Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 301.
O vizită supriză a lui Zelenski la Casa Albă ar putea avea loc miercuri
Planurile ca președintele american Joe Biden să îl primească miercuri la Casa Albă pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, sunt în desfășurare, relatează CNN. Vizita surpriză va coincide cu intenția administrației americane de a trimite un nou pachet de sprijin militar, care va include sisteme de rachete Patriot, potrivit a două surse familiare cu aceste planuri.
Vizita, atent organizată și ale cărei detalii nu au fost încă finalizate, din cauza unor probleme de securitate, ar marca prima călătorie a lui Zelenski în afara Ucrainei de la începutul invaziei ruse, în februarie.
Casa Albă a refuzat să comenteze cu privire la o potențială vizită a lui Zelenski, cu privire la un anunț al lui Biden în acest sens sau cu privire la noi pachete de asistență militară oferite Ucrainei.
Putin ordonă crearea unui grup de lucru pentru problemele legate de mobilizare
Președintele rus Vladimir Putin a emis marți instrucțiuni pentru crearea unui așa-numit grup de lucru care să coordoneze între diverse autorități chestiunile legate de pregătirea și mobilizarea rezerviștilor chemați în armată, potrivit unui comunicat al Kremlinului, citat de CNN.
Putin a emis instrucțiuni „pentru formarea unui grup de lucru care să asigure interacțiunea autorităților și organizațiilor publice cu privire la problemele legate de pregătirea și mobilizarea, protecția socială și juridică a cetățenilor ruși care participă la operațiunea militară specială și a familiilor acestora”, menționează Kremlinul în comunicat.
Pe 25 noiembrie, Putin s-a întâlnit cu mamele soldaților care luptă în Ucraina și le-a promis că va analiza informațiile privind neregulile legate de pregătire, de aprovizionarea cu alimente și de lipsa uniformelor adecvate pentru soldații care luptă în ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială”.
Pe 31 octombrie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că „mobilizarea parțială” a sute de mii de cetățeni pentru a lupta în conflictul împotriva Ucrainei a fost finalizată. Ministerul a precizat că toate activitățile de mobilizare parțială au fost suspendate, împreună cu „toate activitățile legate de recrutarea pentru serviciul militar”.
Anunțul lui Putin privind „mobilizarea parțială” a stârnit, la vremea respectivă, proteste și un exod al bărbaților din țară.
Luptele fac ravagii în regiunea Donețk, în timp ce în multe zone se înregistrează un impas
Vizita președintelui Volodimir Zelenski la trupele ucrainene de pe linia frontului din Bahmut a venit în contextul în care forțele ruse își intensifică eforturile de a înfrânge rezistența ucraineană în mai multe părți ale regiunii Donețk, relatează CNN.
În condițiile în care războiul durează de fix 300 de zile, rușii au aruncat o parte din trupele lor recent mobilizate în luptele crâncene atât din Luhansk, cât și din Donețk, dar armata ucraineană raportează în mod constant că asalturile rusești sunt respinse.
Marți, în actualizarea zilnică a situației de pe front, Statul Major General al armatei ucrainene a precizat: „Inamicul continuă să își concentreze eforturile pe desfășurarea de acțiuni ofensive în direcțiile Bahmut și Avdiivka”, ambele orașe fiind situate în Donețk. Rușii încearcă astfel să recupereze terenul pierdut în septembrie de-a lungul granițelor din Donețk și Luhansk, a adăugat conducerea armatei ucrainene. De asemenea, forțele ruse și-au intensificat asalturile la vest de orașul Donețk, conform aceleiași surse.
O mare parte din tirul rușilor provine de la lansatoare de rachete multiple. Statul Major General ucrainean susține că rușii au efectuat peste 80 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete (MLRS) doar în cursul zilei de luni.
Unele dintre cele mai intense lupte au avut loc în și în jurul orașului Mariinka, aflat în ruine, pe care rușii încearcă să îl securizeze pentru a le oferi un punct de sprijin pentru continuarea acțiunilor ofensive. Statul Major General ucrainean a mai transmis marți că „inamicul continuă să desfășoare acțiuni ofensive, bombardând cu tancurile și cu toate tipurile de artilerie pozițiile trupelor noastre din zonele celor 24 de așezări”.
Armata ucraineană mai susține că apărarea sa antiaeriană a doborât două elicoptere Mi-8 rusești.
Niciuna dintre părți nu a obținut câștiguri decisive în estul țării începând din luna septembrie, când ucrainenii au demarat o ofensivă fulgerătoare, în parte din cauza vremii umede, a ceții și a noroiului, dar și pentru că o mare parte a liniilor de front este puternic minată.
Forțele ruse se află la periferia estică a orașului Bahmut, potrivit unor înregistrări video geolocalizate, dar un blogger militar rus a afirmatr luni că unitățile ruse din grupul de mercenari Wagner au pierdut teren la sud de oraș. Schimbările teritoriale din jurul orașului Bahmut sunt dificil de confirmat, notează CNN.
Mai la nord, la granița dintre regiunile Luhansk și Harkov, armata ucraineană afirmă că a respins „mici contraatacuri” ale forțelor ruse. Serhii Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat că rușii au continuat să bombardeze zonele recent eliberate.
„Acum că se răcește și terenul devine mai ferm, cel mai probabil ostilitățile ar putea deveni mai active în viitorul apropiat, deoarece va fi mai ușor ca echipamentele să fie deplasate. Oricum, ne așteptăm ca unele schimbări să vină pe această direcție”, a precizat Haidai.
Doi jurnaliști italieni, atacați de ruși în Herson
Doi jurnaliști italieni au afirmat marți că au fost atacați de trupele ruse în orașul Herson, relatează agenția italiană de știri ANSA, preluată de Ukrainska Pravda.
Jurnaliștii sunt convinși că mașina în care se aflau a fost vizată în mod deliberat de tirul rușilor, dar au reușit să scape, deși un obuz a avariat vehiculul.
„Am pierdut ceva sânge, dar rana a fost minoră. Dacă aș fi deschis ușa, mi-aș fi pierdut un picior sau mai rău. Tirul a fost tras de pe celălalt mal al Niprului, unde este staționată armata rusă”, spune reporterul Claudio Locatelli, într-o înregistrare video.
Maledetti ruzzi!!
— Wheat and sun 🇩🇰🇺🇦🇮🇹🇺🇸🇪🇺🇬🇧 (@nakasha7899) December 20, 2022
Ho cominciato ad appassionarmi alla causa ucraina, anche grazie a Claudio Locatelli. Il primo che ho seguito e ho sempre ringraziato per il suo lavoro. Oggi voi schifosi, gli avete sparato, consapevolmente.
