Legume care se plantează în septembrie

Sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie marchează începutul sezonului recoltei, motiv pentru care septembrie este cunoscută și ca Răpciune – răpciune înseamnă culesul viei sau culesul recoltei.

Cu toate acestea, deși septembrie este mai degrabă lună a recoltei, este și momentul potrivit în care o mulțime de legume se plantează.

Legume care se plantează în septembrie
Legume care se plantează în septembrie

Ceapa verde

Ceapa verde este una dintre cele mai apreciate verdețuri, primăvara și vara. Având multiple beneficii asupra organismului, ceapa verde se consumă în salate, dar și în alte multe rețete culinare apreciate.

Plantarea cepei verzi (Allium fistulosum) toamna, pentru a fi recoltată în primăvară este o procedură simplă.

Pentru a proteja arpagicul de temperaturile scăzute ale iernii, poți acoperi zona cu un strat subțire de paie sau folie de plastic înainte de venirea primelor înghețuri. În funcție de vreme și condițiile locale, asigură-te că menții solul umed și că protejezi planta de buruienile invazive.

Verificări azi la Spitalul Sf. Pantelimon, după acuzațiile că 19 pacienți au murit din cauza administrării incorecte a unui medicament. Rafila a trimis Corpul de Control
Recomandări
Verificări azi la Spitalul Sf. Pantelimon, după acuzațiile că 19 pacienți au murit din cauza administrării incorecte a unui medicament. Rafila a trimis Corpul de Control

În primăvară, ceapa verde ar trebui să fie gata de recoltare. Poți tăia frunzele verzi pentru a le utiliza în bucătărie. Nu este necesar să scoți complet ceapa din sol; poți tăia doar partea de sus a frunzelor.
Ceapa verde este o plantă rezistentă și ușor de crescut. Cu puțină grijă și atenție, vei putea să te bucuri de recolta ta în primăvară.

Usturoiul

Usturoiul se plantează de obicei în toamnă, iar septembrie este momentul potrivit pentru acest lucru.

Usturoiul preferă un sol bine drenat și bogat în materie organică. Solul ar trebui să fie ușor acid sau neutru.
Sapă solul înainte de plantare și adaugă compost sau îngrășământ organic pentru a îmbunătăți fertilitatea solului. Plantează fiecare cățel de usturoi la o adâncime de aproximativ 2-5 cm în sol. Poți să-i plantezi cu vârful în sus sau în jos, deoarece usturoiul va crește oricum.
Păstrează o distanță de aproximativ 10-15 cm între căței pentru a le permite suficient spațiu pentru dezvoltare. Asigură-te că aceeași distanță este menținută între rânduri.

Usturoiul este gata de recoltare în primăvară sau vară, în funcție de momentul plantării și de condițiile locale. Când frunzele de usturoi încep să se usuce și să se îngălbenească, este momentul potrivit pentru recoltare.

Înlocuiri pe bandă rulantă. 21 de prefecți și subprefecți numiți de Guvernul Ciolacu. Ce culoare politică au nou-veniții
Recomandări
Înlocuiri pe bandă rulantă. 21 de prefecți și subprefecți numiți de Guvernul Ciolacu. Ce culoare politică au nou-veniții

Spanac

Spanacul este o altă legumă cu frunze care poate fi plantată în septembrie. Alege o locație semi-umbroasă și udă regulat. Spanacul preferă un loc cu lumină solară parțială, dar poate tolera și umbra parțială. Alege o zonă care are aproximativ 4-6 ore de lumină solară pe zi.

Spanacul este o legumă cu creștere rapidă și poate fi plantat în mai multe reprize pe parcursul sezonului de creștere. Cumpără semințe de spanac de la o sursă de încredere sau folosește semințele pe care le-ai colectat de la plantele de spanac din sezonul precedent.

Sapă șanțuri în sol, cu o adâncime de aproximativ 1-2 cm și o distanță de 30-45 cm între șanțuri. Poți să semeni semințele direct în grădină sau să le plantezi în ghivece, dacă ai spațiu limitat.
Plantează semințele în șanțuri la o distanță de aproximativ 2,5-5 cm între ele.
Acoperă semințele cu pământ și apasă ușor solul deasupra pentru a le asigura un contact bun cu acesta.

În funcție de condițiile climatice și de tipul de spanac pe care îl cultivi (există spanac de toamnă și spanac de primăvară), recolta se poate face în aproximativ 6-8 săptămâni.

