De Iulian Budușan,

Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare și medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, anunță instituția într-un comunicat de presă.

Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.

Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.

Lista localităților din Italia aflate în carantină

 • Casalpusterlengo – 15,293 locuitori
 • Codogno Lodi – 15,907 locuitori
 • Castiglione dAdda Lodi – 4,646 locuitori
 • Fombio Lodi – 2,317 locuitori
 • Maleo Lodi – 3,098 locuitori
 • Somaglia Lodi – 3,837 locuitori
 • Bertonico Lodi – 1,118 locuitori
 • Terranova Lodi – 927 locuitori
 • Castelgerundo Lodi – 1,498 locuitori
 • San Fiorano Lodi – 1,839 locuitori
 • Vò Veneto  Padova Lodi – 3.305 locuitori

Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, spune că o variantă pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus și în România este ca cei care vin din zone afectate să declare singuri acest lucru la direcțiile publice de sănătate și să stea, acasă, în carantină, 14 zile.

Bruxelles-ul se teme că răspândirea noului coronavirus va provoca prima închidere a frontierelor din motive de sănătate de când a fost instituită zona Schengen, în 1995.

Spre deosebire de Ebola, care nu se putea multiplica în Europa pentru că virusul se transmitea doar în anumite condiții, epidemia de coronavirus amenință zone întregi și e posibil să testeze sistemul românesc de sănătate, lipsit de norme și de transparență.

Citeşte şi:

Managerul Institutului Matei Balș: „Nu mai avem măști și costume de protecție. Cei care vin din zonele afectate trebuie să autodeclare și să stea acasă în carantină 14 zile”

Epidemia de coronavirus din Italia poate duce la închiderea graniţelor în zona Schengen

Cât de pregătiți suntem să facem față unei epidemii de coronavirus în România? Spitale care nu au cultul regulilor și un guvern care nu știe să comunice