Ma vi è andata male.
E lui, non mollerà mai pic.twitter.com/5qVROsGSgI
Pe mașină se poate vedea un semn care atenționează că aceștia sunt jurnaliști, conform acestei înregistrări video.
Mai multe detalii: Doi jurnaliști italieni, ajunși sub „tirul deliberat al focurilor de armă” ale rușilor în Herson. Au scăpat cu răni ușoare
Presa de stat rusă: Putin a vizitat săptămâna trecută cartierul general al „operațiunii militare speciale”
Președintele rus Vladimir Putin a vizitat săptămâna trecută „cartierul general” a ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială” din Ucraina, a relatat marți presa rusă de stat citând Kremlinul, fără a oferi locația exactă a acestei vizite, relatează CNN.
Putin a vizitat „cartierul general” militar rusesc din zona „operațiunii militare speciale” pe data de 16 decembrie, a scris agenția de presă de stat rusă TASS, făcând referire la informațiile transmise de publicația Rossiyskaya Gazeta, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Cu toate acestea, rămâne neclar unde se afla acest așa-numite „cartier general”. O înregistrare video difuzată de postul de stat rus Ruptly și preluată de presa de la Moscova l-a arătat pe Putin, îmbrăcat la costum, întâlnindu-se cu ministrul apărării Serghei Șoigu și cu alte persoane într-o sală de conferințe.
Anterior în cursul zilei de marți, deputatul Andrei Gurulev din Duma de Stat a Rusiei a scris pe canalul său de Telegram că comandantul suprem al Forțelor Armate ruse (Putin) se afla în zona „operațiunii militare speciale”.
„Dacă el (Gurulev) se referă la cartierul general unde a fost (Putin) vineri, atunci da”, a declarat Peskov, răspunzând la o întrebare despre vizita lui Putin, fără a preciza unde se află „cartierul general”, potrivit agenției TASS.
Peskov le spusese reporterilor că Putin a lucrat toată ziua de vineri la „cartierul general comun al ramurilor militare implicate în operațiunea militară specială”, conform TASS.
În timpul vizitei, Putin s-a familiarizat cu activitatea cartierului general, a primit un raport privind progresul operațiunii, a ținut o conferință și întâlniri separate cu comandanții și a ascultat propunerile liderilor militari privind acțiunile imediate și pe termen mediu ale armatei, potrivit aceleiași agenții ruse de presă.
Relatarea presei de stat ruse despre vizita lui Putin la „cartierul general” militar rusesc vine în urma unei vizite efectuate în cursul zilei de marți de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în orașul Bahmut din regiunea Donețk, care a devenit epicentrul eforturilor Rusiei de a cuceri noi teritorii ucrainene.
Zelenski își povestește vizita la Bahmut în mesajul video adresat națiunii
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a fost impresionat de starea orașelor și a localităților prin care a trecut marți, în drum spre linia frontului din Bahmut, informează CNN.
Zelenski a mers la Bahmut, epicentrul luptelor din regiunea Donețk, pentru a se întâlni cu trupele ucrainene și a înmâna medalii militarilor care apără orașul.
„Am fost acolo astăzi pentru a-i susține pe soldații noștri, pentru a le înmâna distincții de stat, pentru a le mulțumi”, a declarat liderul ucrainean, în mesajul său video de marți seară, adresat națiunii.
„Am trecut prin Sloviansk, Kramatorsk, Drujkivka, Konstantinovka… Orașe, sate din apropiere, care acum se luptă literalmente pentru viață”, a precizat Zelenski.
El a spus că eroii ucraineni din Bahmut vor opri „așa-numita lume rusă”.
„Fiecare zi în care au rezistat acolo, fiecare lovitură pe care au îndurat-o acolo, fiecare atac pe care l-au respins și fiecare contraatac pe care l-au efectuat reprezintă viață pentru Ucraina”, a continuat liderul de la Kiev.
„Vom face tot ceea ce este posibil și imposibil, așteptat și neașteptat, astfel încât eroii noștri să aibă tot ceea ce au nevoie pentru a învinge”, a afirmat Zelenski, înșiruind numele așezărilor de pe linia frontului din Donețk și Luhansk.
„Aceasta este regiunea noastră Luhansk, acesta este sudul nostru din Ucraina, aceasta este Crimeea noastră. Ucraina nu va lăsa nimic din ceea ce îi aparține inamicului”, a subliniat președintele ucrainean, în mesajul său.
Statul Major General ucrainean: Rusia mută și mai mulți soldați și echipamente din estul țării în Ucraina
Rusia a mărit numărul de trupe, arme și echipamente militare care sunt transferate din estul îndepărtat al țării pentru războiul împotriva Ucrainei, a anunțat vineri Statul Major General al forțelor armate ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.
Armata rusă mută, de asemenea, combustibil, lubrifianți și muniție din regiunile din Extremul Orient, potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei.
Forțele ruse își concentrează eforturile pe desfășurarea de acțiuni ofensive în direcțiile orașelor Bahmut și Avdiivka din Donbas și încearcă să își îmbunătățească poziția tactică în direcțiile orașelor Kupiansk și Lîman, a precizat Statul Major General al Ucraineiu, în cea mai recentă actualizare a informațiilor operaționale de pe front.
Ucraina a primit un grant de 2 miliarde de dolari din partea SUA pentru sprijin bugetar
Ucraina a primit fonduri nerambursabile în valoare de 2 miliarde de dolari din partea SUA prin intermediul Fondului Fiduciar al Băncii Mondiale, a anunțat marți Ministerul ucrainean de Finanțe, potrivit The Kyiv Independent.
Banii vor fi folosiți pentru plata pensiilor și salariilor angajaților ucraineni din domeniul serviciilor de urgență și pentru furnizarea de servicii medicale gratuite, a precizat ministerul.
Aceasta este cea de-a doua tranșă a unui grant în valoare totală de 4,5 miliarde de dolari, potrivit ministerului.
„Un astfel de ajutor este extrem de important, deoarece nu numai că ne permite să efectuăm la timp și integral plățile sociale prioritare, dar nu crește în continuare povara datoriei asupra bugetului de stat”, a declarat ministrul de finanțe, Serhii Marchenko.