Morcov

Morcovul este rădăcinoasa din familia Apiaceae, poate avea culoarea portocaliu, galben, mov sau alb, iar în întreaga lume există peste 100 de specii. Rădăcina morcovului începe să se dezvolte la 20 de zile după ce a răsărit, printr-un proces denumit tuberizare, poate avea până la 20 de frunze care sunt dispuse într-o rozetă, iar foliolele sunt dispuse de o parte și de alta a nervurii principale.

Monica Macovei, condamnată la șase luni de închisoare cu suspendare pentru accidentul de la Mangalia. A lovit un motociclist cu mașina
Recomandări
Monica Macovei, condamnată la șase luni de închisoare cu suspendare pentru accidentul de la Mangalia. A lovit un motociclist cu mașina

Cultura târzie se înființează mai târziu și se folosesc soiuri semitârzii și târzii. Această producție se poate păstra și peste iarnă. Cultura de morcovi are nevoie de cantități mari de apă în anumite stadii de creștere, cât și germinare, după răsărire, chiar și în timpul dezvoltării rădăcinii.

Legume care se plantează în septembrie
Legume care se plantează în septembrie

Salata verde

Salata verde este o legumă cu creștere rapidă și se poate recolta pe parcursul sezonului de creștere, pentru a te bucura de verdețuri proaspete în bucătăria ta.

Solul ar trebui să fie bine drenat și bogat în materie organică. Poți să adaugi compost sau îngrășământ organic în sol pentru a îmbunătăți fertilitatea și textura acestuia.

Salata verde necesită temperaturi scăzute pentru a se dezvolta, iar în acest scop, ea poate fi cultivată chiar și toamna.
Udă bine după plantare pentru a ajuta la prinderea semințelor sau răsadurilor. După aceea, asigură-te că solul rămâne constant udat, dar nu înmuiat, pe tot parcursul creșterii plantelor.
Poți aplica un strat de mulci organici, cum ar fi paie sau frunze uscate, pentru a menține umiditatea în sol și pentru a reduce creșterea buruienilor.

După ce plantele au crescut puțin, poți să le subțiezi sau să le îndepărtezi pentru a menține o distanță adecvată între ele. Acest lucru va ajuta la evitarea supraaglomerării și va permite fiecărei plante să se dezvolte corespunzător.

Salata verde poate fi recoltată pe măsură ce frunzele ating dimensiunea dorită. Poți tăia frunzele exterioare cu un cuțit ascuțit sau să smulgi planta întreagă din sol.

Varza

Varza – roșie sau albă – face parte din familia Crucifere și este o plantă legumicolă bienală. În primul an, varza vegetează, iar în al doilea an înflorește. Floarea de varză, tocmai pentru că este din familia Crucifere, este de tipul patru, cu elementele florale așezate în cruce. Florile sunt grupate în inflorescențe de culoare galbenă.

În grădină, se formează rânduri cu o distanță de cel puțin o jumătate de metru între ele. De asemenea, și plantele au nevoie de spațiu pentru creștere. Așa că e bine să amplasezi răsadurile la cel puțin 25 de centimetri unul față de celălalt. Perioada ideală pentru plantarea verzei de toamnă începe de la sfârșitul lunii mai și ține până la finalul lui iulie. Varza se poate planta însă și toamna pentru a obține răsadurile ce vor fi folosite în timpul verii.

Mazărea

La începutul toamnei, mazărea poate fi cultivată fără probleme, dar numai sub sticlă sau plastic

Mazărea are nevoie de multă umiditate în sol, mai ales în perioada de înflorire, seceta scade mult procentul de legare al păstăilor. De asemenea, mazărea este o planta iubitoare de lumina, așa că evita să o plantezi în locuri umbroase. Mazărea se udă de două ori pe săptămână.

Mazărea se seamănă la o adâncime de circa 5 centimetri. Distanţa între rânduri pentru mazărea pitică este de 40-60 de centimetri, pentru cea de talie medie 70 de centimetri, iar pentru cea de talie înaltă de un metru.

Leuștean

Leușteanul este o plantă aromată care poate fi plantată în această perioadă. Poate fi folosit pentru condimentarea mâncărurilor.

Leușteanul, Levisticum officinale Koch, este planta perenă care face parte din familia Apiaceae, aceeași din care fac parte și alte plante medicinale precum pătrunjel, mărar și țelină. Este o plantă aromatică ce poate crește până la 2 m înălțime și de la care pot fi folosite atât frunzele și semințele, cât și tulpina și rădăcina.

