Mergi direct la conținut »
Dezvăluiri despre tentativa de asasinare a lui Nicolas Maduro cu drone încărcate cu explozibil. Ce susține presupusul organizator al complotului
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Dezvăluiri despre tentativa de asasinare a lui Nicolas Maduro cu drone încărcate cu explozibil. Ce susține presupusul organizator al complotului

Dezvăluiri despre tentativa de asasinare a lui Nicolas Maduro cu drone încărcate cu explozibil. Ce susține presupusul organizator al complotului

Noi detalii ies la iveală despre misterul atacului cu drone, comis împotriva președintelui Venezuelei Nicolas Maduro, în august 2018. CNN a obținut mai multe înregistrări în cazul primei tentative de asasinare a unui șef de stat cu o dronă cumpărată de pe Internet și înarmată cu explozivi militari.

De Răzvan Mihalașcu,

Un bărbat care pretinde că a organizat atacul susține că tentativa de asasinare a președintelui Nicolas Maduro a fost pusă la cale de un grup de dezertori din armata venezueleană.

Într-un interviu acordat postului american CNN, presupusul organizator al complotului a povestit cum a fost pus la cale atacul și a furnizat mai multe clipuri video cu dronele, explozibilii și zborurile de antrenament desfășurate într-o zonă rurală din Columbia.

„Am încercat prin toate mijloacele pașnice și democratice să punem capăt acestei tiranii deghizate ca o democrație”, a declarat bărbatul, sub protecția anominatului, făcând referire la regimul Maduro.

„Avem prieteni care sunt în arest și sunt torturați. A fost o decizie dificilă”.

Cel care pretinde că a organizat complotul de asasinare a lui Nicolas Maduro a recunoscut că atacul cu drone ar fi putut provoca moartea unor oameni nevinovați.

„A fost riscul pe care ni l-am asumat. Ne-am gândit la acest lucru deoarece poporul venezuelean este mereu cel care suferă consecințele”.

Potrivit CNN, Juan Guaido, liderul autoproclamat al Venezuelei, ar fi condamnat atacul.

„Aceste opțiuni nu sunt bune”, a declarat Guaido, lăsând de înțeles că atacul a fost înscenat.

„Cred că a fost ceva intern, realizat de Guvern. Finalitatea este ca ei să pară victimele”.

John Bolton, consilierul pentru Securitate Națională al Statelor Unite, a declarat inițial că atacul ar fi fost înscenat pentru a oferi Guvernului lui Maduro un „pretext”, probabil pentru o reprimare.

Ulterior, oficialii americani au fost înștiințați de serviciile de informații că a fost vorba despre un atac adevărat care a eșuat.

În august 2018, haosul a pus stăpânire pe Caracas, capitala Venezuelei.

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa
Recomandări

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa

În timp ce președintele Nicolas Maduro rostea un discurs cu prilejul unei parade militare, un zgomot puternic produs de o explozie a dispersat atât oamenii veniți la manifestație, cât și militarii. Televiziunea de stat din Venezuela a surprins în imagini momentul de panică și fumul ce s-a răspândit în centrul orașului.

Anchetatorii venezueleni au stabilit că au explodat două drone care au zburat deasupra mulțimii venite să asiste la eveniment. Nicinul dintre aparatele de zbor nu s-a apropiat suficient de mult pentru a-l ucide pe președinte, așa cum prevedea planul de asasinare.

În schimb, șapte membri ai Gărzii Naționale venezuelene au fost răniți.

Ulterior, Nicolas Maduro, care a scăpat nevătămat, a declarat că exploziile au fost provocate de artificii.

În consecință, zeci de oameni au fost arestați pentru ca oficialii venezueleni să-i identifice pe suspecții care au orchestrat presupusul atac.

Unele dintre persoanele arestate au fost torturate, susțin activiștii.

Ce a anunțat Elena Udrea despre nașii micuței Eva! Ce s-a întâmplat cu Alina Bica
Recomandări

Ce a anunțat Elena Udrea despre nașii micuței Eva! Ce s-a întâmplat cu Alina Bica

La acea vreme, Maduro a susținut că atacul a fost comis de activiștii de extremă dreaptă și pe Guvernul columbian, care au dezmințit acuzațiile.

Potrivit CNN, organizatorul atacului a afirmat că în complot nu a fost implicată Columbia. De asemenea, bărbatul susține că atacul cu drone a fost pus la cale de un grup de dezertori din armata venezueleană care voia să-l asasineze pe Maduro.

Cel care ar fi orchestrat atacul susține că s-a întâlnit de trei ori cu mai mulți oficiali americani, în urma tentativei de asasinare. În schimb, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat nu a făcut declarații pe tema presupuselor întrevederi, spunând doar că politica Statelor Unite este de a susține „o tranziție pașnică în Venezuela”.

De ce a eșuat planul de asasinare a lui Maduro

Complotul a fost dat peste cap de gărzile președintelui din cauza cărora dronele au explodat prea devreme, susține presupusul orgnaizator al atacului.

Statele care au votat împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European. Cum a votat până la urmă România
Recomandări

Statele care au votat împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European. Cum a votat până la urmă România

Echipamentele de blocare a semnalului de telefonie mobilă, care sunt destinate protejării președintelui, au repornit, fapt ce a provocat exploziile.

Atacul a fost pregătit la o fermă din Columbia. Cu mai multe săptămâni de discursul lui Maduro, dezertorii venezueleni au comandat de pe Internet mai multe drone din Statele Unite și le-au modificat în așa fel încât să poată detona o bombă artizanală cu ajutorul unei aplicații de pe telefonul mobil, cu funcție de telecomandă.

Din imaginile furnizate postului CNN reiese că grupul a făcut mai multe zboruri de antrenament la mare înălțime cu dronele pentru a nu fi detectate. Ulterior, dezertorii au demontat dronele pentru a putea fi introduse ilegal în Venezuela.


Citește și:

FOTO&VIDEO | Jurnalista Maria Andrieș l-a însoțit pe Dacian Cioloș în periplul său din Teleorman, județul lui Dragnea. Liderul Plus, schimb de replici cu simpatizanți PSD din Roșiorii de Vede: „Sunteți zero” / „Da, zero corupție”

Regizoarea Adina Pintilie, despre „Touch Me Not”: „Poți să-l urăști, dar după ce îl vezi. E un film care ești cu tine însuți”

VIDEO&FOTO/ La 80 de ani, o fostă asistentă gătește săptămânal pentru oamenii străzii. Viața de poveste a unui om simplu, pentru care „nu pot” nu există


 

 
 
Close
Închide
  Close