În total, Washingtonul a oferit Ucrainei 12 miliarde de dolari sub formă de granturi începând cu 24 februarie, ceea ce face ca această țară să fi donat cel mai mare ajutor bugetar direct pentru Ucraina în 2022, a precizat ministerul.
Kremlinul afirmă că Rusia „nu a atacat niciodată pe nimeni”
Într-o serie de comentarii care vor fi probabil criticate cu fermitate de Occident, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia „nu a atacat niciodată pe nimeni”, relatează Sky News.
„Rusia, care a supraviețuit atâtor războaie, este ultima țară din Europa care vrea să vorbească despre – și chiar să pronunțe cuvântul – «război»”, a afirmat Peskov.
Sky News notează faptul că, în interiorul Rusiei, oficialii nu spun că are loc un „război” – în schimb, ei se referă la invazia din Ucrainei ca la o „operațiune militară specială”.
According to Putin’s press secretary Peskov, Russia never attacked anyone. pic.twitter.com/KZ5Kk1HfXY
— Dmitri (@wartranslated) December 20, 2022
Două avioane militare turcești, blocate de 10 luni în Ucraina, s-au întors în Turcia
Două avioane militare turcești de transport care au rămas blocate în Ucraina de la începutul războiului, în urmă cu 10 luni, s-au întors marți în siguranță în Turcia, a anunțat Ministerul Apărării de la Ankara.
Reuters relatează că cele două avioane militare de transport Airbus A400M ale Forțelor Aeriene turcești au zburat spre aeroportul Kiev-Boryspil chiar în momentul în care Rusia și-a lansat invazia în Ucraina.
Ministerul turc al Apărării a precizat că cele două avioane au zburat la Kiev pentru a livra provizii umanitare și a evacua cetățeni turci, dar au rămas blocate pe aeroportul din Kiev când spațiul aerian ucrainean a fost închis din cauza izbucnirii ostilităților.
Cele două aeronave au părăsit Ucraina marți după-amiază și au ajuns pe aeroportul din orașul Kayseri, din centrul Turciei, în cursul serii, precizează Ministerul Apărării, într-un comunicat.
Guvernator rus: 4 obuze ucrainene au căzut în regiunea de graniță Kursk, iar o femeie a fost rănită
O femeie a fost rănită în momentul în care obuze trase de forțele armate ucrainene au căzut marți în regiunea rusă Kursk, a afirmat guvernatorul acestei regiuni, Roman Starovoit, într-o postare pe Telegram, potrivit CNN.
Cel puțin patru obuze au căzut într-un sat din districtul Sudzhansky din regiunea rusă Kursk, situată în apropierea graniței cu Ucraina, potrivit lui Starovoit.
„Forțele armate ale Ucrainei au tras din nou asupra districtului Sudzhansky. Cel puțin patru obuze au căzut în satul Makhnovka. Sistemul de alertă prin SMS a funcționat rapid. O femeie a fost rănită”, a precizat Starovoit, în postarea sa.
Trei case au fost avariate de bombardament, iar una din acestea a fost „distrusă serios” și „acum este în flăcări”, a precizat guvernatorul.
„Vom oferi fără ezitare locuitorilor întreaga asistență necesară. Toate serviciile de securitate au fost alertate, pompierii se luptă cu focul”, a adăugat Starovoit.
Grup de monitorizare: Rusia transferă trupe și echipamente militare mai aproape de granița dintre Belarus și Ucraina
Rusia își mută trupele și echipamentele militare din bazele de antrenament din nordul și centrul Belarusului spre sud, mai aproape de granița cu Ucraina, a anunțat luni grupul Belarusian Hajun, un proiect care monitorizează mișcarea forțelor ruse, potrivit The Kyiv Independent.
Grupul de monitorizare a precizat că numărul de trupe și echipamente este „mic și cu siguranță nu este suficient pentru nicio acțiune ofensivă”.
Belarusian Hajun sugerează că echipamentul și trupele ar putea fi transferate pentru a participa la următoarea rundă de exerciții comune între forțele ruse și belaruse din apropierea graniței cu Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit luni cu omologul său belarus, Alexandr Lukașenlo, la Minsk, în contextul în care tot mai multe informații arată că Rusia își intensifică desfășurarea de vehicule militare.
Belarusian Hajun a transmis pe 18 decembrie că Rusia a transferat cel puțin 50 de camioane militare Ural în Belarus.
De asemenea, Rusia ar fi desfășurat în Belarus aeronave militare suplimentare, inclusiv cele capabile să transporte rachete balistice Kinjal.
Președintele Volodimir Zelenski a spus că apărarea granițelor cu Belarus rămâne printre prioritățile Ucrainei.
Premierul Șmihal: Ucraina trebuie să se pregătească pentru noi atacuri asupra infrastructurii de energie
Ucraina ar trebui să se pregătească pentru noi atacuri rusești asupra infrastructurii sale de energie, avertizează premierul Denis Șmihal, afirmând că Moscova vrea ca poporul ucrainean să petreacă Crăciunul și Anul Nou în întuneric, scrie The Guardian.
El a făcut aceste remarci după o serie de atacuri rusești cu rachete și drone care, potrivit oficialilor ucraineni, au lăsat livrările de energie electrică în regiunea Kiev la un nivel critic, mai puțin de jumătate din necesarul de energie al capitalei Kiev fiind acoperit.
„Reparațiile continuă, dar situația rămâne cu adevărat dificilă”, a afirmat Șmihal în cadrul unei ședințe de guvern, adăugând că opt unități de energie nucleară și zece termocentrale funcționează, dar că deficitul de energie este „semnificativ”, potrivit Reuters.
„Teroriștii ruși vor face totul pentru a-i lăsa pe ucraineni fără electricitate de Anul Nou. Este important pentru ei ca Crăciunul și Anul Nou să se desfășoare în întuneric în Ucraina. De aceea, trebuie să ne pregătim pentru noi atacuri”, a afirmat șeful guvernului de la Kiev.
Moscova spune că atacurile asupra infrastructurii esențiale sunt legitime din punct de vedere militar. Ucraina, în schimb, afirmă că atacurile menite să provoace suferință civililor sunt o crimă de război.
Ministrul ucrainean al Apărării: Rusia ar putea pregăti o nouă ofensivă din Belarus
Ministrul ucrainean al apărării afirmă că Rusia ar putea pregăti o forță de atac în Belarus pentru a lansa o nouă ofensivă asupra Ucrainei, informează Al Jazeera.
Ministrul apărării, Oleksii Reznikov, și alți oficiali ucraineni au sugerat că Moscova ar putea încerca o ofensivă de iarnă după ce va mobiliza mai multe trupe.
Luni, președintele rus Vladimir Putin a vizitat Belarusul, ceea ce a stârnit temeri privind implicarea țării conduse de Aleksandr Lukașenko în conflict într-un mod mai direct.
Reznikov a declarat pentru televiziunea ucraineană că nu există nicio dovadă că Rusia a început deja să adune în Belarus o forță de luptă pregătită pentru ofensivă sau că Minskul va fi târât în război.
„Cred că nu este în interesul conducerii Belarusului să își irosească potențialul militar”, a spus Reznikov.
„Așa că am speranța că ei vor continua să mențină acest echilibru”, a precizat ministrul ucrainean.
Guvernul ucrainean: 200.000 de civili au rămas în Donețk, în pofida ordinului privind evacuarea obligatorie
Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a anunțat că cel puțin 200.000 de civili au rămas în zonele din estul regiunii Donețk controlate de guvernul de la Kiev, în ciuda ordinului privind evacuarea obligatorie, relatează CNN.
Irina Vereșciuk , care este și ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că acest număr include mii de persoane care încă trăiesc în Bahmut, în ciuda faptului că orașul este bombardat în fiecare zi și că trupele ruse se află la periferia acestuia.
„Îi îndemnăm să plece, mai ales din Bahmut. Vedeți cât de mult este bombardat acum”, a spus Vereșciuk. „Și chiar și în Bahmut, încă mai sunt copii care au rămas. Prin urmare, vreau să profit de această ocazie pentru a face un apel către locuitorii din regiunea Donețk. Vă rog, nu riscați viețile copiilor voștri”, a afirmat vicepremierul ucrainean.
„Alegeți evacuarea obligatorie”, a îndemnat ea. „Rămâneți (în teritoriile care nu sunt atacate, n.r.) cel puțin pe parcursul iernii și apoi vom vedea”, a mai spus Vereșciuk.
Evacuările obligatorii din regiunea Dоnețk au început din august, dar ministerul lui Irinei Vereșciuk spune că doar 33.000 de cetățeni au plecat, inclusiv 5.000 de copii.
OMS: 10 milioane de ucraineni ar putea fi afectați de tulburări mintale din cauza războiului
Aproximativ zece milioane de oameni sau unul din patru ucraineni ar putea să se confrunte cu o tulburare mintală din cauza războiului care afectează țara de zece luni, a declarat un oficial din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citat de Reuters.
”OMS estimează că până la zece milioane de persoane sunt expuse riscului de a dezvolta o formă de tulburare mintală, variind de la anxietate și stres până la afecțiuni mai severe”, a declarat Jarno Habicht, reprezentantul OMS în Ucraina, într-o conferință de presă la Geneva, unde a participat prin conexiune video.
Afecțiunile mai grave includ tulburarea de stres posttraumatic cauzată de evenimente stresante.
Mai multe detalii: Un sfert din populația Ucrainei riscă să fie afectată de tuburări mintale din cauza războiului, avertizează OMS
Washingtonul crede că liderii ruși au opinii contradictorii privind o ofensivă de iarnă în Ucraina
Liderii ruşi sunt divizaţi în ceea ce priveşte declanşarea unei mari ofensive de iarnă în Ucraina, a declarat marţi un înalt responsabil american, precizând că Washingtonul își va menține sprijinul acordat Kievului indiferent de scenariul care va fi pus în practică, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Cred că suntem în prezenţa unor puncte de vedere divergente”, a spus responsabilul american, sub protecția anonimatului, vorbind despre deliberările în curs din interiorul guvernului de la Moscova.
„În mod cert, sunt unii care, cred, îndeamnă la continuarea ofensivei în Ucraina. Sunt alţii care au întrebări reale în ce priveşte capacitatea Rusiei de a o face”, a adăugat oficialul Departamentului de Stat citat.
Mai multe detalii: Liderii ruși, divizați cu privire la o nouă ofensivă majoră în Ucraina în această iarnă, consideră SUA
Steinmeier îl îndeamnă pe Xi să își „folosească influența” asupra lui Putin pentru a pune capăt războiului
Președintele german Frank-Walter Steinmeier l-a îndemnat marți, în cadrul unei convorbiri telefonice, pe omologul său chinez, Xi Jinping, să își folosească influența asupra liderului rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei, potrivit unui comunicat de presă al guvernului german, citat de CNN.
Steinmeier a subliniat „interesul comun al Chinei și al Europei pentru încetarea războiului”, cu condiția ca trupele ruse să se retragă. Steinmeier „i-a cerut lui Xi să își folosească influența asupra Rusiei și să îl influențeze pe Putin în acest sens”, conform comunicatului de presă.
Steinmeier i-a mulțumit, de asemenea, președintelui Xi „pentru respingerea clară a amenințărilor nucleare din partea Rusiei”.
În timpul conversației de o oră, președintele german a reiterat hotărârea Berlinului de a continua să sprijine Ucraina. El a spus că Europa nu va da înapoi în fața amenințărilor rusești și că și-a luat măsuri de precauție împotriva crizei energetice.
Posibilitățile de apărare ale Ucrainei și coeziunea Europei au fost întărite de agresiunea rusă, a adăugat Steinmeier, spunându-i președintelui chinez că „Putin a calculat greșit în mod fundamental”.
China și Rusia vor începe miercuri un exercițiu naval comun cu trageri reale, care va dura o săptămână, în Marea Chinei de Est, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, în contextul în care cei doi parteneri își intensifică cooperarea într-un Pacific de Vest din ce în ce mai tensionat.
Oficial britanic: Rusia va oferi Iranului „componente militare avansate” în schimbul dronelor
Rusia intenționează să furnizeze Iranului „componente militare avansate” în schimbul dronelor iraniene pe care le-a primit deja, a declarat marți secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, în cadrul unui discurs de sfârșit de an în fața Camerei Comunelor, potrivit CNN.
„În schimbul faptului că a furnizat peste 300 de drone kamikaze, Rusia intenționează acum să furnizeze Iranului componente militare avansate care subminează atât securitatea Orientului Mijlociu, cât și cea internațională”, a declarat Wallace în fața parlamentarilor britanici, subliniind importanța demascării „acestui acord”.
Wallace a vorbit despre modul în care „Iranul a devenit unul dintre principalii susținători militari ai Rusiei”.
Pe 9 decembrie, Casa Albă a tras un nou semnal de alarmă cu privire la parteneriatul militar înfloritor dintre Iran și Rusia, afirmând că SUA vor depune eforturi pentru a „expune și întrerupe” schimbul de arme și de know-how între cele două țări.
