Cel de-al doilea val al pandemiei le dă emoții fermierilor germani din localitatea Selfkant, aflată aproape de granița cu Olanda. Recunosc însă că acum cel puțin știu la ce să se aștepte. „Anul trecut, în martie, nu știam nimic”, spune Chris Hensgens, în vârstă de 32 de ani, care conduce, alături de fratele său Arne și de tatăl lor, afacerea familiei.

Acum sunt doar 15 muncitori care lucrează pe câmp, dar mai mulți sunt așteptați să ajungă în scurt timp. În vârful sezonului, sunt chiar și 150 de oameni care muncesc la fermă, spun patronii.

De teamă, mulți muncitori s-au întors acasă, în România

În funcție de vreme, sezonul de sparanghel începe la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie. După sparanghel urmează căpșunile, apoi, pe rând, afinele, ceapa, sfecla de zahăr, grâul și porumbul.

Selfkant se află în districtul administrativ Heinsberg, care a fost primul focar de infecție din Germania în februarie anul trecut.

Când a izbucnit pandemia, 3 din cei 10 muncitori români care erau deja la fermă s-au întors imediat în țară, de frică, a povestit Chris Hensgens pentru DW.

Cum îi așteaptă fermierii germani pe muncitorii români: „Avem nevoie de lucrători cu experiență și îi tratăm corespunzător, pentru că vrem să îi păstrăm”
Muncitor la fermă de sparanghel din Germania | Foto: EPA

Când Germania a intrat prima dată în carantină, sezonierii nu au mai avut voie deloc să intre în țară. Apoi, regulile s-au schimbat, iar fermierii au putut aduce lucrători pe câmp, pe propria cheltuială.

Familia Hensgens a cheltuit aproape 10.000 de euro doar pe bilete. Iar unele nici nu au fost folosite.

La ferma familiei Hensgens, cei mai mulți muncitori sunt români. De altfel, câmpurile din toată Germania sunt pline de lucrători români.

„Muncitorii români nu au știut unde este aeroportul și cum să ajungă acolo, pentru că, de regulă, erau luați de acasă cu autobuzul și aduși direct aici”, explică Chris Hensgens.

Reguli noi: fără cumpărături, echipe fixe și fiecare mănâncă în camera lui

Ferma de sparanghel este a doua cea mai mare din regiune și are 250 de hectare. Fără muncitorii sezonieri, ferma nu ar putea funcționa.

Cum îi așteaptă fermierii germani pe muncitorii români: „Avem nevoie de lucrători cu experiență și îi tratăm corespunzător, pentru că vrem să îi păstrăm”
Fermă de sparanghel din Germania | Foto: EPA

Însă pandemia impune în continuare reguli stricte de igienă și distanțare, astfel că lucrătorii trebuie să se obișnuiască și cu noile condiții. Doar o parte dintre ei vor putea sta în spațiile de locuit, unde sunt camere de câte patru persoane, bucătării, băi și sufragerii comune. Ceilalți vor locui în containere special amenajate și toate spațiile vor fi dezinfectate constant.

Pentru a reduce cât mai mult expunerea la pericolul de infectare, muncitorii nu își vor mai face singuri cumpărăturile, ci vor consuma numai preparate făcute de bucătarii de la fermă. De asemenea, fiecare va mânca în camera lui, arată DW în reportajul realizat la ferma germanilor.

La fel ca anul trecut, când a izbucnit pandemia, echipele care muncesc pe câmp vor fi mai mici și vor rămâne fixe. Va exista un plan bine stabilit, astfel încât toți să știe cine, unde și între ce ore lucrează, iar grupurile să nu se intersecteze pe ogoare, au explicat fermierii germani.

Doar cu test COVID negativ

Ca să meargă în Germania, muncitorii sezonieri trebuie să aibă dovada unui test COVID negativ. Vor fi testați din nou după câteva zile, la fermă.

Frații Hensgens se gândesc că ar trebui să-și testeze angajații de mai multe ori pe an, cel mai probabil pe propria cheltuială. La fel au făcut și anul trecut, după ce a izbucnit un focar la o fermă de căpșuni din Bavaria, și i-a costat în total 7.000 de euro.

„Atunci, una dintre angajate a ieșit pozitivă”, spune Chris Hengens. Locuia singură în cameră, așa că a putut sta în carantină acolo 14 zile.

