Mergi direct la conținut »
Un nou blocaj în negocierile pentru procurorul-șef european. În ce condiții vor negociatorii Parlamentului European să reia discuțiile cu echipa Consiliul UE
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Un nou blocaj în negocierile pentru procurorul-șef european. În ce condiții vor negociatorii Parlamentului European să reia discuțiile cu echipa Consiliul UE

Un nou blocaj în negocierile pentru procurorul-șef european. În ce condiții vor negociatorii Parlamentului European să reia discuțiile cu echipa Consiliul UE

O nouă rundă de negocieri pentru desemnarea procurorului-șef european, care trebuia să aibă loc vineri, așa cum propusese Consiliul UE, nu a mai avut loc, iar o nouă rundă este așteptată abia după alegerile europarlamentare. Vineri, echipa de negociatori a Parlamentului European, care o susține pe Kovesi, i-a scris preşedintelui PE, Antonio Tajani. În scrisoarea transmisă echipa explică în ce condiții vor fi reluate discuțiile pentru desemnarea șefului Parchetului European: Consiliul UE să vină „cu o nouă abordare, luând în considerare preocupările Parlamenului”. 

De Dana Aramă,

Scrisoarea este semnată de toți cei trei membri ai echipei de negociere.

În document se amintește de campania dusă de autorităţile române contra candidatului Laura Codruţa Kovesi.

„Înainte de începutul discuțiilor de pe agendă, delegația de negociatori a Parlamentului a informat delegația Comisiei despre declarația pe care ați făcut-o în plenara din 3 aprilie, exprimând susținerea pe care Parlamentul o oferă în continuare doamnei Kovesi pentru a devein Procurorul Șef al UE. Agenda discuțiilor propusă de Consiliu prevedea o discuție asupra profilului și a meritelor celor doi candidați pentru care Parlamentul și Consiliul și-au exprimat preferința.

În lumina recentelor evenimente din România, unde candidatul Parlamentului a fost pus sub control judiciar și a fost atacat moral și profesional de către autoritățile române, delegația Parlamentului a insistat că discuțiile nu pot continuă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ingnorand situația politică actuală din România care afectează direct candidatura doamnei Kovesi (trebuie să notăm și faptul că decizia asupra controlului judiciar a fost ridicată de către Înaltă Curte a României în 3 aprilie 2019)”, se arată în document.

În scrisoarea echpei de negociatori a Parlamentului European se arată că alegerea candidatului la șefia Parchetului European trebuie să se facă independent de evenimentele în curs și că procurorul șef trebuie să fie independent și să poată lucra cu toate părțile interesate.

„Nu poate fi ignorat faptul că situația descrisă anterior ar putea fi în detrimentul candidatului Parlamentului European, și ar putea de asemenea afecta și candidatul Consiliului, pe care Parlamentul nu-l susține. Lipsa de voința a Consiliului să recunoască faptul că ultimele evenimente din România reprezintă o criză judiciară care subminează candidatul Parlamentului a fost considerată drept innacceptabila de către delegația Parlamentului, care a cerut un mandat de negociere reînnoit din partea COREPER. Delegația Consiliului a afirmat că EPPO a fost pe fiecare agendă a COREPER și a refuzat să ia în considerare această sugestie.

Negociatorii Parlamentului au subliniat alte elemente care sunt relevante pentru decizie, precum faptul că doamnă Kovesi este foarte competentă, și au reamintit că dumneavoastră, în numele Parlamentului, ați scris deja o scrisoare Consiliului în martie anul curent, în care cereați Consiliului să respecte principiul balanței de gen în numirile în pozițiile cheie ale UE. În plus, a fost menționat și faptul că România nu deține nicio poziție cheie în cadrul UE. Cu toate acestea, argumentele nu au reușit să schimbe poziția delegației Consiliului privin reînoirea mandatului”.

În încheierea scrisorii sunt precizate și condițiile necesare pentru reluarea negocierilor.

Delegația Parlamentului este foarte deschisă continuării negocierilor cu Consiliul de îndată ce acesta se poate întoarce la masă negocierilor cu o nouă abordare, luând în considerare preocupările Parlamentului. Câtă vreme acest lucru nu se întâmplă, nu vedem posibilitatea de a ajunge la un acord și suntem nevoiți să va informăm că pentru moment nici un acord nu a fost stabilit între cele două echipe de negociatori cu privire la alegerea procurorului-șef european”.

Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului Uniunii Europene s-au întâlnit până acum de trei ori încercând să ajungă la un acord privind numele celui care va fi propus pentru postul de procuror-șef european. Primele trei runde de negocieri s-au încheiat fără niciun rezultat. Parlamentul o susţine pe Laura Codruţa Kovesi, iar Consiliul UE, pe francezul Jean-Francois Bohnert.


Citește și:

Tezaurul lui Vâlcov, trădat de un pașaport expirat! Cum arată banii pe care procurorii i-au găsit „creierului Guvernului Dăncilă”, când a fost condamnat la 8 ani de închisoare

 

Close
Închide
  Close