Planta este rezistentă la temperaturi mari sau chiar îngheț și poate fi cultivată în grădini exterioare. Recoltarea frunzelor se poate face pe durata verii, iar toamna se pot strânge frunzele în mănunchiuri și se pun la uscat pentru a putea fi folosite și în timpul iernii.

Cum să ai grijă de grădină toamna

Adună resturile vegetale şi, în funcție de calitatea lor, fie le pui în saci și le dai la gunoi, fie le depozitezi în spaţii special amenajate pentru a face compost din ele. Aici trebuie să ai grijă ca aceste resturi să provină de la plante sănătoase, care nu au avut boli sau dăunători.

Toamna poți elimina plantele sau legumele care nu mai dau rod, s-au uscat sau nu mai vrei să le plantezi anul viitor. De exemplu, dacă ai căpşuni şi nu vrei să îi înmulţești rupe-le stolonii (tulpini care prin rădăcini) şi îndepărtează-i. Dar, nu aduna frunzele lor uscate fiindcă vor proteja plantele de îngheț, la iarnă. Lasă-le până la primăvară.

După ce aduni resturile din grădină poți aduce îngrăşământ de grajd deja uscat pe care îl încorporezi prin săpare acum, toamna. Primăvara se sapă din nou. Gunoiul poate fi de vacă, de oaie sau de cal. Cel mai bun e de cal, dar e mai rar de găsit.

Acum e momentul să aduni seminţele de la plantele aromatice din grădină (busuioc, mărar, cimbru etc) şi de la flori (regina nopţii, cârciumărese, crăiţe etc), pentru a le replanta la anul.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (30)

oana12345610   •   04.02.2024, 22:31

Multe lucruri noi de invatat despre plantarea si cresterea legumelor in sezonul rece!

Manuela18   •   30.01.2024, 22:20

Un articol foarte interesant !

Luntrasul   •   19.12.2023, 11:17

Un articol foarte interesant...

Vezi toate comentariile (30)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara în care e cel mai bine să trăiești în 2024. Este cel mai curat și organizat stat din lume
FANATIK.RO
Țara în care e cel mai bine să trăiești în 2024. Este cel mai curat și organizat stat din lume
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: „Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...„
Viva.ro
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: „Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...„
Cum arăta Vica Blochina în tinerețe, când dansa la Melody și era balerina lui Pițurcă. Pozele de care a uitat toată lumea
Libertateapentrufemei.ro
Cum arăta Vica Blochina în tinerețe, când dansa la Melody și era balerina lui Pițurcă. Pozele de care a uitat toată lumea
Ioana Timofeciuc, soția lui Florinel Coman, s-a apărat după ce a fost acuzată că a condus cu copilul la volan
GSP.RO
Ioana Timofeciuc, soția lui Florinel Coman, s-a apărat după ce a fost acuzată că a condus cu copilul la volan
Cât a ajuns să coste în piețe un singur kilogram de cartofi noi românești. ”Leguma săracului” are un preț uriaș
FANATIK.RO
Cât a ajuns să coste în piețe un singur kilogram de cartofi noi românești. ”Leguma săracului” are un preț uriaș
S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49. Unde s-a jucat biletul norocos și cât a costat
Știrileprotv.ro
S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49. Unde s-a jucat biletul norocos și cât a costat
Imaginea cu Prințul Archie pe care toată lumea a ratat-o. Cât de mult seamănă cu Prințul Harry
Unica.ro
Imaginea cu Prințul Archie pe care toată lumea a ratat-o. Cât de mult seamănă cu Prințul Harry
EXCLUSIV | Lovitura primită de "arhitectul" plecării lui Mutu de la CFR Cluj! Soţia fotbalistului a rupt tăcerea
Orangesport.ro
EXCLUSIV | Lovitura primită de "arhitectul" plecării lui Mutu de la CFR Cluj! Soţia fotbalistului a rupt tăcerea
Cum va fi vremea de 1 Mai și de Paște. Val de aer polar după "cupola de căldură". Temperaturile scad şi cu 15 grade, revin ploile, vijeliile şi ninsorile la munte
Observatornews.ro
Cum va fi vremea de 1 Mai și de Paște. Val de aer polar după "cupola de căldură". Temperaturile scad şi cu 15 grade, revin ploile, vijeliile şi ninsorile la munte
Horoscop 12 aprilie 2024. Taurii se orientează spre propriile interese, dar fără să ia în calcul că și ceilalți ar putea face același lucru
HOROSCOP
Horoscop 12 aprilie 2024. Taurii se orientează spre propriile interese, dar fără să ia în calcul că și ceilalți ar putea face același lucru
RECOMANDĂRI