Cum îi așteaptă fermierii germani pe muncitorii români: „Avem nevoie de lucrători cu experiență și îi tratăm corespunzător, pentru că vrem să îi păstrăm”
Muncitor la o fermă de sparanghel din Germania | Foto EPA

„I-am plătit salariul în continuare, iar statul urma să ne returneze banii. Nu am primit nimic până acum”, povestește fermierul.

Fără asigurări medicale pentru sezonieri

Germanii de la ferma de sparanghel le-au făcut tuturor lucrătorilor asigurări de sănătate, dar asta nu e o practică obișnuită în Germania, arată Deutsche Welle.

Aici, sezonierii care nu lucrează mai mult de 70 de zile pe an sunt scutiți de taxe și impozite și la fel și angajatorii, așa că nimeni nu plătește în aceste cazuri asigurări de boală, pensie sau șomaj.

În 2020, germanii au fost scutiți de taxe pentru o perioadă de 115 zile pentru ca sezonierii să nu fie nevoiți să-și schimbe locul de muncă prea des. Fermierii cer și anul acesta să fie scutiți de taxe, dar Guvernul respinge ideea.

Muncă în condiții precare

La ferma de sparanghel a familiei Hensgens, o zi de muncă durează între 8 și 9 ore, iar lucrătorii sunt plătiți cu aproape 10 euro pe oră, plus bonus, în funcție de cantitatea recoltată. Din salariu, muncitorii trebuie să își plătească transportul de 200 de euro dus-întors de la și către fermă și 9 euro pe zi pentru cazare.

Cum îi așteaptă fermierii germani pe muncitorii români: „Avem nevoie de lucrători cu experiență și îi tratăm corespunzător, pentru că vrem să îi păstrăm”
Fermă de sparanghel din Germania | Foto EPA

„În funcție de munca prestată, angajații noștri câștigă până la 2.500 de euro pe lună”, arată Arne Hensgens, conform GW. „Oamenii mereu spun că oricine poate aduna căpșuni. Dar nu e așa. Avem nevoie de oameni cu experiență și îi tratăm corespunzător, pentru că ne dorim să-i păstrăm”, spun fermierii germani.

Germania primeşte în fiecare an aproximativ 300.000 de lucrători sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol. Mai bine de jumătate dintre ei sunt români.

De multe ori, oamenii din Europa de Est care lucrează în Germania au parte de condiții inumane de lucru și primesc salarii infime pentru munca pe care o prestează chiar și 13 ore pe zi. Iar asta nu se întâmplă doar la ferme, ci și în abatoare, unde au lucrat sau lucrează peste 30.000 de români.

Citeşte şi:

12.500 de anulări și 14.000 de programări la vaccinarea cu AstraZeneca, într-o zi. Valeriu Gheorghiță: „A existat un grad de neîncredere în acest ser”

Trenul metropolitan al Capitalei. Proiectul de 530 de milioane de euro propus de Nicușor Dan nu se regăsește în Planul Național de Redresare

Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Cei care vin din Spania nu mai intră în carantină

Urmărește-ne pe Google News
Diana, un arbitru de 22 de ani, este victima răzbunării pornografice: „Sunt dezgustată. Am ajuns în centrul unui uragan, unui infern, asaltată de mii de mesaje”
PARTENERI - GSP.RO
Diana, un arbitru de 22 de ani, este victima răzbunării pornografice: „Sunt dezgustată. Am ajuns în centrul unui uragan, unui infern, asaltată de mii de mesaje”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
"Ne vei lipsi în fiecare zi". Lacrimi pentru Maia, fetiţa unor români stabiliţi în Anglia, care a murit la trei ani după ce a luat o bacterie în România
Observatornews.ro
"Ne vei lipsi în fiecare zi". Lacrimi pentru Maia, fetiţa unor români stabiliţi în Anglia, care a murit la trei ani după ce a luat o bacterie în România
Horoscop 23 ianuarie 2022. Peștii sunt foarte concentrați, ceea ce e un avantaj major, pentru că nu mai pierd timpul inutil
HOROSCOP
Horoscop 23 ianuarie 2022. Peștii sunt foarte concentrați, ceea ce e un avantaj major, pentru că nu mai pierd timpul inutil
Cum să adormi în două minute. Tehnica militară care îi ajută pe soldați
Știrileprotv.ro
Cum să adormi în două minute. Tehnica militară care îi ajută pe soldați
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale