Pe lângă zacusca de vinete și zacusca de fasole, de pe rafturile din cămară nu trebuie să lipsească borcanele cu zacuscă de ciuperci. Această rețetă este una dintre cele mai apreciate și îndrăgite conserve pentru iarnă. Se face foarte ușor din doar câteva ingrediente proaspete și are același gust proaspăt ca în prima zi indiferent de momentul în care alegi să o consumi. Vezi cum se face zacusca de ciuperci.
Rețete pentru zacuscă de ciuperci
Cuprins:
Ce ciuperci putem folosi pentru zacusca de ciuperci
Pentru zacuscă putem folosi orice fel de ciuperci comestibile. E adevărat că unele dintre ele, precum gălbiorii sau ghebele, sunt mai savuroase decât cele champignon, însă orice soi de ciupercă ce poate fi consumată în siguranță poate fi ingredientul principal într-o zacuscă bună să te lingi pe degete.
În România, spre exemplu, din peste 2.500 de soiuri de ciuperci de pădure cunoscute, în jur de 500 sunt comestibile.
Zacuscă de ciuperci
Ingrediente
- 2 kg ciuperci;
- 1 kg ardei capia sau gogoșari;
- 1 kg ceapă;
- 200 ml ulei;
- 4 căței usturoi;
- 1-2 căni suc de roșii;
- Sare după gust;
- Boabe de piper.
Mod de preparare
Ciupercile se spală bine în mai multe ape, după care se curăță de pielița de deasupra. Ulterior, după ce au fost curățate, se pun la fiert pentru 20 de minute, apoi se lasă la scurs. După ce s-au scurs, ciupercile se dau prin mașina de tocat, cu sita mare.
Se curăță ceapa, se taie în jumătăți și se lasă timp de 10 minute într-un vas cu apă rece. Într-o tigaie mare se pune uleiul și se adaugă ceapa așa întreagă, pentru a se înăbuși timp de câteva minute la foc mic. Ulterior, și ceapa se dă prin mașina de tocat.
Gogoșarii se spală, se curăță de cotoare și se taie în jumătăți. Se pun și ei în uleiul în care s-a călit ceapa și se lasă la foc mic până se înmoaie, după care se trec prin mașina de tocat.
Toate ingredientele tocate se amestecă și se pun într-un vas mare la foc. Se lasă pe foc până când începe să scadă, tot atunci se adaugă și sucul de roșii, spre final. Se condimentează cu sare și piper, se mai dă în câteva clocote, după care se oprește.
Zacusca fierbinte se pune în borcane curate și sterilizate și se depozitează în cămară sau într-un loc răcoros.
Știi care sunt cele rețete de zacuscă de fasole
Zacuscă de ciuperci gălbiori
- 1 kg ciuperi gălbiori;
- 1 kg ardei capia;
- 500 gr ceapă;
- 3 căței de usturoi;
- 1 ardei iute;
- ½ L bulion de roșii;
- 100 ml ulei;
- 1 linguriță boia dulce;
- 2 foi de dafin;
- Sare și piper după gust.
Mod de preparare
Ardeii se spală, se curăță de cotoare, se înlătură semințele și se coc. Când sunt gata, se pun într-un vas încăpător, se presară sare și se acoperă cu un capac. Ciupercile se spală și se toacă cubulețe. Ceapa se toacă mărunt, după care se călește în ulei timp de aproximativ 10 minute. Se adaugă și ciupercile peste ceapă și se lasă pentru aproximativ 25 de minute pe foc, până când scade compoziția.
Ardeii copți se toacă mărunt și se pun împreună cu foile de dafin peste ciupercile de pe foc. Se lasă să fiarbă cu totul pentru 15 minute, după care se adaugă bulionul și se mai lasă la fiert încă o oră. Se amestecă în zacusca de ciuperci constant, pentru a nu se prinde de fundul vasului. După ce au fiert legumele timp de o oră, se adaugă usturoiul zdrobit, sare, piper și ardeiul iute, se amestecă și se oprește focul.
Zacusca se pune fierbinte în borcane curate și sterilizate, se pun capacele și toate borcanele se acoperă cu o pătură și se lasă să se răcească la temperatura camerei până a doua zi. Se transferă în cămară și se păstrează până în sezonul rece.
Ai încercat rețeta de zacuscă de vinete?