Iranul a recunoscut că a furnizat Rusiei „un număr limitat de drone”, dar spune că le-a trimis înainte de începerea războiului din Ucraina.
Rusia a lansat noi atacuri cu drone asupra Kievului și a altor orașe ucrainene în primele ore ale dimineții de luni, avariind o serie de obiective civile și sisteme de electricitate.
Armata ucraineană a descoperit, în timp ce construia fortificații, o veche așezare romană
Grănicerii ucraineni, care au construit fortificații pe malul râului Nipru, au descoperit rămășițele unei vechi așezări romane, a anunțat marți, într-un comunicat, Poliția de Frontieră ucraineană, potrivit CNN.
„Au început să iasă la iveală bucăți de amfore și oale la o adâncime de aproximativ un metru”, a precizat poliția de frontieră.
„Armata i-a informat pe arheologii locali despre descoperire și a întrerupt lucrările de inginerie la fața locului pentru a conserva artefactele istorice valoroase”, menționează comunicatul.
O „expediție arheologică” va începe lucrările la sit după ce se va obține „victoria” în războiul cu Rusia, potrivit Poliției ucrainene de Frontieră.
Putin: Rusia îi antrenează pe piloții din Belarus pentru a pilota avioane capabile să transporte un „focos special”
Rusia va continua să-i antreneze pe piloții Forțelor Aeriene din Belarus pentru ca aceștia să poată pilota avioane de luptă care au fost recondiționate pentru a transporta un „focos special”, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin, în cadrul conferinței de presă comune cu omologul său belarus Alexander Lukașenko, la Minsk, potrivit CNN.
„Cred că ar fi posibil să continuăm să implementăm propunerea făcută de președintele belarus de a antrena echipaje pentru avioanele de luptă belaruse, care au fost deja recondiționate pentru a folosi în mod potențial muniții aeriene (dotate) cu un focos special”, a spus Putin.
„Statele Unite, de exemplu, aplică măsuri similare cu aliații lor din NATO de zeci de ani”, a adăugat liderul de la Krelin.
Potrivit lui Putin, „astfel de măsuri coordonate sunt excepțional de importante din cauza situației tensionate de la frontiera externă a Uniunii” formate din Belarus și Rusia.
„Ținând cont de situația care evoluează de-a lungul perimetrului de frontieră, am discutat cu președintele [rus] despre unele detalii importante ale cooperării în domeniul securității militare”, a declarat Lukașenko, în cadrul aceleiași conferințe de presă.
„Trebuie să vă spun că am pregătit avioanele. S-a dovedit că avem astfel de aeronave încă din perioada sovietică. Le-am testat în Federația Rusă. Acum lucrăm cu rușii pentru a pregăti echipajele capabile să piloteze aceste avioane care transportă muniție specială”, a mai spus Lukașenko.
În timpul conferinței de presă, Lukașenko a mai spus: „Astăzi am pus complexul S-400 [de rachete de apărare aeriană] pe care l-ați transferat în Belarus în stare de pregătire de luptă, precum și – cel mai important – complexul Iskander, pe care dumneavoastră [Putin] ni l-ați livrat după ce ni l-ați promis în urmă cu jumătate de an”.
Lukașenko s-a oferit la începutul acestui an să ia măsuri militare simetrice ca răspuns la acțiunile occidentale, cerând Rusiei să ajute la modernizarea avioanelor militare belaruse pentru a le face capabile să transporte focoase nucleare, potrivit agenției ruse de știri TASS, controlată de statul rus.
Putin i-a decorat pe liderii separatiști ai celor 4 regiuni anexate
Liderii celor patru regiuni ucrainene anexate de Rusia la finalul lunii septembrie, anexare care nu este recunoscută de comunitatea internațională, au fost decorați marți, 20 decembrie, de președintele Vladimir Putin, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Ceremonia a avut loc în Sala Sf. Ecaterina a Marelui Palat al Kremlinului.
Leonid Pasecinik, instalat de Moscova la conducerea regiunii Luhansk, și Denis Puşilin, lider prorus din Doneţk, au fost decorați cu ”Ordinul pentru Merit al Patriei”, gradul I, în timp ce Evgheni Baliţki, instalat de Rusia în Zaporojie, şi Vladimir Saldo, liderul prorus din Herson, au primit același ordin în gradul III.
Mai multe detalii: Vladimir Putin i-a decorat pe liderii proruși din Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson
Rusia admite că 100.000 de IT-iști au părăsit țara de la începutul războiului
Aproximativ 100.000 de specialiști din insdustria IT au părăsit Rusia în acest an, după începerea „operațiunii militare speciale” a Moscovei în Ucraina în luna februarie, declarat marți ministrul rus pentru dezvoltare digitală, potrivit agenției AFP, preluată de The Moscow Times.
„Până la 10% dintre angajații companiilor IT au părăsit țara și nu s-au mai întors. În total, aproximativ 100.000 de specialiști IT se află în străinătate”, a declarat ministrul pentru dezvoltare digitală, Maksut Shadayev, citat de agențiile ruse de presă.
Potrivit acestuia, 80% dintre cei care au plecat continuă să lucreze, de la distanță, pentru companii rusești.
Mai multe detalii: Moscova anunță că 100.000 de specialiști din IT au părăsit Rusia anul acesta. Plecarea lor coincide cu două momente cheie ale războiului
Deputat rus: Kremlinul a terminat „demilitarizarea” Ucrainei încă din aprilie sau mai
Rusia a terminat demilitarizarea Ucrainei în aprilie sau mai, iar televiziunea de stat a Kremlinului ar trebui să nu mai folosească termenul „forțele armate ucrainene”, ci „forțele NATO”, a declarat deputatul rus Oleg Matveichev, potrivit Sky News.
Într-o înregistrare video distribuită de jurnalistul Francis Scarr de la BBC, politicianul rus poate fi auzit afirmând la televiziunea de stat că majoritatea munițiilor și armelor Ucrainei provin de la NATO.
According to MP Oleg Matveichev, Russia actually finished demilitarising Ukraine back in April or May
— Francis Scarr (@francis_scarr) December 19, 2022
He says that on state TV they should all stop using the term „Ukrainian Armed Forces” because Russia is now just fighting „Nato forces” pic.twitter.com/Q7iLVnHioy
„Obiectivul care a fost stabilit de Putin în ceea ce privește demilitarizarea Ucrainei a fost de fapt atins în aprilie sau mai, dacă e să fim sinceri”, le spune deputatul invitaților din platoul televiziunii.
