaugă câteva felii de banane și si presară câteva nuci, iar apoi se rulează și se servesc calde.

Clătite americane cu nutella
Clătite americane cu nutella

Vezi și alte rețete de clatite

Cheesecake cu căpșuni

Ingrediente

  • 300 gr cremă de brânză;
  • 300 gr căpșune proaspete;
  • 300 ml smântână pentru frișcă;
  • 200 gr biscuiți cu ovăz;
  • 100 gr zahăr pudră;
  • 100 gr unt 80% grăsime.

Mod de preparare

Pune biscuiții într-un blender sau într-o pungă și pasează-i cu ajutorul unui sucitor. Separat, într-un vas, pune untul la topit și ulterior toarnă-l peste biscuiți și amestecă pentru a încorpora cât mai bine totul. Toarnă totul într-o formă de copt cu pereți detașabili pe care ai tapetat-o în prealabil cu hârtie de copt și presează totul foarte bine. Dă tava la cuptor la foc potrivit, 170 – 180 de grade C, pentru 10-15 minute, după care scoate și lasă să se răcească.

Într-un vas separat, amestecă cu ajutorul unui mixer crema de brânză, semințele de la păstaia de vanilie și zahărul pudră. Separat, într-un alt vas, bate spuma de frișcă și când este tare încorporeaz-o cu amestecul din crema de brânză. Toarnă tot amestecul peste blatul rece, uniformizează cu o paletă și deasupra presară feliile proaspete de căpșuni. Pune cheesecake-ul la frigider pentru cel puțin două ore înainte de servire.

Cheesecake cu căpșuni
Cheesecake cu căpșuni

Vezi și alte rețete de cheesecake

Prăjitura Fanta

Ingrediente pentru blat

  • 5 ouă;
  • 200 gr zahăr;
  • 150 gr făină;
  • 40 ml ulei;
  • 40 ml cacao;
  • O linguriță esență de portocale;
  • Un praf de sare.

Ingrediente pentru cremă

  • 500 gr brânză cremoasă de vaci;
  • 100 gr de unt;
  • 250 gr de mascarpone;
  • 150 gr de zahăr pudră;
  • 50 gr de zahăr vanilinat;
  • 50 gr de cacao;
  • O linguriță esență de vanilie.

Ingrediente pentru jeleu

  • Un litru suc de portocale Fanta;
  • 100 gr de zahăr;
  • 100 gr amidon de porumb.

Mod de preparare blat

Pentru început, pregătește blatul. Pune ouăle într-un bol, adaugă sarea, zahărul și mixează totul foarte bine până când ouăle își triplează volumul. După ce compoziția s-a mărit, adaugă cele 40 de gr de cacao și mixează din nou, dar de data aceasta la viteză mică.

După ce ai mixat, adaugă și restul ingredientelor și încorporează-le manual. Adaugă uleiul, o linguriță de esență de portocale și amestecă ușor, după care începe să încorporezi făina, amestecând constant.

Toarnă toată compoziția într-o tavă, nivelează bine și pune totul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 de minute. Când blatul este gata, scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească.

Știi care sunt cele mai delicioase rețete de turtă dulce?

Mod de preparare cremă

Pune untul într-un bol, adaugă zahărul pudră și cel vanilinat și mixează totul foarte bine până când untul arată ca o cremă. Adaugă și brânza de vaci împreună cu esența de vanilie și continuă să mixezi. Adaugă și brânza mascarpone și mixează din nou, dar nu pentru mult timp, pentru că riști să se taie compoziția cremei.

Mod de preparare jeleu prăjitura Fanta

Pune sucul de portocale într-o cratiță la foc mic, adaugă amidonul de porumb, amestecă bine totul, după care adaugă și zahărul. Amestecă continuu în compoziție până când observi că începe să se îngroașe crema. Ia cratița de pe foc și acoper-o cu o folie de plastic și las-o la temperatura camerei.

Pune prima dată blatul într-o tavă cu pereți detașabili, întinde crema de brânză bine peste blat. Nivelează totul foarte bine. Deasupra cremei de brânză, adaugă jeleul de portocale. După ce ai pregătit-o, prăjitura Fanta se lasă la frigider pentru minim șase ore sau, dacă este posibil, peste noapte. Când este gata, feliază prăjitura și servește-o proaspătă.

Citeşte şi:

Tradiții românești de Anul Nou 2021. Superstiții de Revelion

Ce se mănâncă de Revelion – rețete pentru masa festivă de Anul Nou

Salată boeuf – rețete pas cu pas pentru salată făcută în casă

Benny Adegbuyi, declarație curajoasă despre Antonia: „Velea, să nu te superi pe mine!”
PARTENERI - GSP.RO
Benny Adegbuyi, declarație curajoasă despre Antonia: „Velea, să nu te superi pe mine!”
Ce a pățit un bărbat după ce a mâncat zilnic jeleuri de lemn dulce. Atenție, nu face ca el!
PARTENERI - PLAYTECH
Ce a pățit un bărbat după ce a mâncat zilnic jeleuri de lemn dulce. Atenție, nu face ca el!
Horoscop 17 ianuarie 2021. Capricornii au nevoie de o schimbare în gândire, ca să-și poată reevalua corect reacțiile
HOROSCOP
Horoscop 17 ianuarie 2021. Capricornii au nevoie de o schimbare în gândire, ca să-și poată reevalua corect reacțiile
Marijuana gratis pentru cei care se vaccinează. În ce țară va fi aplicat acest plan
Știrileprotv.ro
Marijuana gratis pentru cei care se vaccinează. În ce țară va fi aplicat acest plan
Scandal MONSTRU în familia Vlăduţei Lupău. Bătaie ca-n filmele de acţiune în centrul Clujului
Telekomsport
Scandal MONSTRU în familia Vlăduţei Lupău. Bătaie ca-n filmele de acţiune în centrul Clujului
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)
PUBLICITATE
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)