Zacuscă de ciuperci – rețeta clasică
Ingrediente
- 4 kg ciuperci;
- 5 kg ardei;
- 2 kg ceapă;
- 4 kg roșii;
- 500 ml ulei;
- 3-4 frunze de dafin;
- Sare după gust.
Mod de preparare
Ardeii se coc pe grătar sau la cuptor, după care se curăță de coajă și se înlătură semințele. Ciupercile se spală bine, se toacă în bucăți nu foarte mici, se stropesc cu puțin ulei și pun în cuptor pentru 50 de minute. Se amestecă de câteva ori pentru a se rumeni uniform. Când sunt coapte, ciupercile se dau prin mașina de tocat carne.
Ceapa de toacă mărunt, iar roșiile se taie în 3,4 bucăți fiecare, după care se trec prin mașina de tocat. Într-un vas încăpător se adaugă uleiul și se pune ceapa la călit. Când ceapa este translucidă, se adaugă roșiile și se lasă totul la fiert pentru 30 de minute. Se adaugă și ciupercile, ardei tocați mărunt și se amestecă foarte bine totul.
Se lasă la foc minim pentru 3-4 ore. Se potrivește de sare, se adaugă frunzele de dafin și zacusca de ciuperci se toarnă fierbinte în borcane. Se pun capacele borcanelor, după care se mai bagă totul la cuptor pentru 30 de minute, la 150 de grade.
Borcanele se lasă să se răcească în cuptor până a doua zi, după care se depozitează într-un loc răcoros și întunecat.
Zacuscă de ciuperci și morcovi
Ingrediente
- 1 kg ciuperci;
- 1,5 kg gogoșari;
- 0,5 kg morcovi;
- O țelină;
- 1 kg ceapă;
- 700 ml suc de roșii;
- 700 ml ulei;
- Sare grunoajsă;
- Piper și foi de dafin.
Mod de preparare
Morcovii și țelina se curăță de coajă, după care se dau prin răzătoarea cu găuri mari. Ceapa se toacă mărunt, la fel și gogoșarii. Ciupercile se spală, se curăță de coajă și se taie felii, după care se pun la prăjit în puțin ulei.
Separat, într-un vas mare se pune ceapa la călit, peste care se adaugă și morcovii împreună cu țelina și gogoșarii tăiați mărunt. Se adaugă sare și se amestecă toate ingredientele. Se adaugă și sucul de roșii, foile de dafin și sare și totul se lasă la fiert pentru o oră și jumătate, dar se amestecă în mod regulat.
Când zacusca de ciuperci a fiert, se adaugă în borcane curate și uscate, se pun capacele și se lasă să se răcească treptat. Când s-au răcit complet, borcanele se pot depozita în cămară.
Zacuscă de ciuperci – rețetă de post
Ingrediente
- 5 kg ciuperci;
- 3 kg ardei gogoșari sau ardei capia;
- 3 kg vinete;
- 2 kg ceapă;
- 1 kg morcovi;
- 2 kg roșii;
- 400 ml bulion;
- 1 L ulei;
- Sare, piper și foi de dafin.
Mod de preparare
Ceapa se toacă mărunt, iar morcovii se dau prin răzătoare. Se pun împreună la călit. Ardeii se coc, la fel și vinetele. După ce s-au copt și le-ai curățat, se adaugă peste ceapa și morcovul din oală. Se lasă la foc mic să fiarbă.
Ciupercile se spală, se curăță, după care se pun la fiert pentru 10-15 minute, apoi se dau prin mașina de tocat și se adaugă și ele peste legumele care fierb.
Roșiile se toacă mărunt și se adaugă peste restul ingredientelor, iar acum este momentul să adaugi și bulionul. Se potrivește de gust cu sare, piper și foi de dafin și se mai lasă să fiarbă la foc mic pentru o oră și jumătate.
Când este gata, zacusca de ciuperci se pune fierbinte în borcane, după care se lasă să se răcească sub o pătură. Se depozitează în cămară și se păstrează borcanele cu zacuscă pentru iarnă.
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 14.12.2023, 15:50
Delicată, savuroasă, o alternativă minunată la zacuscă, arome vegetale, textură plină, perfectă pentru mâncăruri sau pe pâine
Daniel9090 • 14.12.2023, 15:50
Delicioasă, textură bogată, arome captivante, rețetă reconfortantă
Costica2023 • 09.12.2023, 12:39
Ciuperci, legume, condimente, gătite, borcane, conservare gustată, rețetă tradițională