Mai multe detalii: Un deputat rus susține că Moscova a terminat demilitarizarea Ucrainei încă din primăvară și că trupele ucrainene sunt, de fapt, „forțe NATO”
Zelenski spune că este nevoie de mai multe arme pentru „situația dificilă” din Donețk
În timp ce s-a întâlnit marți cu soldații ucraineni din cea mai disputată parte a câmpului de luptă, președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre „situația dificilă” din regiunea Donețk și a spus că speră să primească mai mult sprijin din partea Statelor Unite, constând în armament, informează CNN.
Zelenski a efectuat marți o vizită neanunțată în orașul Bahmut din Donețk, aflat pe linia frontului și care a devenit de luni de zile epicentrul eforturilor armatei ruse de a cuceri noi teritorii ucrainene.
„Avem o situație dificilă – inamicul își mărește numărul, dar băieții noștri sunt mai curajoși. Avem nevoie de arme mai puternice”, a declarat, într-o înregistrare video, liderul de la Kiev în timp ce se întâlnea cu soldații ucraineni.
Mai multe detalii: Zelenski, mesaj din mijlocul soldaților de pe linia frontului din Bahmut: Ucraina are nevoie de mai multe arme pentru „situația dificilă” din regiunea Donețk
Putin va stabili miercuri obiectivele armatei ruse în 2023
Preşedintele rus Vladimir Putin va stabili obiectivele armatei sale pentru anul 2023 în cadrul unei întâlniri cu înalţi oficiali militari care va avea loc miercuri, a anunţat marţi Kremlinul, relatează AFP.
„Vladimir Putin va avea o reuniune extinsă cu Ministerul rus al Apărării (…) Vor fi rezumate activităţile forţelor armate ruse în 2022 şi vor fi definite sarcinile pentru anul viitor”, a precizat Kremlinul într-un comunicat.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, va participa la această reuniune „pentru a raporta progresul operaţiunii militare speciale” în Ucraina şi al livrărilor de armamente către forţele armate, a adăugat Kremlinul.
Localități din Kiev, fără electricitate în urma bombardamentelor ruse
Orașele Bucha, Irpin și Gostomel, precum și satele și orașele din apropiere, au fost deconectate de la electricitate din cauza avariilor grave aduse infrastructurii energetice, a anunțat primarul din Bucha Anatoli Fedoruk, citat de Unian.
Oficialul a avertizat că situația se poate agrava. Potrivit primarului, instalațiile de infrastructură critică și socială vor primi energie din surse alternative. Acolo unde este posibil, astfel de facilități vor fi alimentate direct din rețelele DTEK.
Bombardamente puternice asupra Herson
Forțele ruse au lansat marți mai obuze asupra Herson, recent eliberat, a anunțat șeful adjunct al Consiliului regiunii Herson, citat de Kyiv Independent. În urma loviturilor, un civil a fost ucis.
Oficialul a cerut locuitorilor să rămână în adăposturi.
Tot marți, guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Ianușevici, a raportat că forțele ruse au atacat regiunea de 42 de ori pe 19 decembrie, ucigând două persoane și rănind trei.
SUA intenționează să trimită în Ucraina echipamente pentru „bombe de precizie”
Statele Unite plănuiesc să trimită Ucrainei echipamente electronice care pot transforma munițiile aeriene neghidate în „bombe inteligente”, care oferă un grad ridicat de precizie, potrivit mai multor oficiali americani, transmite CNN.
Decizia de a expedia kiturile către Ucraina, anunţată pentru prima dată de Washington Post, este așteptată să vină în următorul pachet de ajutor de securitate pentru Ucraina chiar în această săptămână, au declarat sursele menționate.
Kiturile de ghidare pot fi conectate la bombe de diferite greutăți și dimensiuni. Armata americană a folosit această tehnologie pe bombe de 500 de kilograme sau mai mari. Oficialii nu au precizat câte astfel de kituri vor fi furnizate.
Bombele de precizie ar putea ajuta Ucraina să atace liniile fixe de apărare rusești sau alte ținte mari. Dar, în mod normal, ele sunt lansate de la bombardiere aeriene sau avioane de vânătoare.
Kiturile oferă bombelor neghidate o rază de acțiune de aproximativ 15 mile, potrivit Forțelor Aeriene ale SUA, ceea ce înseamnă că nu ar permite Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei.
Zelenski s-a dus la Bahmut, pe linia frontului
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat o vizită neanunțată în orașul Bahmut, aflat pe linia frontului, unde forțele ucrainene și cele rusești duc de luni de zile o bătălie crâncenă, transmite BBC.
Zelenski s-a întâlnit cu trupele și a înmânat premii soldaților, potrivit administraţiei prezidenţiale de la Kiev.
De luni de zile, Bakhmut a fost o țintă cheie pentru forțele ruse din regiunea Donețk și a fost extrem de afectat de bombardamente. Cu toate acestea, forțele ucrainene au reușit să păstreze controlul.
Unele zone din regiunea Kiev ar putea rămâne fără energie electrică încă 2-3 zile
Mai multe zone din regiunea Kiev ar putea avea nevoie de câteva zile pentru a restabili energia electrică în urma atacului cu drone efectuat de Rusia pe 19 decembrie, potrivit guvernatorului regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, transmite The Kyiv Independent.
Reparațiile sunt în curs de desfășurare, a spus el, iar unele gospodării vor avea alimentarea cu energie electrică restabilită astăzi.
Rusia a lansat un atac asupra Ucrainei folosind drone kamikaze de fabricație iraniană în dimineața zilei de 19 decembrie. Deși majoritatea dronelor ar fi fost doborâte de apărarea aeriană, mai multe zone au fost lovite în Kiev.
Exploziile au fost auzite în diferite părți ale Kievului, unele dintre cele mai mari având loc în partea de vest a orașului.
Trei persoane au fost rănite. Obukhiv, Vishhorod și Bucha din regiunea Kiev au suferit, de asemenea, întreruperi parțiale de energie electrică.
Operatorul de stat al rețelei, Ukrenergo, a raportat că sistemul energetic al țării se află „într-o situație dificilă”.
Josep Borrell a condamnat sprijinul acordat de Iran Rusiei
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a condamnat marți sprijinul acordat de Iran Rusiei în războiul din Ucraina și reprimarea continuă a opoziției din această țară, dar a declarat că UE va continua să colaboreze cu Iranul pentru a restabili acordul nuclear iranian din 2015, relatează The Guardian.
