De Ioana Vochin,

“Trump a întrebat-o de zece ori (pe Angela Merkel – n.r.) dacă poate negocia un acord comercial cu Germania. De fiecare dată ea a răspuns: Nu poți face o înțelegere comercială cu Germania, doar cu Uniunea Europeană”, a povestit un politician german.

“La al unsprezecelea refuz, Trump a înțeles într-un final mesajul: Oh, vom face o înțelegere cu Europa, atunci”, a continuat politicianul german. Mai mult, Angela Merkel le-ar fi spus miniștrilor ei că Donald Trump nu înțelege principii de bază privind Uniunea Europeană și acordurile comerciale.

Discuțiile între cei doi au avut loc luna trecută, atunci Angela Merkel a fost primită de Donald Trump la Casa Albă, iar liderul american a refuzat să dea mâna cu aceasta în fața jurnaliștilor.

În urma întâlnirii, liderul de la Casa Albă a fost convins să negocieze un acord comercial cu Uniunea Europeană. Astfel, administrația Trump a înțeles că este în interesul SUA să negocieze un o înțelegere comercială – care permite schimbul de bucuri și servicii fără taxe –  cu blocul comunitar, nu unul cu Marea Britanie post-Brexit, a afirmat o sursă apropiată a Casei Albe.

Anterior, Donald Trump, care a criticat în repetate rânduri UE, a salutat votul britanicilor de a părăsi UE și a spus că va depune eforturi pentru a încheia rapid o înțelegere bilaterală.

Acum, noua poziție a liderului de la Casa Albă este similară cu cea a predecesorului său, Barack Obama, care în timpul campaniei Brexit avertizase că ieșirea țării din UE va trimite Regatul “la spatele cozii” pentru o înțelegere comercială.

Totodată, o înțelegere rapidă între SUA și UE ar putea fi o lovitură dură pentru premierul britanic Theresa May, care sperase să câștige o promisiune în acest sens, fiind primul lider străin care l-a întâlnit pe Trump, în ianuarie.