Cuprins:
Ce este braga
Braga, denumită și „boza” în limbile slavă și turcă, este o băutură răcoritoare care se obține prin fierberea meiului măcinat cu apă. Este o băutură care are în compoziție un conținut mare de substanțe hrănitoare din tărâțe de grâu, orz, secară, porumb sau mălai.
Uneori, în compoziția băuturii se mai adaugă și zaharină sau acid alicilic cu scopul de a îndulci gustul și de a se păstra pe o perioadă mai lungă de timp într-un mediu optim.
Braga este o băutură tulbure, cu substanțe coloidale în suspensie, cu cantități foarte mici de alcool produse de fermentația acidă.
Fermentația băuturii braga începe printr-o fermentație alcoolică slabă, care după puțin timp este înlocuită cu o fermentație acidă de tip lactat.
Ieftin ca braga – expresie folosită în limba română
Cu siguranță nu îți este străină expresia „ieftin ca braga” auzită adesea atunci când mergi la cumpărături în piețe sau în târguri, acolo unde comercianții se tocmesc în vânzarea produselor. Această expresie provine de la faptul că băutura, braga, are un cost mic de producție, deoarece toate ingredientele folosite în preparare au un preț redus.
Cea mai veche rețetă de braga
Ingrediente
- 600 g mei;
- 500 g tărâțe de grâu;
- 200 g orz;
- 200 g secară;
- 200 g mălai;
- Apă.
Mod de preparare
Toate cerealale se pun într-un vas mare, încăpător, cu puțină apă și se depozitează vasul într-un loc călduros. După două zile se scurge apa, iar semințele se usucă sau se lasă la uscat, apoi se macină.
Din semințe se prepară un aluat din care se fac turte, care se coc în cuptor apoi.
Ulterior, turtele coapte se rup în bucăți mici și se pun într-un butoi mare, cu o capacitate de 10 litri, peste ele se toarnă 6 litri de apă fierbinte și se lasă amestecul să fermenteze pentru 3 zile.
Băutura se strecoară apoi și se poate consuma. Turtele din recipient, după ce le-ai scos din apă, le poți refolosi pentru o altă rețetă de braga.
Rețetă de braga moldovenească
Ingrediente
- 2 kg amestec de cereale: grâu, orz, porumb;
- 1 kg mălai;
- 6 l apă.
Mod de preparare
Într-un recipient pune cerealele împreună cu puțină apă și lasă-le într-un loc cald pentru două zile. Acoperă vasul cu un prosop pentru a grăbi încolțirea. Scurge apoi apa și lasă semințele să se usuce.
Macină apoi semințele uscate, iar malțul obținut amestecă-l cu mălai și pune-l într-un vas mare împreună cu apa care fierbe. Amestecă bine până când obții o pastă, un aluat din care să faci turte mici și pe care să le coci în cuptor.
După ce turtele s-au răcit, le rupi în bucățele mici și le pui într-un bidon care are posibilitatea de scurgere. Peste adaugi 6 litri de apă fiartă și lași la fermentat totul pentru 2-3 zile. Amesteci din când în când.
Scurgi apoi zeama obținută și băutura braga este gata.
Rețetă de boza – braga turcească
Ingrediente
- 300 g zahăr;
- 250 g bulgur;
- 8 g drojdie uscată, un plic;
- Esență de vanilie;
- Apă.
Mod de preparare
Bulgurul este un amestec gata măcinat din boabe de grâu.
Se lasă bulgurul la înmuiat peste noapte într-un vas cu apă, iar a doua zi se mai adaugă apă, cât să acopere bulgurul, și se pune la fiert, la foc mic, până când se înmoaie compoziția.
Se lasă la fiert, la foc mic, pentru aproximativ două ore și jumătate, spre 3 ore.
Separat, drojdia se amestecă cu două linguri de zahăr și cu puțină apă călduță, se lasă deoparte 10 minute, apoi se toarnă peste bulgurul fiert și se amestecă bine până când se omogenizează ingredientele. Se mai adaugă și apă, dacă mai este nevoie, pentru a se obține consistența unei supe groase.
Amestecul obținut se lasă acoperit cu un prosop, pentru trei zile să fermenteze, într-un loc rece, și se mai amestecă din când în când.
După ce amestecul a fermentat, se adaugă esența de vanilie, restul de zahăr și apă până când capătă o consistență solidă. Se dă la frigider compoziția peste noapte, a doua zi se presară scorțișoară deasupra, iar braga se poate consuma.
Citește și: Ce este flambarea și cum să gătești flambé
Sursă foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 30.12.2023, 12:03
Este apreciată pentru gustul său ușor acrișor și dulceag, dar și pentru variantele aromate sau pentru versiunile îmbogățite cu diferite ingrediente
Daniel9090 • 30.12.2023, 12:02
Este o băutură care adesea aduce oamenii împreună, fiind parte integrantă a anumitor festivități și obiceiuri