„Întâlnire necesară cu ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian în Iordania, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Iran și UE”, a scris Borrell pe Twitter înainte de o conferință regională găzduită de Iordania.
Necessary meeting w Iranian FM @Amirabdolahian in Jordan amidst deteriorating Iran-EU relations
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) December 20, 2022
Stressed need to immediately stop military support to Russia and internal repression in Iran
Agreed we must keep communication open and restore #JCPOA on basis of Vienna negotiations
2 morți și 3 răniți în atacurile trupelor ruse din Herson
Două persoane au fost ucise, iar trei au fost rănite în atacurile trupelor ruse din regiunea Herson pe 19 decembrie, a declarat guvernatorul Iaroslav Yanushevich, conform The Kyiv Independent.
Forțele ruse au atacat regiunea sudică de 42 de ori, folosind artilerie, mortiere, MLRS, tancuri și rachete, potrivit oficialului.
Zonele rezidențiale din orașul eliberat Herson au fost ținta focurilor de armă, a declarat oficialul.
Cu o zi înainte, forțele ruse au lansat un atac cu rachete asupra orașului Herson, ucigând un civil, potrivit Administrației regionale de stat.
Putin încearcă să devieze responsabilitatea pentru eşecul militar
Ministerul britanic al Apărării a analizat vizita lui Vladimir Putin la Cartierul General Comun al Operațiunii Militare Speciale de săptămâna trecută.
Liderul de la Kremlin s-a întâlnit cu ofițeri militari de rang înalt, inclusiv cu șeful Statului Major General Valeri Gerasimov și cu ministrul apărării Serghei Şoigu.
Potrivit ministerului britanic al Apărărării, această apariție a sugerat că președintele rus a încercat să atenueze presiunea politică tot mai mare asupra sa.
„Această afișare a urmărit probabil să devieze responsabilitatea lui Putin pentru eșecul militar, ratele ridicate de mortalitate și nemulțumirea publică tot mai mare din cauza mobilizării”, a punctat miniterul britanic.
„Imaginile televizate au fost probabil concepute pentru a risipi, de asemenea, zvonurile din social media privind demiterea generalului Gerasimov”.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 20 December 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) December 20, 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/Id2wCoGJlm
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/fOrx2Lr4Ad
Trei civili au fost ucişi în regiunea Donețk
Trei civili au fost uciși și alți cinci au fost răniți în urma atacurilor trupelor ruse în regiunea Donețk, potrivit lui Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Doneţk, citat de Ukrainska Pravda.
„Pe 19 decembrie, rușii au ucis trei civili în regiunea Donețk: doi în Bakhmut și unul în Zalizne. Alte cinci persoane din regiune au fost rănite”.
Potrivit sursei citate, până la 20 decembrie rușii au ucis cel puțin 1.271 de civili și au rănit cel puțin 2.762 de civili în regiunea Donețk.
Kirilenlo a spus că cifrele nu sunt definitive având în vedere că este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovakha în acest moment.
Exercițiile navale chinezo-ruse vor „aprofunda și mai mult” legăturile dintre cele două ţări
China afirmă că exercițiile navale chinezo-rusești care încep miercuri au ca scop „aprofundarea în continuare” a cooperării dintre cele două părți, a căror alianță neoficială anti-occidentală s-a întărit de la invazia Moscovei în Ucraina, relatează AP, potrivit The Guardian.
Exercițiile vor avea loc în largul coastei provinciei Zhejiang, la sud de Shanghai, până marțea viitoare, potrivit unui scurt anunț postat luni de comandamentul teatrului de est al Chinei, subordonat Armatei Populare de Eliberare.
„Acest exercițiu comun are ca scop demonstrarea determinării și capacității celor două părți de a răspunde în comun la amenințările la adresa securității maritime… și de a aprofunda și mai mult parteneriatul strategic global de coordonare China-Rusia din noua eră”, se arată în anunț.
China și Rusia au intensificat astfel de exerciții ca parte a alinierii politicilor lor externe. China a refuzat să critice invazia Rusiei în Ucraina la Națiunile Unite, sau chiar să se refere la aceasta ca atare, a condamnat sancțiunile occidentale împotriva Moscovei și a acuzat Washingtonul și NATO că l-au provocat pe Vladimir Putin să acționeze.
China a declarat o prietenie „fără limite” cu Rusia cu câteva săptămâni înainte de invazie și rămâne un client important pentru petrolul și gazele din Rusia.
Putin spune că situația din zonele anexate din Ucraina este „extrem de dificilă”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că situația din patru zone din estul Ucrainei – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson – pe care Moscova le-a anexat ilegal în septembrie, este „extrem de dificilă”, relatează The Guardian.
„Situația din Republicile Populare Donețk și Luhansk, din regiunile Herson și Zaporojie este extrem de dificilă”, a declarat Putin la sfârșitul zilei de luni, potrivit Reuters.
Comentariile lui Putin au fost făcute cu ocazia Zilei serviciilor de securitate, care este sărbătorită pe scară largă în Rusia. Putin a ordonat Serviciilor Federale de Securitate (FSB) să intensifice supravegherea societății și a granițelor țării pentru a combate ceea ce el a considerat „apariția unor noi amenințări” din străinătate.
Anexarea ilegală de către Rusia a celor patru regiuni, care împreună reprezintă 15% din Ucraina, a marcat cea mai mare preluare forțată a unui teritoriu în Europa după cel de-al doilea război mondial și a fost condamnată de Kiev și de aliații săi occidentali ca fiind ilegală.
SUA „monitorizează îndeaproape” trupele ruse din Belarus
Statele Unite monitorizează îndeaproape prezența militară rusă în Belarus și vor continua să facă acest lucru, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în timpul unei conferinţe de luni, 19 decembrie, informează The Kyiv Independent.
„Suntem de mult timp îngrijorați de rolul Belarusului în agresiunea Rusiei. Belarus a permis războiul Rusiei împotriva Ucrainei, oferind sprijin Rusiei și permițând ca teritoriul belarus să fie folosit ca teren de pregătire pentru forțele ruse”, a declarat Karine Jean-Pierre.
„Continuăm să monitorizăm îndeaproape poziția de forță a Rusiei. Este un lucru pe care l-am făcut și vom continua să îl facem, inclusiv în Belarus, și rămânem în contact strâns cu Ucraina, în timp ce se apără cu curaj împotriva agresiunii rusești”, a mai spus ea.
Reacţia Casei Albe vine pe fondul vizitei preşedintelui Vladimir Putin în Belarus, unde s-a întâlnit cu liderul belarus Alexander Lukașenko.
Zelenski: Rusia a pierdut deja aproape 99 de mii dintre soldații săi. În curând vor fi 100.000
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Bahmut, din regiunea Donețk, rămâne „cel mai fierbinte punct” din întreaga linie de front de 1.300 de kilometri, în timp ce forțele ruse încearcă neîncetat să spargă apărarea Ucrainei în oraș.
„Din luna mai, ocupanții încearcă să spargă Bahmut-ul nostru, dar timpul trece, iar Bakhmut rupe deja nu doar armata rusă, ci și mercenarii ruși care au venit să înlocuiască soldații pierduți ai ocupanților”, a spus el în discursul său nocturn, potrivit The Kyiv Independent.
Mercenarii la care se referă Zelenski sunt cei din Grupul Wagner.
„Gândiți-vă doar la asta: Rusia a pierdut deja aproape 99 de mii dintre soldații săi în Ucraina. În curând vor fi 100.000 de pierderi. Și pentru ce? Nimeni de la Moscova nu are un răspuns la această întrebare”.
La începutul lunii decembrie, purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar de est al Ucrainei, Serhii Cherevaty, a raportat că Rusia pierdea între 50 și 100 de soldați în fiecare zi în bătălia de la Bakhmut și că aproximativ tot atâția soldați ruși erau răniți zilnic în acțiune în apropierea orașului.
Bakhmut, un oraș cu o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război, este una dintre principalele ținte ale Rusiei, care încearcă să cucerească întreaga regiune estică ucraineană Donetsk. Bakhmut este unul dintre principalele bastioane ale Ucrainei în zonă.
Zelenski a declarat că forțele ruse „distrug (Bahmut) până la pământ”.
Putin spune că Rusia nu vrea să „absoarbă” Belarus
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu intenționează să „absorbă” Belarus, ca răspuns la o întrebare din cadrul unei conferințe de presă de luni, de la Minsk, cu omologul său din Belarus, Alexander Lukașenko, potrivit CNN.
„Rusia nu are niciun interes să absoarbă pe nimeni. Pur și simplu nu este recomandabil astăzi”, a spus Putin ca răspuns la întrebarea unui reporter despre presupusele zvonuri că Rusia dorește să alipească țara vecină la Federația Rusă.
„Acești critici fără scrupule din exterior fie nu înțeleg despre ce vorbesc, fie vorbesc despre asta intenționat, inducând în eroare oamenii care nu sunt cunosc aceste aspecte. Nu se pune problema unei preluări ci a une coordonări a politicilor economice”, a mai spus liderul de la Kremlin.
Acesta a mai completat că orice altă variantă „este o prostie” și că sunt doar „încercări ale celor care ne vor răul de a încetini procesul nostru de integrare”.
Putin a amânat de trei ori data invaziei
Președintele rus Vladimir Putin a amânat invazia planificată de Rusia în Ucraina de trei ori, după ce s-a consultat cu Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, și cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, potrivit lui Vadim Skibițki, un adjunct al șefului serviciilor secrete militare ucrainene, citat de Kyiv Independent.
Skibițki a declarat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei l-a îndemnat pe Gerasimov să avanseze cu invazia și că Rusia a investit o cantitate semnificativă de resurse în pregătirea sa.
„Conform informațiilor noastre, pentru a treia oară ofensiva a fost amânată la mijlocul lunii februarie”, a spus oficialul ucrainean.
Șeful ONU crede că războiul din Ucraina „va continua”
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus luni că, după părerea sa, războiul Rusiei în Ucraina „va continua”, adăugând că nu vede o perspectivă pentru discuții de pace „serioase” în viitorul apropiat, potrivit The Guardian.
„Cred că confruntarea militară va continua”, a spus Guterres, în timpul conferinței sale anuale de sfârșit de an de la New York.
Guterres a spus însă că „nu va ceda în căutarea păcii în Ucraina, în conformitate cu dreptul internațional și cu Carta Națiunilor Unite”.
De asemenea, șeful ONU a spus că „speră cu tărie că pacea poate fi atinsă în 2023, invocând „consecințele” pentru poporul Ucrainei, societatea rusă și economia globală dacă nu se ajunge la un acord.
Bombardamentele rusești din Herson continuă, lăsând mulți oameni fără apă, căldură sau energie electrică
Civilii din orașul Herson din sudul Ucrainei continuă să se adăpostească de bombardamentele rusești, oficialii locali afirmând că atât orașul, cât și alte așezări recent eliberate sunt lovite de zeci de ori pe zi, informează CNN.
Forțele ruse „au bombardat teritoriul regiunii Kherson de 69 de ori” duminică, a declarat Yaroslav Ianușevici, șeful administrației militare din regiunea Herson, adăugând că atacurile au ucis cel puțin trei persoane și au rănit alte șase, au lovit un hotel și clădiri de apartamente și, de asemenea, au avariat infrastructura din regiunea recucerită în noiembrie.
Sistemele de încălzire și de alimentare cu apă au fost și ele afectate. Halyna Luhova, șefa administrației militare a orașului Herson, a oferit următoarele actualizări:
- Într-un district, sistemul de încălzire avea nevoie de apă din râul Nipru, dar colectarea acesteia „este imposibilă din cauza tirurilor lunetiștilor și a bombardamentelor de mortiere, artilerie și sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad”, a declarat ea, recomandând ca locuitorii din astfel de districte să părăsească orașul;
- În timp ce 80% din orașul Herson este alimentat cu apă, unele cartiere au rămas fără apă;
- Orașul este alimentat în proporție de 75% cu căldură, dar un număr de case au rămas fără căldură din cauza bombardamentelor;
- Electricitatea a fost restabilită pentru aproximativ 90% din proprietățile din oraș, dar este frecvent întreruptă.
„Există zone, cum ar fi Antonivka, în care este imposibil să se restabilească alimentarea cu energie electrică în viitorul apropiat, iar mii de oameni nu au electricitate pentru că este imposibil să se ajungă acolo din cauza bombardamentelor constante”, a declarat Luhova.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Jumbo • 21.12.2022, 07:22
Sluga zelenski se duce mietcuri la stăpânul bideu sa primeasca ordine directe. Intre timp stapanul mai baga pe gat altor slugi inutile, gen klaus, armament de miluarde. Slava Rossiaaaaaaa, uraaaaaaaaa 😀😀😀