Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv în 2 august, la 7 ani de închisoare, iar în 14 august, după ce a fost dat în urmărire internațională, pentru că nu a mai fost găsit ca să fi încarcerat, omul de afaceri s-a predat la Poliția din Londra.
Asta după ce a fost citat la locuința indicată de polițiștii români, care l-au localizat în capitala Marii Britanii. Popoviciu a mers la poliție însoțit de un avocat și a plecat câteva ore mai târziu, fiind atunci eliberat după ce a plătit o cauțiune stabilită de magistrații din Londra la 200.000 de lire.
Omul de afaceri are însă unele restricții, poartă brățară electronică și este obligat să se prezinte de trei ori pe săptămână în fața autorităților londoneze, care îl vor avea sub supraveghere până ce va fi extrădat în România.
La nici o lună după ce a fost condamnat, avocații lui Puiu Popoviciu au depus la Înalta Curte de Casație și Justiție din România o contestație în anulare, care este o cale extraordinară de atac a deciziei definitive de condamnare și poate fi analizată doar în anumite cazuri prevăzute de Codul de procedură penală.
Instanța supremă a analizat vineri dosarul lui Popoviciu și a decis că poate fi discutată contestația în anulare, stabilind și termenul de judecată pentru 17 noiembrie.
Puiu Popoviciu spunea, la două zile după ce s-a predat, că intenționează să mai rămână în Londra, precizând că a ales să plece în Marea Britanie pentru că acolo ”sunt respectate drepturile omului”.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunţa că procedurile legale pentru aducerea în România a omului de afaceri vor fi declanșate în momentul în care va fi gata toată documentația.
Puiu Popoviciu este apărat de un fost șef FBI, Louis J. Freeh, un foarte puternic avocat american, fost judecător și director al FBI în perioada 1993-2001.
Freeh a transmis un comunicat de presă în care îi ia apărarea lui Popoviciu. Louis J. Freeh scrie în comunicatul publicat pe un site din Statele Unite că omul de afaceri Gabriel Popoviciu este nevinovat și se arată profund dezamăgit de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din România.
În dosarul ”Ferma Băneasa”, Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de închisoare, cinci inculpați au primit pedepse între 2 și 6 ani, iar alți cinci au scăpat de condamnări pentru că răspunderea pentru faptele de care sunt acuzați s-a prescris.
Citește și:
Hackerii atacă online, adună averi uriașe și își cumpără în viața reală case și mașini de lux. România este în centrul luptei împotriva infractorilor cibernetici
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro